Zapraszam na drugi odcinek o browarach restauracyjnych. Tym razem poznamy je od zaplecza. Piwowar Brovarnii Gdańsk – Michał Saks odpowiada na pytania moje i Marcina. Dowiadujemy się jak wygląda praca w browarze, za co odpowiada piwowar, w jaki sposób można się w tej pracy rozwinąć. Ponadto wiele dodatkowych tematów związanych ściśle z warzeniem piwa w browarze restauracyjnym. Polecam słuchać uważnie, ponieważ Michał zdradza jakie nowe piwo szykuje! I to piwo, które wywołuje u mnie dreszcz emocji! Długość odcinka 33:56.
Zapraszam do posłuchania rozmowy na temat browarów restauracyjnych. Mówimy o tych polskich, ale też i o zagranicznych. Moi goście zwiedzili wiele z nich. W jednych serwują pyszne piwa, w innych nienajlepsze. Do których browarów warto się udać, a które omijać? Posłuchajcie sami! Długość odcinka 56:40.
W audycji gościli:
Bartosz Napieraj – Smaki piwa
Marcin Chmielarz – Portery
Tomasz Rogaczewski – 4 strony piwa
Świetne nagranie i szczera prawda
Volenti Non Fit Iniuria//Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Zapraszam do posłuchania wywiadu z jednym z twórców AleBrowaru – Bartkiem Napieraj. Właśnie dzisiaj o godzinie 20:00 w kilku pubach w Polsce odbędzie się premiera trzech piw z nowego browaru kontraktowego – AleBrowaru. AleBrowar proponuje Wam na starcie następujące piwa:
Wit – Lady Blanche
American IPA – Rowing Jack
Black IPA – Black Hope
Imponujące, jakże amerykańskie portfolio zapowiada, że piwna rewolucja w Polsce się rozkręca coraz prężniej. Cieszy mnie to! Długość odcinka 30:47.
Zapraszam na drugi odcinek o browarach restauracyjnych. Tym razem poznamy je od zaplecza. Piwowar Brovarnii Gdańsk – Michał Saks odpowiada na pytania moje i Marcina. Dowiadujemy się jak wygląda praca w browarze, za co odpowiada piwowar, w jaki sposób można się w tej pracy rozwinąć. Ponadto wiele dodatkowych tematów związanych ściśle z warzeniem piwa w browarze restauracyjnym. Polecam słuchać uważnie, ponieważ Michał zdradza jakie nowe piwo szykuje! I to piwo, które wywołuje u mnie dreszcz emocji! Długość odcinka 33:56.
Polička Hradebni to wyjątkowo proste, a zarazem pyszne piwo. Produkowane jest w Czechach. Hradebni to dziesiątka, czyli lekki, sesyjny leżak. Na ciepłe dni w sam raz. Pyszna chlebowość idealnie współgra z wyraźną chmielową goryczką. Piwo jest bardzo pijalne. Długość odcinka 12:48.
Dzisiaj porównuję dwa Tyskie. Stare i nowe. Gronie i Klasyczne. Jedno kupiłem, skrzyneczkę drugiego dostałem. Co wyszło z tego porównania? Nic dobrego. Zresztą posłuchajcie sami. Długość odcinka 14:12.
Dzisiaj zapraszam do posłuchania recenzji piwa Imperium Atakuje z browaru kontraktowego Pinta. Piwo uwarzone w stylu Imperial India Pale Ale (IIPA) można potraktować jako nowszą, mocniejszą i doskonalszą wersję Ataku Chmielu. Wydaje mi się, że również pyszniejszą. Genialne piwo. Moim gościem był Artur Radomyski. Długość odcinka 45:35.
Lubusz to lekkie, codzienne piwo z Witnicy. Lager, który niczym specjalnym się nie wyróżnia, ale również niczym nie odstrasza. Zdecydowanie lepszy od koncernowej masy, ale nie tak dobry jak Lwówek czy Ciechan sprzed roku. Niemniej piwo warte uwagi. Długość odcinka 13:56.
Dzisiaj lekko odgrzewany kotlet w postaci audycji nagranej w marcu. Ale za to o bardzo fajnym piwie. Ciechan lagerowe jest niefiltrowanym, całkiem mocno chmielonym lagerem, który ma wysoką pijalność. Długość odcinka 13:03.
Dymy marcowe to wędzone piwo marcowe. Najpopularniejszym przedstawicielem tego gatunku jest Schlenkerla marzen, ale Dymy wcale jej nie ustępują. Posiadają delikatniejszy dymiony aromat i to powoduje, że piwo z browaru Pinta ma wyższą pijalność. Gdybym miał dokonać wyboru pomiędzy tymi dwoma piwami, to z większą przyjemnością wypiłbym Dymy marcowe. Bo są genialnym piwem! Moim gościem był Artur Radomyski. Długość odcinka 30:22.
Zapraszam do wysłuchania 2 odcinków podcastu Alchemia, w której Janek Gadomski i Olek Hurko opowiadają o swoich doświadczeniach związanych z dezynfekcją w browarze domowym oraz o fermentacji.
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
Słowiańsk to jak na razie najdalej na wschód wysunięte miasto Ukrainy do jakiego dotarliśmy. Leży w okręgu donieckim (choć jak wiadomo sam Donieck obecnie jest zajęty przez separatystów), a związek z Polską ma taki, że jest miastem partnerskim Opoczna znanego z fabryki płytek ceramicznych....
Jestem początkującym blogerem w ubiegły weekend nagrałem podcast z Jackiem Stachowskim (stasiek) o domowych sposobach warzenia piwa, może Was zainteresuje.
Uwaga: To jest odcinek dla początkujących, zawiera więc zupełne podstawy mające na celu zachęcić...
Comment