Musi być "sacrum" czyli tamte ładne, miłe, delikatne, wyrozumiałe dziewczyny co mieszkają w wiosce heeeen, daleeeeko za rzeką i "profanum" czyli nasze głupie, brzydkie i puszczalskie prostaczki
Przy piwie o wódce, a konkretniej jej jakości
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi...ładne, miłe, delikatne, wyrozumiałe dziewczyny co mieszkają w wiosce heeeen, daleeeeko za rzeką...
Co do wódek czystych: Panie i panowie, pijcie "Orkisz", jest polski, pyszny (jeśli czysta może być pyszna) i na dodatek droższy od S., F. czy A.
Comment
-
-
Popieram. Orkisz to jedyna "czysta" pita przeze mnie (dobre 100ml ) w ostatnich latach, gdzie stwierdziłem, że ma to coś.
Kiedyś inne coś, ale też coś - takie archaiczne ostrawe smaki - znajdowałem w Siwusze (nie wiem jak "Siwucha" deklinuje się poprawnie). Ale tej z 10 lat nie piłem, to się nie wypowiadam.
Generalnie uważam, że wódki powszednie dostępne (de Lux, Wyborowa, Bolsy itp) to upadek podobny do Lecha i Żywca, a drinki to odpowiednik piwa z sokiem...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mikko Wyświetlenie odpowiedziNatomiast kogo się nie spytam co pije (sam nie przepadam za czystą wódką) to wymieniają: Finlandia, Smirnoff, Absolut. To tak jakby pytać Niemca o ulubione piwa i ten wymieniłby Amstela, Buda i Heńka. Szkoda że jabłek z Japonii nie kupujemy.
Jeśli chodzi o mnie, to z Polskich wodek tylko Wyborowa, Siwucha i Czysta de luxe.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ucho Wyświetlenie odpowiedziJa preferuję wiśniówkę z Bielska-Białej lub Józefowa.Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedziPolmos w Józefowie
Ostatnie dębowe beczki z 25-letnią wódką Kasztelańska pójdą pewnie gdzieś w świat albo w kanał. Ponieważ tak się niestety w Polsce traktuje dobra kultury narodowej.
Dodam, że jedna butelka Kasztelańskiej kosztuje dziś około 150 zł.Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2012-03-14, 12:56.
Comment
-
-
Nie jestem fanem mocniejszych rzeczy, ale zauważam, że rynek polskich wódek zalicza to samo co z piwami. Do rzeczy. Lata temu od czasu da czasu lubiłem spróbować Soplicy, wtedy z tego co pamiętam był to taki taki polski calvados, czyli jabłka. Teraz jest soplica czysta i smakowa (oczywiście te smaki to zapewne nie są owocowe destylaty). Kiedyś krupnik był miodowy, teraz jest też biały, żołądkowa gorzka - kilka smaków.
Żubrówka bez trawy - ależ proszę bardzo. W Szkocji whisky to cały czas whisky, we Francji koniak to koniak. Już sobie wyobrażam starkę białą. Przez rok się takie wynalazki sprzedają, potem prezesi i marketingowcy zmieniają miejsce pracy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedziDzisiaj dowiedziałem się, że Polmos w Józefowie ogłosił bankructwo z końcem 2011 roku. Wielka to moim zdaniem strata. Obok Polmosu Szczecin, Polmos Józefów był chyba jedynym producentem w Polsce starki.
Ostatnie dębowe beczki z 25-letnią wódką Kasztelańska pójdą pewnie gdzieś w świat albo w kanał. Ponieważ tak się niestety w Polsce traktuje dobra kultury narodowej.
Dodam, że jedna butelka Kasztelańskiej kosztuje dziś około 150 zł.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziTo dziwne, codziennie przejeżdżam przez Józefów i czasem czuć swąd z gorzelni.
A tutaj informacja o licytacji zapasów:
Comment
-
-
Za późnego PRL i wczesnych lat 90 mając tylko kieszonkowe styać mnie było, od czasu do czasu, na Starkę. Rozwój ukochanego i najlepszego i jedynie słusznego systemu spowodował , że ceny Starki stały się absurdalne. A teraz jeszcze wieści o końcu Starki
Cała gama smakowych z Lubelskiego obniżyła woltaż, wszystko schodzi na psy"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi...lubiłem spróbować Soplicy, wtedy z tego co pamiętam był to taki taki polski calvados, czyli jabłka.
Pod cała resztą wypowiedzi podpisuję się, czym tylko mogę - dla mnie "Krupnik" czy "Żubrówka" białe to alkoholowe oksymorony...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedziA tutaj informacja o licytacji zapasów:
http://syndycy.com.pl/pl/licytacje/235.html
A jak to jest Smirnoffem? Robili go tam ostatnio, bo w tych stanach magazynu i sklepu nie ma ani jednej pozycji?Ostatnia zmiana dokonana przez ucho; 2012-03-14, 16:13.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ucho Wyświetlenie odpowiedziOjojoj! Tyle dobrej i tak taniej wódki. Mam sentyment do Czerwonej Kartki, ale najbardziej będzie mi brakowało Cherry Cordial.
A jak to jest Smirnoffem? Robili go tam ostatnio, bo w tych stanach magazynu i sklepu nie ma ani jednej pozycji?
Comment
-
Comment