Przy piwie o wódce, a konkretniej jej jakości

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

Polecam zrobić sobie w domu cytrynówkę, aromat i smak wyśmienity, sklepowe mogą się schować.
    Produkcja bajecznie prosta a efekt wyśmienity.

Comment

• jastrz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.04
      • 7

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
      Polecam zrobić sobie w domu cytrynówkę, aromat i smak wyśmienity, sklepowe mogą się schować.
      Produkcja bajecznie prosta a efekt wyśmienity.
      Rzeczywiście, produkcja takiego wynalazku prosta. Leżeć też długo nie musi, więc chyba spróbuje

Comment

• mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

Dodam przepis z ktorego robie , te ktore widzalem w necie sa jakies dziwne (z kawa, z mlekiem )

o,5 litra spirytusu
        5 lyzek cukru ( zawsze mozna doslodzic - ja lubie wytrawniejsza)
        6 cytryn ( po wycisnieciu uzyskac szklanke soku)
        lyzka miodu - wole bez
        od 0,5 litra wody do 0,7 w zaleznosli jaka moc kto lubi ( daje 0,7 L)
        Przygotowanie:
        Wode przegotowac (sparzyc cytryny) ostudzic 0,7 litra z dodatkiem 5 lyzek cukru, wycisnac 250-300 ml soku z cytryn, skorke z jednej cytryny nalezy wyszorowac i oczyscic z bialego (bardzo dokladnie - podobno daje goryczkowy posmak). Sok wlewamy do wody z cukrem do tego skorka z jednej cytryny i spirytus. Tydzien lezakowania w 1,5 litrowym sloju wystarcza, po czym rozlew do butelek i do lodowki. Do 2 -3 tygodni posiada potezny aromat cytrynowy ktory pozniej slabnie, nie warto nastawiac na impreze za 3 miesiace (bo moze nie dotrwac )
        Smacznego

PS. sory za brak polskich znakow (musze ustawic linuksa)
        Last edited by mark33; 2010-04-15, 16:15.

Comment

• Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jastrz Wyświetlenie odpowiedzi
          ...Propozycje innych wódek kolorowych, dobrych jakościowo i po niewygórowanych cenach, albo po prostu jakiś ciekawych i pijanych przez Was ciągle mile widziane ...
          Starogardzka Ziołowa Na Trawienie - podobna do Żołądkowej Gorzkiej, ale moim zdaniem znacznie lepsza, nie tak słodka i jakoś bardziej ziołowa.

Wiśniówka, Żurawinówka i Malinówka z Polmos Lublin - szczególnie wiśniowka jest dobra, mniej słodka, a bardziej cyjankowa niż Soplica.

Żoładkową Gorzką przerabiamy tak: mieszamy 0,5 Ż i 0,5 czystej, albo 1 l Ż i 0,5 czystej, musi postać parę tygodni. Nie jest takie słodkie, a nie ma klimatu czyściochy. Można też stosować ŻG miętową, a także rozcieczać nieco wodą - ale w tuym przypadku musi dłużej stać.

Comment

• Pinio74
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.10
            • 3881

Jakiś czas temu pojawiła się Żołądkowa gorzka o smaku trawy żubrowej. Smak zdecydowanie różni się od pozostałych "żołądków", a bardzo przypomina żubrówkę z sokiem jabłkowym. Oczywiście jest mocniejsza w smaku, ale jak komuś smakuje wyżej wymieniony drink, to i to powinien spróbować.
            BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• franekf
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2004.06
              • 944

Z wódek smakowych najbliżej "natury" jest chyba Belvedere - deklarują aromatyzowanie naturalnymi wyciągami z owoców, poza tym wódka nieco mętnieje przy rozcieńczeniu wodą - podobnie jak niefiltrowane malty, może więc jest jeszcze produkowana wg tych "dawnych receptur"
              A najlepiej to po prostu chyba kupić spirytus i samemu coś ciekawego nastawić
              Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
              http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
              Piwny Janusz bez Teku

Comment

• VanPurRz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 4229

Seria kolorowych z Polmosu Lublin jest warta uwagi. Mnie ostatnio bardzo posmakowała lubelska Orzechówka.
                Z czystych jak masz dużo kasy to na pewno warto ORYGINALNEGO Smirnoffa (a nie robionego w Polsce), oryginalną Finlandię czy Danzka (ta nie w butelkach tylko tak jakby w "termosie").
                Ale niestety te wódki są bardzo drogie.

Kiedyś fajnie pijało mi się Siwuchę ale dawno jej nie piłem.
                "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• franekf
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2004.06
                  • 944

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi

Teraz się też ją fajnie pije Znakomity kompan do razowego chleba, smalcu, domowego pasztetu i kiszonych
                  aha - ta whisky to bez filtracji na zimno - coby się jakiś służbista nie przyczepił
                  Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                  http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                  Piwny Janusz bez Teku

Comment

• Pancernik
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.09
                    • 9787

Bez kozery powiem , że z lubelskich napitków bardzo dobrze wchodzi Jarzębiak.
                    Szczególnie polecam w zastępstwie napojów izotonicznych na kajakach (prawda, Budvar?) lub jako ostateczna rozgrzewka przed snem na zlotach (prawda, Budvar?).

Comment

• jastrz
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.04
                      • 7

Mark33, dzięki za przepis, mam nadzieje że wykorzystam w najbliższym czasie

W takim razie widzę, że będę musiał sprawdzić serie smakowych z Polmos Lublin.

Starogardzkiej Ziołowej, chyba jeszcze nigdy w sklepie nie widziałem. Będę się musiał rozejrzeć lepiej.

Siwuchę niedawno próbowałem i jest całkiem fajna

Comment

• becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍼🍼
                        • 2002.07
                        • 14999

Jeśli wódeczka to tylko czysta i tylko Żołądkowa Gorzka de Luxe. Dla mnie jest to najlepsza wódka na świecie. Do niej dobre jedzonko, raz takie, raz inne
                        (choć klasyczną tez lubię)
                        Attached Files
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• żąleną
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.01
                          • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                          To jedyna wódka czysta, jaka autentycznie mi smakowała. Ktoś wie, czy jeszcze ją robią?

Becik, nie wiedziałem, że jest czysta Żołądkowa Gorzka. Kolorową czasem biorę, jak nie ma sensownego piwa, np. w Stodole przed koncertem z wyżej cytowanym kolegą.

Comment

• kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                            Becik, nie wiedziałem, że jest czysta Żołądkowa Gorzka.
                            Za jej śladem powstał Krupnik Vodka Czysta, a ostatnio Żubrówka Czysta.
                            blog.kopyra.com

Comment

• becik
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍼🍼
                              • 2002.07
                              • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              Za jej śladem powstał Krupnik Vodka Czysta,
                              Piłem, masakra, nikomu nie polecam
                              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• kony
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.08
                                • 1701

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedzi
                                poza tym wódka nieco mętnieje przy rozcieńczeniu wodą - podobnie jak niefiltrowane malty, może więc jest jeszcze produkowana wg tych "dawnych receptur"
                                Zjawisko w nalewkarstwie zwane opalescencją. Przy mieszaniu roztworów alkoholowych należy pamiętać o zasadzie że do ośrodka o niższym stężeniu wlewamy trunek mocniejszy w przeciwnym razie zmętnieje. W tym przypadku trzeba by wlewać wódkę do wody i powinno być OK.
                                Last edited by kony; 2010-11-23, 14:06.

Comment

Przetwarzanie...
                                X