No właśnie. Chyba jednak małą literą jak np. gatunki filmów. Z drugiej strony tradycja niemiecko-angielska narzuca dużą literę i ona często jest stosowana. Błędnie czy nie?
Gatunki piw wielką czy małą literą?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzitradycja niemiecko-angielska narzuca dużą literę
Po polsku też zdecydowanie małą, nie wiem, dlaczego miałyby nas obowiązywać niemieckie tradycje językowe.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziA gdzie spotkałeś się z angielską pisownią wielką literą? Mam raczej odmienne obserwacje.
Po polsku też zdecydowanie małą, nie wiem, dlaczego miałyby nas obowiązywać niemieckie tradycje językowe.
Comment
-
-
Przede wszystkim sprawa porządkowa: prawidłowo mówi się "wielka litera", nie "duża".
A w kwestii zasadniczej: gatunki i style piwne zarówno po polsku, jak i po angielsku piszemy małą literą, gdy wypowiadamy się o nich ogólnie, zaś wielką, jeśli chodzi o konkretną markę. Przykład: piwo górnej fermentacji w stylu stout, ale piwo marki Murphy's Stout.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedziPrzede wszystkim sprawa porządkowa: prawidłowo mówi się "wielka litera", nie "duża".
A w kwestii zasadniczej: gatunki i style piwne zarówno po polsku, jak i po angielsku piszemy małą literą, gdy wypowiadamy się o nich ogólnie, zaś wielką, jeśli chodzi o konkretną markę. Przykład: piwo górnej fermentacji w stylu stout, ale piwo marki Murphy's Stout.
Comment
-
-
Nie do końca. Zasady polszczyzny są takie, że piszemy "pił ciepłego żywca z puszki", "jeździł starym mercedesem". Aczkolwiek sam na własne potrzeby raczej stosuję wielką literę, w przypadku nazwy konkretnego stylu piwa np. Russian Imperial Stout, a także konkretnej marki np. Spitfire, Ciechan Pszeniczne. Natomiast ogólnie piszę o stoucie, lagerze, pilsnerze.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziCzyli np.: konkurs w kategoriach: witbier, dry stout, monachijskie jasne, english pale ale itp. Skąd w takim razie taka moda na pisanie gatunków wielką literą?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNie do końca. Zasady polszczyzny są takie, że piszemy "pił ciepłego żywca z puszki", "jeździł starym mercedesem".
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziAczkolwiek sam na własne potrzeby raczej stosuję wielką literę, w przypadku nazwy konkretnego stylu piwa np. Russian Imperial Stout, a także konkretnej marki np. Spitfire, Ciechan Pszeniczne. Natomiast ogólnie piszę o stoucie, lagerze, pilsnerze.
Swoją drogą, czy pilsner pisany przez s jest poprawne? Powinno być (chyba) pilzner (rozumiany jako czeski) i pils (niemiecki).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziI tak jest poprawnie?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziNo, ale jaka jest różnica między Stout a stout, kiedy piszesz o pilsnerze, a kiedy o Pilsnerze?
Swoją drogą, czy pilsner pisany przez s jest poprawne? Powinno być (chyba) pilzner (rozumiany jako czeski) i pils (niemiecki).
Oczywiście, że pilsner czy pilsener jest poprawne. Nazwa pochodzi od niemieckiej nazwy Pilzna. Po czesku Plzeň, po niemiecku Pilsen. Ta sama sprawa co z Czeskimi Budejowicami. Po niemiecku Budweiss i sŧąd Budweisser.
Comment
-
-
Ja mam takie schorzenie, słuszne lub niesłuszne, że stosuję do niemieckich nazw gatunków wielką literę, do pozostałych małą. Pytanie Skitofa i mi przemknęło przez myśl wielokrotnie ale jakoś nie zgłębiłem tematu. Piszę "Weizen", ale jeśli już tłumaczę na polski - to "pszeniczne".- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTak mnie uczyli w szkole, ale mnie osobiście się to nie podoba.
Największa różnica jest między Ale i ale.
Oczywiście, że pilsner czy pilsener jest poprawne. Nazwa pochodzi od niemieckiej nazwy Pilzna. Po czesku Plzeň, po niemiecku Pilsen. Ta sama sprawa co z Czeskimi Budejowicami. Po niemiecku Budweiss i sŧąd Budweisser.Last edited by ART; 2010-04-11, 22:34.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziBudweis, Budweiser
Comment
-
-
Wtedy Anheuser-Bush na pewno stosowałby w Stanach nazwę Buttwhite- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziCzyli np.: konkurs w kategoriach: witbier, dry stout, monachijskie jasne, english pale ale itp. Skąd w takim razie taka moda na pisanie gatunków wielką literą?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTak mnie uczyli w szkole, ale mnie osobiście się to nie podoba.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziPiszę "Weizen", ale jeśli już tłumaczę na polski - to "pszeniczne".
Comment
-
-
Ponieważ z jęz. niemieckim jestem na ty, to ból sprawia mi pisanie "weizen"- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
Comment