Zasada jest bardzo prosta: nazwy własne piszemy wielką literą, nazwy stylów małą. Pilsner Urquell - pilzner czeski.
Gatunki piw wielką czy małą literą?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuza Wyświetlenie odpowiedziNatomiast co do wątku Pilsnera (mam na myśli markę, nie gatunek), to oczywiście, że przez "s". Było takie piwo "Pilzner", robione bodajże przez Juranda, ale to co innego. Czeska nazwa to wcale nie "Pilzner" (bo niby od Pilzna), tylko Prazdroj. A Pilsner jest niemieckim przymiotnikiem od tego miasta - po niemiecku Pilsen.
Czyli Pilsner Urquell, to Plzeňský Prazdroj, po polsku byłoby to Pilzneńskie Praźródło.
Comment
-
-
Czyli sprawa pisowni gatunków jest chyba rozwiązana: poprawnie powinno pisać się je małą literą.
Co do pils(z)nera to sprawa jest bardziej skomplikowana. W przeszłości zarówno w Polsce jak i w Niemczech mówiło się piwo typu pilzneńskiego. Z czasem silne browarnictwo niemieckie wykreowało określenie pils czeski i pils niemiecki by się wyróżnić od sąsiadów. Tą samą politykę prowadzi zresztą teraz Austria kreując nowy typ: pilsa austriackiego. Wśród oficjalnych kategorii na konkursie European Beer Star są Pilsner (deutsche Brauart) czyli pilsner niemiecki i Pilsner (böhmische Brauart) czyli pilsner czeski. Z kolei Przewodnik piwosza proponował podział na pilzner (czeski) i pils (niemiecki) i takie nazewnictwo wydaje mi się bardzo praktyczne. Krótkie i jasne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziZ kolei Przewodnik piwosza proponował podział na pilzner (czeski) i pils (niemiecki) i takie nazewnictwo wydaje mi się bardzo praktyczne. Krótkie i jasne.
Uważam, że bardziej precyzyjne są określenia pilsner/pils czeski, pilsner/pils niemiecki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziA mnie nie.
Uważam, że bardziej precyzyjne są określenia pilsner/pils czeski, pilsner/pils niemiecki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziSą precyzyjniejsze, ale dłuższe
Comment
-
-
Ja piszę wielką literą i tak będę pisać.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedziAle to nie zależy od odmiany nazwy i poszczególnych przypadków. Mała litera gdy piszemy ogólnie, wielka gdy o konkretnej marce.
Jeśli mamy do czynienia z nazwą marki albo producenta danego przedmiotu, stosujemy zapis wielką literą: Nasz asortyment obejmuje takie marki, jak np. Adidas, Puma, Reebok; Negocjacje prowadzone przez koncern Forda; autoryzowany diler Mercedesa; sklep firmowy Lee
jeśli mowa jest o konkretnym przedmiocie (butach, samochodzie, spodniach itp.), nazwę zapisujemy małą literą: Kupiłem nowe adidasy; Przesiadłem się z forda do mercedesa i jestem bardzo zadowolony ze zmiany; Z dżinsów lubię tylko wranglery.
(źródło cytatu)
Lepiej już chyba nie potrafię tego wyjaśnić
Niepasteryzowana łomża nie wyczerpuje tegorocznych nowości Royal Unibrew. – W planach mamy jeszcze kolejne dwie, które wprowadzimy już w trakcie sezonu – zdradza Pawłowska. Ponadto firma wprowadziła ostatnio na rynek nową wersję smakowego piwa Cooler oraz Faxe Oryginal
(...)
Na swoje czołowe marki stawia w tym sezonie również wicelider rynku Żywiec. Zaczął ponad dwa miesiące temu reklamami żywca z udziałem znanych osób, m.in. boksera Tomasza Adamka.
Christoper Barrow, prezes grupy Żywiec, zapowiada, że firma będzie promować również warkę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziWytłuszczenia moje. Moim zdaniem kiepsko to wygląda. Dodatkowo redaktorzy nie są konsekwentni, bo dlaczego Faxe i Cooler wielką literą, skoro Łomża małą.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedziBo jest użyte w związku ze słowem piwo. Piwo Łomża, ale wypić łomżę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziTo tylko obnaża bezsens tej zasady, ale w przypadku tego artykułu to raczej zwykłe literówki, jakimi zarobaczona jest większość internetowych tekstów.
Comment
-
Comment