Temat został przyłączony do wskazanego, nie potrzeba nam 10 dyskusji o podłym smaku danego piwa
Zmienna jakość piw zależnie od pory roku
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Jak co roku , o tej porze Tyskie tak smakuje, kupiłem 0,66 2 lata temu i wylałem połowę do kibla, od tamtej pory interesowałem się domowym wyrobem.Od półtora roku warzę i jestem zadowolony.Myślę, że to wina nie wody, a temperatury wyższa temp. fermentacji, może suma tych czynników tj. wysoka temp. fermentacji + lipna woda =Qpa Ale to moja teoria, najlepiej zapytać u producenta(na butelce chyba jest numer na darmową infolinię), a jeszcze lepiej podesłać sklepowe na jakiś konkurs , na którym to Tyskie rzekomo zdobywa medale.
Comment
-
-
A co ma temp na dworze do temp fermentacji w fabryce ? Myślisz, że oni to w wiadrach fermentują tak jak Ty w domu?
Oczywiście, możesz zadzwonić na infolinię. Z pewnością dowiesz się tam wielu interesujących rzeczy od bardzo kompetentnej telefonistki, która rzeczowo omówi z Tobą szczegóły procesu technologicznego ze szczególnym uwzględnieniem wpływu fauny i flory podbeskidzia na smak Tyskiego wiosną. Powodzenia!
Comment
-
-
No, może mieć. Wyższa temperatura na zewnątrz, więcej prądu na chłodzenie. A jak podniesiemy troszkę temperaturę fermentacji, to zaoszczędzimy na rachunkach za prąd. DMS w niektórych piwach też jest ze sknerstwa.
To nie mieszkanie prywatne, gdzie latem lodówka zżera prądu za 5 pln więcej.
Comment
-
-
Mówimy o koncernach a nie browarach! Tam jest z góry ustalona temp fermentacji i nikt nie będzie siedział z ołówkiem i kombinował, że jak podniesie temp o 1 st. to zaoszczędzi ileśtam plnów. Na wyjściu ma być zawsze to samo i to jest priorytet.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedziMówimy o koncernach a nie browarach!/../ Na wyjściu ma być zawsze to samo i to jest priorytet.
Bajki pan opowiadasz. Bajki. Klient ma zlasowany mózg przez reklamy i Tyskie jest super.
Comment
-
-
Albo nie rozumiesz albo udajesz. W technologii o jakiej mówimy nie występuje taka sytuacja jak w małym browarze, że przychodzi Pan Kazio i się zastanawia czy mu się opłaca włączyć następną sprężarkę bo wiosna przyszła. Tam jest założona temperatura i resztę robi automatyka. Koszt zaoszczędzenia na prądzie w obliczu zmiany parametrów piwa to jest dopiero problem dla nich. A miejsc do cięcia kosztów jest pewnie sporo i zdecydowanie bardziej efektywnych, choćby logistyka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedziAlbo nie rozumiesz albo udajesz.
Dla dobra wyższego przyznaję Ci rację. Tak, w koncernach piwo zawsze smakuje tak samo. Dziękuję, że mnie przekonałeś. Jeśli ja mam inne odczucia, to znaczy, że się mylę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedziW tym momencie dałeś do zrozumienia, że dalsza "dyskusja" nie ma sensu. Masz swoje zdanie i je bronisz.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedziDla dobra wyższego przyznaję Ci rację. Tak, w koncernach piwo zawsze smakuje tak samo. Dziękuję, że mnie przekonałeś. Jeśli ja mam inne odczucia, to znaczy, że się mylę.Last edited by kony; 2011-06-06, 12:25.
Comment
-
-
Super. Ja już przyznałem Ci rację, ty zaś zaczynasz wycieczki osobiste pod tytułem " nie umiesz czytać ze zrozumieniem , czyli jesteś analfabetą". Piszę po raz enty: masz rację . Zakończ ten bezsensowny dyskurs chociaż na jakimś poziomie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedziSuper. Ja już przyznałem Ci rację, ty zaś zaczynasz wycieczki osobiste pod tytułem " nie umiesz czytać ze zrozumieniem , czyli jesteś analfabetą". Piszę po raz enty: masz rację . Zakończ ten bezsensowny dyskurs chociaż na jakimś poziomie.
Comment
-
-
Kod:A miejsc do cięcia kosztów jest pewnie sporo
Użycie słowa "pewnie"podkreśla twoje domniemanie nie podparte doświadczeniem lub udokumentowane faktami.
Można wiele domniemać, sporo jest "lepieji", faktem natomiast jest paskudny smak tyskiego i nie tylko, z relacji świadków wynika, że pogarsza się wiosną i latem (na przełomie).To jest fakt -niczyje podejrzenia i nie mniemanologia -sporo jest natomiast na forum( nie tylko tym) ludzi takich jak ty, krytkujących,że źle napisałeś, nie czytasz ze zrozumieniem itd. Ludzi, którzy swoje wybujałe ego eksponują na ekranie przy pomocy klawiatury i literek,a w domu chowają paragony za podł tyskie, bo żona odetnie kieszonkowe. Po co wam to ludzie! Po co to całe zło! TOLERANCJA - NIE NEGUJ WYRAŹ SWÓJ POGLĄD
Comment
-
-
Comment