Co to znaczy wysoka?
Zmienna jakość piw zależnie od pory roku
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Jeżeli fermentują w 9st C i temp. wzrosnie do 13st C, to nie powinno to wpłynąć na jakość fermentacji. Przynajmniej w domu to nie wpływa, gdzie mamy gorszą kontrolę temp.
Chłodzenie brzeczki nie ma tu nic do rzeczy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
W sumie też przechowuję dolne piwa w 17 stopniach i nie zauwarzyłem, żeby specjalnie gorsze były pils bohemski jakby bardziej chmielowy się zrobił, ale to raczej z czasu leżakowania , fermentowane w temp. 10- 12 stopni.Na mocniejszych 15 blg nie ma różnicy wcale.Comment
-
W sumie też przechowuję dolne piwa w 17 stopniach i nie zauwarzyłem, żeby specjalnie gorsze były pils bohemski jakby bardziej chmielowy się zrobił, ale to raczej z czasu leżakowania , fermentowane w temp. 10- 12 stopni.Na mocniejszych 15 blg nie ma różnicy wcale.Piwo wcale nie musi być gorsze, tylko nabiera cech piw górnej fermentacji - więcej estrów (kwiaty, owoce).
Comment
-
-
Mniej książków więcej piwaComment
-
Każdy tank ma podwójne ściany i między nimi krąży glikol. Na pewno tak jest w Poznaniu, pewnie to standardowa technika chłodzenia tankofermentorówJEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Przeczytaj jeszcze raz dyskusję od początku i zastanów się o co masz do mnie pretensje.
A na koniec pewnie cię zmartwię ale nie wszystkim żonatym facetom żony wypłacają kieszonkowe. Jeżeli bierzesz to z autopsji to współczuję a jeśli to miał być żart to słaby był.Comment
-
Kony, to że w Tychach mają możliwość precyzyjnego sterowania temperaturami aby uchronić się przed wpływem zmian temperatur na zewnątrz podczas fermentacji nie oznacza że w przypadku większego zapotrzebowania na piwo (a tak właśnie jest na początku sezonu) nie skraca się procesu produkcyjnego do absolutnego minimum aby zapewnić ciągłość dostaw, zawsze dzieje się to kosztem "czegoś". Dodatkowo wydaje mi się że temperatura zewnętrzna ma wpływ na zabutelkowane już piwo stojące pod wysokimi wiatami magazynowymi, które nie chronią zbytnio przed zmianami temperatur.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-06-08, 10:46.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
Related Topics
Collapse
-
Drugi browar w Jablonci nad Nisou oficjalnie rozpoczął swą działalność w listopadzie 2021 roku, a pierwsze piwo miało swą uroczystą premierę dokładnie 16.12.2021. Najlepiej dojechać tu pociągiem do przystanku Jablonec nad Nisou zastávka, skąd 600 m piechotą. Kierujemy się w dół do...
-
Channel: Czechy
-
-
Jak w temacie
-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
-
-
Niby na liście jest, ale chyba nikt wcześniej nie opisał, pozwalam sobie więc to uczynić
.
Giedlarowa to wieś w powiecie leżajskim, gdzie nieco na tyłach sklepu "Stokrotka" mieści się browar restauracyjny "Zakarczmie".
Lokalizacja trochę utajniona, bo w tym...-
Channel: Podkarpackie
-
-
Siglufjörður - miast(eczk)o (niespełna 1,2 tys. mieszkańców) - najbardziej wysunięte na północ w Islandii, na półwyspie Tröllaskagi, na brzegu fiordu o tej samej nazwie, który łączy się z Oceanem Arktycznym. Siglufjörður otaczają szczyty górskie sięgające 900–950 m n.p.m.
...-
Channel: Islandia
2024-10-06, 02:35 -
-
Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.
Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.
Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.
W numerze 52 :- Wywiad numeru Nie przetrwamy
2025-03-13, 10:16 - Loading...
- Koniec listy.
Comment