Zmienna jakość piw zależnie od pory roku

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #31
    Co to znaczy wysoka?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • ushi
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 148

      #32
      Może wyższa o kilka stopni?Miałoby to sens agregat chłodniczy, dużo prądu żre , a Tyskie to raczej nie górna fermentacja. Nie wiem- jak chłodzą brzeczkę w browarach?

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #33
        Jeżeli fermentują w 9st C i temp. wzrosnie do 13st C, to nie powinno to wpłynąć na jakość fermentacji. Przynajmniej w domu to nie wpływa, gdzie mamy gorszą kontrolę temp.

        Chłodzenie brzeczki nie ma tu nic do rzeczy.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • ushi
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.03
          • 148

          #34
          W sumie też przechowuję dolne piwa w 17 stopniach i nie zauwarzyłem, żeby specjalnie gorsze były pils bohemski jakby bardziej chmielowy się zrobił, ale to raczej z czasu leżakowania , fermentowane w temp. 10- 12 stopni.Na mocniejszych 15 blg nie ma różnicy wcale.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ushi Wyświetlenie odpowiedzi
            W sumie też przechowuję dolne piwa w 17 stopniach i nie zauwarzyłem, żeby specjalnie gorsze były pils bohemski jakby bardziej chmielowy się zrobił, ale to raczej z czasu leżakowania , fermentowane w temp. 10- 12 stopni.Na mocniejszych 15 blg nie ma różnicy wcale.
            To, że Ty nie zauważyłeś, to jeszcze nie znaczy, że zmian nie ma Piwo wcale nie musi być gorsze, tylko nabiera cech piw górnej fermentacji - więcej estrów (kwiaty, owoce).
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • ushi
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.03
              • 148

              #36
              Pewnie tak jest, ale nie ma tego w mocnej 15- ce( drożdże w pilsie W 34/70 w mocnym Czech pils), Marusiu, ale czemu Tyskie

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10789

                #37
                To w sumie chodzi o przechowywanie czy fermentację ?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ushi Wyświetlenie odpowiedzi
                  PMarusiu, ale czemu Tyskie
                  Ja się odniosłam do Twojego posta, o Tyskim nawet nie zamierzam rozmawiać Czyli klasyczny offtop - przepraszam
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-06-07, 21:28.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • ushi
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.03
                    • 148

                    #39
                    Kod:
                    To w sumie chodzi o przechowywanie czy fermentację ?
                    Chyba i jedno i drugie, ale konkrety panowie i panie ja chcę się dowiedzieć o Tyskim, a nie być przesłuchiwany z wiedzy browarniczej.Może jest krócej leżakowane o 2 dni

                    Comment

                    • żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

                      #40
                      Jak się robi takie cytaty, że się cała strona rozjeżdża? Też tak chcę.

                      Comment

                      • ushi
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.03
                        • 148

                        #41
                        Już nie chcę wiedzieć, ni potrzebne mi to, bo mam swoje dobredobranoc

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10789

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ushi Wyświetlenie odpowiedzi
                          Kod:
                          To w sumie chodzi o przechowywanie czy fermentację ?
                          Chyba i jedno i drugie, ale konkrety panowie i panie ja chcę się dowiedzieć o Tyskim, a nie być przesłuchiwany z wiedzy browarniczej.Może jest krócej leżakowane o 2 dni
                          Jak jest piwo przechowywane to idź do najbliższego sklepu i zobacz
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Mason
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2010.02
                            • 3280

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ushi Wyświetlenie odpowiedzi
                            Może wyższa o kilka stopni?Miałoby to sens agregat chłodniczy, dużo prądu żre , a Tyskie to raczej nie górna fermentacja. Nie wiem- jak chłodzą brzeczkę w browarach?
                            Każdy tank ma podwójne ściany i między nimi krąży glikol. Na pewno tak jest w Poznaniu, pewnie to standardowa technika chłodzenia tankofermentorów
                            JEDNO PIVKO NEVADI!

                            Comment

                            • kony
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.08
                              • 1701

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ushi Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie nie był, i nie widział,ale i nie sieje herezji, to może niech wypowie się ktoś kto widział i był.A domniemana wysoka temperatura fermentacji często i gęsto po głowie mi chodzi.
                              No więc ja byłem i widziałem. Byłem i widziałem jak to się robi w koncernowych a także w średnich, małych i bardzo małych. I na tej podstawie twierdzę, że Twoje domniemanie o podwyższonej temperaturze fermentacji Tyskiego z powodu upałów jest moim zdaniem niewłaściwe. Biorę pod uwagę, że mogę być w błędzie ale póki co, taka jest moja opinia. Powtórzę Ci jeszcze raz, bo najwyraźniej nie doczytałeś: nie kwestionuję że smak Tyskiego się zmienia, nie wiem tego. Słowa na ten temat nie napisałem.
                              Przeczytaj jeszcze raz dyskusję od początku i zastanów się o co masz do mnie pretensje.
                              A na koniec pewnie cię zmartwię ale nie wszystkim żonatym facetom żony wypłacają kieszonkowe. Jeżeli bierzesz to z autopsji to współczuję a jeśli to miał być żart to słaby był.

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23985

                                #45
                                Kony, to że w Tychach mają możliwość precyzyjnego sterowania temperaturami aby uchronić się przed wpływem zmian temperatur na zewnątrz podczas fermentacji nie oznacza że w przypadku większego zapotrzebowania na piwo (a tak właśnie jest na początku sezonu) nie skraca się procesu produkcyjnego do absolutnego minimum aby zapewnić ciągłość dostaw, zawsze dzieje się to kosztem "czegoś". Dodatkowo wydaje mi się że temperatura zewnętrzna ma wpływ na zabutelkowane już piwo stojące pod wysokimi wiatami magazynowymi, które nie chronią zbytnio przed zmianami temperatur.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-06-08, 09:46.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X