Co to znaczy wysoka?
Zmienna jakość piw zależnie od pory roku
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Jeżeli fermentują w 9st C i temp. wzrosnie do 13st C, to nie powinno to wpłynąć na jakość fermentacji. Przynajmniej w domu to nie wpływa, gdzie mamy gorszą kontrolę temp.
Chłodzenie brzeczki nie ma tu nic do rzeczy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
W sumie też przechowuję dolne piwa w 17 stopniach i nie zauwarzyłem, żeby specjalnie gorsze były pils bohemski jakby bardziej chmielowy się zrobił, ale to raczej z czasu leżakowania , fermentowane w temp. 10- 12 stopni.Na mocniejszych 15 blg nie ma różnicy wcale.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ushi Wyświetlenie odpowiedziW sumie też przechowuję dolne piwa w 17 stopniach i nie zauwarzyłem, żeby specjalnie gorsze były pils bohemski jakby bardziej chmielowy się zrobił, ale to raczej z czasu leżakowania , fermentowane w temp. 10- 12 stopni.Na mocniejszych 15 blg nie ma różnicy wcale.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ushi Wyświetlenie odpowiedziPMarusiu, ale czemu TyskieOstatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-06-07, 21:28.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ushi Wyświetlenie odpowiedziKod:To w sumie chodzi o przechowywanie czy fermentację ?
Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ushi Wyświetlenie odpowiedziMoże wyższa o kilka stopni?Miałoby to sens agregat chłodniczy, dużo prądu żre , a Tyskie to raczej nie górna fermentacja. Nie wiem- jak chłodzą brzeczkę w browarach?JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ushi Wyświetlenie odpowiedziNie nie był, i nie widział,ale i nie sieje herezji, to może niech wypowie się ktoś kto widział i był.A domniemana wysoka temperatura fermentacji często i gęsto po głowie mi chodzi.
Przeczytaj jeszcze raz dyskusję od początku i zastanów się o co masz do mnie pretensje.
A na koniec pewnie cię zmartwię ale nie wszystkim żonatym facetom żony wypłacają kieszonkowe. Jeżeli bierzesz to z autopsji to współczuję a jeśli to miał być żart to słaby był.
Comment
-
-
Kony, to że w Tychach mają możliwość precyzyjnego sterowania temperaturami aby uchronić się przed wpływem zmian temperatur na zewnątrz podczas fermentacji nie oznacza że w przypadku większego zapotrzebowania na piwo (a tak właśnie jest na początku sezonu) nie skraca się procesu produkcyjnego do absolutnego minimum aby zapewnić ciągłość dostaw, zawsze dzieje się to kosztem "czegoś". Dodatkowo wydaje mi się że temperatura zewnętrzna ma wpływ na zabutelkowane już piwo stojące pod wysokimi wiatami magazynowymi, które nie chronią zbytnio przed zmianami temperatur.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-06-08, 09:46.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment