Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
Wyświetlenie odpowiedzi
Przy piwie o Mundialu 2010
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedziCóż innego mogło mieć na to wpływ, jak nie "geny"?
Czemu nie mamy podobnego udziału w reprezentacji USA, Brazylii, Francji czy innych skupiskach polonii?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedziNo zobacz, a ja z tych samych przesłanek wyciągam wnioski wprost odmienne.
Piłkarze o różnych "genach" szlifowali swój piłkarski kunszt w tych samych warunkach. Mieli kontakt z tą samą myślą szkoleniową, mieli takie same warunki treningu, grają w tej samej lidze, może motywację mieli ciut większą. I okazuje się, że 10% populacji Niemiec dało ponad 50% piłkarzy reprezentacji tego kraju. Cóż innego mogło mieć na to wpływ, jak nie "geny"?
Poza tym, zapomniałeś o jednym. Gdyby przyjąć Twój sposób myślenia, zastanawiający byłby fakt, że wśród reprezentantów Polski nie ma ani jednego potomka profesorów. Zawodowy sport przyciąga raczej klasy niższe lub właśnie emigrantów. Jak np. Algierczyk Zinedine Zidane - zresztą Francja jest tego najbardziej jaskrawym przykładem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziRachunek prawdopodobieństwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedzi68 minuta: schodzi Niemiec Klose, wchodzi Niemiec Cacau. Chwilę później zdobywa bramkę.
73 minuta: schodzi Niemiec Oetzil, wchodzi Niemiec Gomez.
Z drugiej strony to wielkie wyzwanie zrobić z tak różnych ludzi tak sprawny zespół. Wielki szacun dla trenera..
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedzi68 minuta: schodzi Niemiec Klose, wchodzi Niemiec Cacau. Chwilę później zdobywa bramkę.
73 minuta: schodzi Niemiec Oetzil, wchodzi Niemiec Gomez.
Swoją drogą, skąd pewność że mieszkaniec Opolszczyzny o nazwisku Kloze/Klose jest Polakiem?
Poza tym, trochę konsekwencji. Skoro z faktu, że Podolski urodził się w Polsce jako obywatel PRL wnioskujesz, że jest Polakiem, to kim jest Ozil, urodzony w Gelsenkirchen jako obywatel BRD?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedziTo muszę się mocno dokształcać. Do głowy mi nie przyszło, że gdy 10% populacji (nawet z rozwodnionymi genami) daje większość kadry, to jest to zgodne z rachunkiem prawdopodobieństwa.
Nie większość tylko 48% reprezentacji stanowią "pół-Niemcy" (link) Do tego wg wiki mniejszości w taki sposób jak tu myślimy stanowią w Niemczech aż 18%.
Prawdopodobieństwo tego zdarzenia (wg rachunku prawdopodobieństwa) wynosi kilka procent.
Nie chce mi się liczyć dokładnie bo jak widzę probabilistykę to mam ochotę się w niej dosłownie wytarzać...
Zresztą magowie ze Światu Dysku już dawno obliczyli, że coś co ma szansę się zdarzyć raz na milion zdarza się średnio 9 razy na dziesięć.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziRachunek prawdopodobieństwa.
Czemu nie mamy podobnego udziału w reprezentacji USA, Brazylii, Francji czy innych skupiskach polonii?
Jeśli chodzi o Francję, to byłoby ich pewnie kilku, gdyby nie dominacja Afrykańczyków. Na pewno byłoby PZPN-owi trudniej namówić Obraniaka czy Koscielnego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedziMatka Gomeza jest Niemką, ojciec Hiszpanem. Jeżeli Twoim zdaniem nie można nazwać go Niemcem, to uważasz również, że Chopin jest Francuzem?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedziSwoją drogą, skąd pewność że mieszkaniec Opolszczyzny o nazwisku Kloze/Klose jest Polakiem?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedziPoza tym, trochę konsekwencji. Skoro z faktu, że Podolski urodził się w Polsce jako obywatel PRL wnioskujesz, że jest Polakiem, to kim jest Ozil, urodzony w Gelsenkirchen jako obywatel BRD?
Comment
-
-
Pieczarku, błagam o konsekwencję. Najpierw twierdzisz, że Gomez nie jest Niemcem, bo jego ojciec jest Hiszpanem. A potem dowodzisz, że Klose nie jest Niemcem, bo jego matka jest Polką. To w końcu po którym z rodziców dziedziczymy narodowość?
Comment
-
-
Niemcy doskonale zorganizowani, pewni, a ich prostopadłe podania były zabójcze. Mam wrażenie, że to nie tylko kwestia przeciwnika, ale że naprawdę tworzą drużynę - widać to choćby po grze bez piłki.
Dobra, teraz trzeba ponarzekać. Trąbki już omówione, teraz powiedzcie mi, kto komentował w TVP ten mecz, bo takiego beztalencia komentatorskiego dawno nie słyszałem. Niski zasób słów, kulawe zdania, co chwila jakieś yyyy, eeee ("Lukasaaa... yyyy.... Podolskiego"), miliardy statystyk zamiast komentowania sytuacji na boisku i tak obezwładniający brak charyzmy, że nawet o trąbkach zapomniałem.
Comment
-
-
Po tym, który ma narodowość dominującą
Nie pie#$%^ o pani Jeż i ojcu Hiszpanie. Narodowość jest sprawą samookreślenia, a przede wszystkim wychowania w otoczeniu symboli, narracji i przyzwyczajeń narodowych. Wszyscy z nas są w mniejszym lub większym stopniu potomkami wszystkich tych narodów, które Rzeczplitą zamieszkiwały poprzez całą jej historię.
Edyta: Żąlenon się był wcią.Last edited by zgroza; 2010-06-13, 22:16.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedziPieczarku, błagam o konsekwencję. Najpierw twierdzisz, że Gomez nie jest Niemcem, bo jego ojciec jest Hiszpanem. A potem dowodzisz, że Klose nie jest Niemcem, bo jego matka jest Polką. To w końcu po którym z rodziców dziedziczymy narodowość?
Najjaskrawszymi przykładami są Cacau i Ozil.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedziNie pie#$%^ o pani Jeż i ojcu Hiszpanie. Narodowość jest sprawą samookreślenia, a przede wszystkim wychowania w otoczeniu symboli, narracji i przyzwyczajeń narodowych. Wszyscy z nas są w mniejszym lub większym stopniu potomkami wszystkich tych narodów, które Rzeczplitą zamieszkiwały poprzez całą jej historię.
Comment
-
Comment