Przy piwie o Mundialu 2010
Collapse
X
-
-
No zobacz, a ja z tych samych przesłanek wyciągam wnioski wprost odmienne.
Piłkarze o różnych "genach" szlifowali swój piłkarski kunszt w tych samych warunkach. Mieli kontakt z tą samą myślą szkoleniową, mieli takie same warunki treningu, grają w tej samej lidze, może motywację mieli ciut większą. I okazuje się, że 10% populacji Niemiec dało ponad 50% piłkarzy reprezentacji tego kraju. Cóż innego mogło mieć na to wpływ, jak nie "geny"?
Poza tym, zapomniałeś o jednym. Gdyby przyjąć Twój sposób myślenia, zastanawiający byłby fakt, że wśród reprezentantów Polski nie ma ani jednego potomka profesorów. Zawodowy sport przyciąga raczej klasy niższe lub właśnie emigrantów. Jak np. Algierczyk Zinedine Zidane - zresztą Francja jest tego najbardziej jaskrawym przykładem.Comment
-
Comment
-
Dobrze im tak, po co tacy bogaci się zrobili?
Z drugiej strony to wielkie wyzwanie zrobić z tak różnych ludzi tak sprawny zespół. Wielki szacun dla trenera..Comment
-
Swoją drogą, skąd pewność że mieszkaniec Opolszczyzny o nazwisku Kloze/Klose jest Polakiem?
Poza tym, trochę konsekwencji. Skoro z faktu, że Podolski urodził się w Polsce jako obywatel PRL wnioskujesz, że jest Polakiem, to kim jest Ozil, urodzony w Gelsenkirchen jako obywatel BRD?Comment
-
Nie większość tylko 48% reprezentacji stanowią "pół-Niemcy" (link) Do tego wg wiki mniejszości w taki sposób jak tu myślimy stanowią w Niemczech aż 18%.
Prawdopodobieństwo tego zdarzenia (wg rachunku prawdopodobieństwa) wynosi kilka procent.
Nie chce mi się liczyć dokładnie bo jak widzę probabilistykę to mam ochotę się w niej dosłownie wytarzać...
Zresztą magowie ze Światu Dysku już dawno obliczyli, że coś co ma szansę się zdarzyć raz na milion zdarza się średnio 9 razy na dziesięć.Comment
-
Jeśli chodzi o Francję, to byłoby ich pewnie kilku, gdyby nie dominacja Afrykańczyków. Na pewno byłoby PZPN-owi trudniej namówić Obraniaka czy Koscielnego.Comment
-
Nie wciskaj mi dziecka w brzuch! Takich wniosków nigdy nie wysuwałem. Wg mnie Podolski jest Polakiem, bo ma rodziców Polaków. Ozil jest Turkiem, bo ma tureckich rodziców. Pod tym względem jestem nazistą.Comment
-
Pieczarku, błagam o konsekwencję. Najpierw twierdzisz, że Gomez nie jest Niemcem, bo jego ojciec jest Hiszpanem. A potem dowodzisz, że Klose nie jest Niemcem, bo jego matka jest Polką. To w końcu po którym z rodziców dziedziczymy narodowość?Comment
-
Niemcy doskonale zorganizowani, pewni, a ich prostopadłe podania były zabójcze. Mam wrażenie, że to nie tylko kwestia przeciwnika, ale że naprawdę tworzą drużynę - widać to choćby po grze bez piłki.
Dobra, teraz trzeba ponarzekać. Trąbki już omówione, teraz powiedzcie mi, kto komentował w TVP ten mecz, bo takiego beztalencia komentatorskiego dawno nie słyszałem. Niski zasób słów, kulawe zdania, co chwila jakieś yyyy, eeee ("Lukasaaa... yyyy.... Podolskiego"), miliardy statystyk zamiast komentowania sytuacji na boisku i tak obezwładniający brak charyzmy, że nawet o trąbkach zapomniałem.Comment
-
Po tym, który ma narodowość dominującą
Nie pie#$%^ o pani Jeż i ojcu Hiszpanie. Narodowość jest sprawą samookreślenia, a przede wszystkim wychowania w otoczeniu symboli, narracji i przyzwyczajeń narodowych. Wszyscy z nas są w mniejszym lub większym stopniu potomkami wszystkich tych narodów, które Rzeczplitą zamieszkiwały poprzez całą jej historię.
Edyta: Żąlenon się był wcią.Ostatnia zmiana dokonana przez zgroza; 2010-06-13, 22:16.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.Comment
-
Najjaskrawszymi przykładami są Cacau i Ozil.
Nie pie#$%^ o pani Jeż i ojcu Hiszpanie. Narodowość jest sprawą samookreślenia, a przede wszystkim wychowania w otoczeniu symboli, narracji i przyzwyczajeń narodowych. Wszyscy z nas są w mniejszym lub większym stopniu potomkami wszystkich tych narodów, które Rzeczplitą zamieszkiwały poprzez całą jej historię.Comment