Jeśli wymowa ma być hiszpańska (a taka być powinna, bo to Argentyńczyk), to "Demiczelis". "Demichelis" to może być nieprawidłowa wymowa niemiecka, która wzięła się z tego, że typ gra w Bayernie.
Przy piwie o Mundialu 2010 (temat piłkarski)
Collapse
X
-
W sumie masz rację, tylko, że jak oglądałem mecz Bayernu i jak on grał, to zawsze komentatorzy mówili Demichelis. Dlatego jak wczoraj oglądałem mecz i usłyszałem Demiczelis to tak dziwnie i śmiesznie mi zabrzmiałoLech... Zawsze się dzieje.... ;-))
Niech zwycięża Lech.... Wielki Kolejorz KKS!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedziWikipedia podaje, że Demichelis ma paszport włoski również. A wymowa włoska jak by brzmiała?
Comment
-
-
Lech... Zawsze się dzieje.... ;-))
Niech zwycięża Lech.... Wielki Kolejorz KKS!!!
Comment
-
-
Jeśli dobrze pójdzie, czyt. Paragwaj pokona Nową Zelandię, Włochom wystarcza remis i "aż" 3 punkty w sumie do awansu. Jak ja uwielbiam te włoskie boleści w grupie. Duch lat 1982 i 1994 krąży. Ale Holandia może tą ostatnią nadzieję zdmuchnąć niczym kurz.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziCzęsto tak bywało, że zespół, który wymiatał w grupie, szybko odpadał w fazie pucharowej, np. właśnie z Włochami.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mazur87 Wyświetlenie odpowiedzito ja już sam nie wiem, co z tym Demichelisem - Demiczelisem - Demikelisem zrobić
A tak w ogóle Argentyna jest najbardziej "włoskim" krajem ze wszytkich latynoamerykańskich. Zauważcie, ilu zawodników ma włosko brzmiące nazwiska. Całkiem możliwe, że Demichelis kiedyś nazywał się de Michelis.
Comment
-
-
Słusznie nie było karnego - zawodnik był tyłem do piłki, nie widział jej i nie wykonał żadnego ruchu ręką w kierunku piłki - został po prostu w nią trafiony. Przepisy mówią o umyślnym dotknięciu. Akurat to była dobra decyzja sędziegoJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi.... się chyba nie liczy. Mogła z tego być jakaś sytuacja.
W przypadku zagrania ręką przepisy mówią, że:
Art.12
GRA NIEDOZWOLONA I NIEWŁAŚCIWE POSTĘPOWANIE
Gra niedozwolona i niewłaściwe postępownie karane są następująco:
Rzut wolny bezpośredni
Rzut wolny bezpośredni jest przyznany drużynie przeciwnej, jeżeli zawodnik popełnia jedno z następujących sześciu przewinień w sposób uznany przez sędziego za nierozważny, lekkomyślny lub przy użyciu nieproporcjonalnej siły:
• kopie lub usiłuje kopnąć przeciwnika
• podstawia nogę przeciwnikowi, przez co dochodzi do kontaktu ciał zawodników, potyka przeciwnika
• skacze na przeciwnika
• atakuje przeciwnika
• uderza lub usiłuje uderzyć przeciwnika
• popycha przeciwnika
Rzut wolny jest przyznany również drużynie przeciwnej, jeżeli zawodnik popełnia jedno z następujących czterech przewinień:
• atakuje przeciwnika, nogami chcąc wejść w posiadanie piłki, wchodząc w kontakt z przeciwnikiem przed dotknięciem piłki
• trzyma przeciwnika
• pluje na przeciwnika
• rozmyślnie dotyka piłkę ręką (oprócz bramkarza we własnym polu karnym)
Rzut wolny bezpośredni wykonuje się z miejsca przewinienia (o ile nadrzędne przepisy artykułu 8 nie stanowią inaczej).
Rzut karny
Rzut karny zarządza się jeżeli jedno z powyższych dziesięciu przewinień zostało popełnione przez zawodnika w jego własnym polu karnym, bez względu na położenie piłki, zakładając że w momencie dokonania przewinienia piłka była w grze.
Czytając te przepisy wychodzi na to, że konieczna jest umyślność zagrania ręką. Oczywiście także stojąc tyłem do piłki można zagrać ręką w sposób umyślny np. wykonując nimi wymachy, robiąc "wiatraczka".
Całość przepisów, łącznie z wyjaśnieniami International F.A. Board oraz PZPN (akurat te są na MŚ nieistotne), można znaleźć np. tutaj:
Comment
-
Comment