Gdzieś widziałem kontrapel do biskupów o zaprzestanie molestowania seksualnego dzieci.
2010.07.30-Wrocław: Kościół chce zakazać sprzedaży alkoholu w nocy-NaszeMiasto.pl
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
Mireks mówi, że parafianie mają być posłuszni księżom. Co ksiądz powie na ambonie ma być wypełniane bez szemrania. To jest jedna wielka brednia, bo człowiek ma wolną wolę i nic tak naprawdę nie musi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziBo często to jedyny wpływ parafian na parafię.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziI co wykładnią ma być wpis na blogu??
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cannabee776i99 Wyświetlenie odpowiedziGdzieś widziałem kontrapel do biskupów o zaprzestanie molestowania seksualnego dzieci.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziTo o czym jeszcze zapomniałem? Bo ciągle czytam wypowiedzi w stylu: "guzik wiesz", "spadaj na drzewo", "nie masz o tym zielonego pojęcia" itp. To opowiedz mi o tym wpływie na parafie, tworzeniu wspólnoty wiary.
Znam trochę Wawrzyny we Wrocku. www.wawrzyny.pl Tam Orzech mało się wtrąca w życie parafii, o większości rzeczy decydują parafianie studenci. Orzech przyklepuje.
Drugi przykład, wieś Pakosławsko, sami parafianie zorganizowali duży remont kościoła, sami zbierali kasę, opracowali projekt, wyszukali wykonawców itd. Proboszcz załatwiał tylko jakieś kredyty w Kurii lub dofinansowanie, i to w mniejszej części kosztów. Proboszcz wogóle się nie wtrącał w prace remontowe. To tam byłem na mszy dziękczynnej dla wykonawców a później na obiedzie z bp. Janiakiem
Syn kumpla prawie non stop siedzi w kościele, organizują jakies zajęcia, zespół muzyczny, teraz poszli na pielgrzymkę itd.
Takich przykładów jest setki, tylko trzeba wejść w zycie parafii a nie stać w niedzielę na mszy pod kościołem.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziBrałeś kiedyś udział w życiu parafii od środka?
Znam trochę Wawrzyny we Wrocku. www.wawrzyny.pl Tam Orzech mało się wtrąca w życie parafii, o większości rzeczy decydują parafianie studenci. Orzech przyklepuje.
Drugi przykład, wieś Pakosławsko, sami parafianie zorganizowali duży remont kościoła, sami zbierali kasę, opracowali projekt, wyszukali wykonawców itd. Proboszcz załatwiał tylko jakieś kredyty w Kurii lub dofinansowanie, i to w mniejszej części kosztów. Proboszcz wogóle się nie wtrącał w prace remontowe. To tam byłem na mszy dziękczynnej dla wykonawców a później na obiedzie z bp. Janiakiem
Syn kumpla prawie non stop siedzi w kościele, organizują jakies zajęcia, zespół muzyczny, teraz poszli na pielgrzymkę itd.
Takich przykładów jest setki, tylko trzeba wejść w zycie parafii a nie stać w niedzielę na mszy pod kościołem.
Znam takie parafie, w których rządzi proboszcz a rada "przyklepuje" jego decyzje i nikt nie odważy się podskoczyć.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziWiesz, Fronda ociera się o sektę
Comment
-
-
No to jest jasna strona tematu i faktycznie dobry przykład. U mnie na parafii po świętach jak ksiądz chodził w zeszłym roku z kolendą to sobie proboszcz wymyślił, że kasa którą na kolendzie otrzymają ministranci zostanie wydana na "stół do piłkarzyków" który zostanie ustawiony w domu parafialnym. Oczywiście decyzja była demokraktycza, zdecydował proboszcz. Tak by jesczze wydali pieniądze na paierosy i alkohol, a tak wszyscy są zadowoleni.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziTo nie kwestia wejścia w życie parafii ale relacji proboszcz - rada parafialna.
Znam takie parafie, w których rządzi proboszcz a rada "przyklepuje" jego decyzje i nikt nie odważy się podskoczyć.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
Comment