Działalność gospodarcza

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ArtK31
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 708

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Taka twoja interpretacja?
    Od razu powiem, że przepis mówi o nie prowadzeniu działalności gospodarczej. Możesz mieć zarejestrowaną ale jeśli nie została rozpoczęta to jakby jej nie było. Jakie czynności oznaczają rozpoczęcie działalności to zapewne wiesz lub potrafisz się dowiedzieć.
    Chicałem tylko uściślić drobny błąd w treści Twojego posta.
    Według cytowanej w poprzednim moim poście jesteś PRZESIĘBIORCĄ nawet gdyb jej nie rozpoczęto.
    Swoją drogą datę rozpoczęcia działalności określa sam Przedsiębiorca w dokumentach rejstrowych (z różnych względów losowych może oczywiście nie rozpocząć takowej ) ale do momentu posiadania wpisu do ewidencji działalności gospodarczej jest PRZESIĘBIORCĄ (przykład ze statusem bezrobotnego był przykładem popierającą tylko tą tezę).
    W Twoim poście raczej odniesiono się do kwestii podatkowych ( nie rozpoczęta = nie osiągnięto przychodu - nie muszę zapłacić danin państwowych w postaci np. podatków) i w tym przypadku można rozumować, że takowej działalność nie mam miejsca.

Comment

• JAckson
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 6123

Dzięki za wszelkie informacje.
      Dofinansowania nie chcę, bo potrzebuję własnej działalności raczej chwilowo (przynajmniej w tej chwili).

Wie ktoś po jakim czasie od rozpoczęcia można działalność zawiesić? (jeżeli w ogóle to jest normowane)
      MM961
      4:-)

Comment

• ArtK31
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.04
        • 708

Zawiesić możesz w każdej chwili, nie ma zadnych obostrzeń czasowych.
        Jeśli będziesz miał jakieś dodatkowe pytania np. odnoście wyboru formy opodatkowania najbardziej korzystniej dla profilu dzialalności zapraszam na PW, postaram się pomóc.

Comment

• JAckson
          🍼🍼
          • 2004.05
          • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ArtK31 Wyświetlenie odpowiedzi
          Zawiesić możesz w każdej chwili, nie ma zadnych obostrzeń czasowych.
          Jeśli będziesz miał jakieś dodatkowe pytania np. odnoście wyboru formy opodatkowania najbardziej korzystniej dla profilu dzialalności zapraszam na PW, postaram się pomóc.
          Oki. W stosownym momencie chętnie skorzystam Dzięki
          Ostatnia zmiana dokonana przez JAckson; 2010-08-05, 19:44.
          MM961
          4:-)

Comment

• żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

Jakiś rok, dwa lata temu zgłębiałem ten temat i w warszawskim Urzędzie Pracy powiedziano mi, że z uwagi na uzyskiwany dochód z wynajmu mieszkania oraz wykonywanych tłumaczeń (umowy o dzieło) nie mam prawa do wspominanej zapomogi 18 000, ponieważ po prostu nie zarejestrują mnie jako bezrobotnego. Przekraczałem maksimum comiesięcznych zarobków.

Comment

• e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19274

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              Obowiązuje zasada tzw. jednego okienka (PO - brawo!) to znaczy, że musisz obskoczyć tylko trzy instytucje (...)
              Mamy teraz PIS. Coś się zmieniło?

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
              Jakiś rok, dwa lata temu zgłębiałem ten temat i w warszawskim Urzędzie Pracy powiedziano mi, że z uwagi na uzyskiwany dochód z wynajmu mieszkania oraz wykonywanych tłumaczeń (umowy o dzieło) nie mam prawa do wspominanej zapomogi 18 000, ponieważ po prostu nie zarejestrują mnie jako bezrobotnego. Przekraczałem maksimum comiesięcznych zarobków.
              Mieszkałeś pod mostem wynajmując w tym czasie swoje mieszkanie dla biura tłumaczeń, któremu świadczyłeś usługi?

Comment

• kiszot
                🍼🍼
                • 2001.08
                • 8115

Ponoć jest troche lepiej w papierologii.Ale to słyszałem od mojego szefa który prowadzi firmę.
                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                So von Natur, Natur in alter Weise,
                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

Przetwarzanie...
                X