"Piwko" z destylarni Laphroaig
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl -
Piwo może być gotowym wyrobem a może być pół produktem. Przy produkcji whisky tzw. piwo (Beer) jest pierwszym półproduktem, który wpływa na końcowy smak whisky. Kolejnym półproduktem jest tzw. wino (Low wine). W przypadku Destylarni Laphroaig piwo ma specyficzny smak i zapach (peaty). Więcej technicznych szczegółów jak jest ono wykonywane zamieściłem tutaj.Ostatnia zmiana dokonana przez whisky-blog; 2010-08-06, 09:48.Comment
-
Piwo może być gotowym wyrobem a może być pół produktem. Przy produkcji whisky tzw. piwo (Beer) jest pierwszym półproduktem, który wpływa na końcowy smak whisky. Kolejnym półproduktem jest tzw. wino (Low wine). W przypadku Destylarni Laphroaig piwo ma specyficzny smak i zapach (peaty). Więcej technicznych szczegółów jak jest ono wykonywane zamieściłem tutaj.Kiedys to nawet sami słodowali, więc słodownie też mamy
Trzeba wpisać nowy browar "gorzelnia Milicz"Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
do jakiego etapu proces produkcji whisky jest tożsamy z procesem produkcji piwa?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
No nie wiem... Czytałem kiedyś o procesie wyrobu tradycyjnej wódki żytniej. Robi się ją głównie ze słodu żytniego, który jest zacierany, filtrowany, a później fermentowany (można używać drożdży piwnych - zależy od mocy zacieru - wydajność słabsza, ale jakość podobno lepsza). Zacier nie jest oczywiście chmielony, bo po co. Z drugiej strony historia zna PIWA bez chmielu...Comment
-
No nie wiem... Czytałem kiedyś o procesie wyrobu tradycyjnej wódki żytniej. Robi się ją głównie ze słodu żytniego, który jest zacierany, filtrowany, a później fermentowany (można używać drożdży piwnych - zależy od mocy zacieru - wydajność słabsza, ale jakość podobno lepsza). Zacier nie jest oczywiście chmielony, bo po co. Z drugiej strony historia zna PIWA bez chmielu...
Nie pamiętam czy zacier filtrowali w Miliczu, czy wszystko szło do zbiorników fermentacyjnych. Nie przypominam sobie aby kumpel wybierał cos z kadzi zaciernej. Raczej wszystko szło do zbiorników fermentacyjnych.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Co ciekawe jeszcze żyje. Teraz pędzą bimber z syropów, czasami z czegoś innego, bo okrutnie śmierdzi w mieście.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Ten "półprodukt" to po prostu brzeczka przednia, której sie nie chmieli i nie gotuje, tylko od razu poddaje fermentacji, otrzymując coś w rodzaju piwa słodowego. A te poddaje się destylacji, otrzymując surową whisky.Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Piwo jest hołdem od głównego browarnika, jakim aktualnie jest Jef Versele, dla swjego dziadka, Jozefa Van Steenberge oraz 230-lecia założenia browaru. Inspiracją miały być podróże do USA. Piwo jest leżakowane w beczce po whiskey lub whisky-pogrzebawszy troszkę można znaleźć informację,...
-
Channel: Belgia
2022-09-20, 17:23 -
-
Piwo spod Lubowli (Stará Ľubovňa) na Spiszu, a całym tym miejscu, gdzie jest warzone więcej tutaj:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...tville-taberna
W składzie m.in. wędzony słód...-
Channel: Słowacja
2024-11-23, 00:18 -
-
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment