"Piwko" z destylarni Laphroaig
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika whisky-blog Wyświetlenie odpowiedziJest to półprodukt który powstaje z piwka przy produkcji whisky.
No nie mogę tego zrozumiećGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
-
-
Piwo może być gotowym wyrobem a może być pół produktem. Przy produkcji whisky tzw. piwo (Beer) jest pierwszym półproduktem, który wpływa na końcowy smak whisky. Kolejnym półproduktem jest tzw. wino (Low wine). W przypadku Destylarni Laphroaig piwo ma specyficzny smak i zapach (peaty). Więcej technicznych szczegółów jak jest ono wykonywane zamieściłem tutaj.Last edited by whisky-blog; 2010-08-06, 09:48.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika whisky-blog Wyświetlenie odpowiedziPiwo może być gotowym wyrobem a może być pół produktem. Przy produkcji whisky tzw. piwo (Beer) jest pierwszym półproduktem, który wpływa na końcowy smak whisky. Kolejnym półproduktem jest tzw. wino (Low wine). W przypadku Destylarni Laphroaig piwo ma specyficzny smak i zapach (peaty). Więcej technicznych szczegółów jak jest ono wykonywane zamieściłem tutaj.
Trzeba wpisać nowy browar "gorzelnia Milicz"Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
do jakiego etapu proces produkcji whisky jest tożsamy z procesem produkcji piwa?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzido jakiego etapu proces produkcji whisky jest tożsamy z procesem produkcji piwa?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
No nie wiem... Czytałem kiedyś o procesie wyrobu tradycyjnej wódki żytniej. Robi się ją głównie ze słodu żytniego, który jest zacierany, filtrowany, a później fermentowany (można używać drożdży piwnych - zależy od mocy zacieru - wydajność słabsza, ale jakość podobno lepsza). Zacier nie jest oczywiście chmielony, bo po co. Z drugiej strony historia zna PIWA bez chmielu...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziNo nie wiem... Czytałem kiedyś o procesie wyrobu tradycyjnej wódki żytniej. Robi się ją głównie ze słodu żytniego, który jest zacierany, filtrowany, a później fermentowany (można używać drożdży piwnych - zależy od mocy zacieru - wydajność słabsza, ale jakość podobno lepsza). Zacier nie jest oczywiście chmielony, bo po co. Z drugiej strony historia zna PIWA bez chmielu...
Nie pamiętam czy zacier filtrowali w Miliczu, czy wszystko szło do zbiorników fermentacyjnych. Nie przypominam sobie aby kumpel wybierał cos z kadzi zaciernej. Raczej wszystko szło do zbiorników fermentacyjnych.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzido jakiego etapu proces produkcji whisky jest tożsamy z procesem produkcji piwa?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziJakie tam drożdże używają? Piwowarskie czy gorzelnicze?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika whisky-blog Wyświetlenie odpowiedziNastępnie następuje w przypadku whisky Laphroaig podwójna destylacja.
Każdy spiryt destyluje sie podwójnie, nie jest to jakieś nowum. Raz w gorzelni, drugi raz w Polmosie.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziJa nie czytałem, ja to widziałem na własne oczy. Nawet szuflą obracałem ziarno w piwnicy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziWidziałeś ale skalę przemysłową, gdzie wydajność ma dużo większe znaczenie niż w przypadku przestępców bawiących się w to w domu.
Co ciekawe jeszcze żyje. Teraz pędzą bimber z syropów, czasami z czegoś innego, bo okrutnie śmierdzi w mieście.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziMyslę, że tak jak spirytu, do zacierania. Nie gotuje się, nie chmieli, więc ten zacier nie mozna nazywać piwem. ...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika whisky-blog Wyświetlenie odpowiedziW przypadku Destylarni Laphroaig piwo ma specyficzny smak i zapach (peaty). .
Comment
-
Comment