"Piwko" z destylarni Laphroaig

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • whisky-blog
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.07
    • 35

    "Piwko" z destylarni Laphroaig

    Tylko ekipa z Polski miała śmiałość aby je spróbować, pozostali tylko sprawdzali zapach.
    Jest to półprodukt który powstaje z piwka przy produkcji whisky.

    Click image for larger version

Name:	DSCN6046.jpg
Views:	1
Size:	28,3 KB
ID:	2082091
    Click image for larger version

Name:	DSCN6050.jpg
Views:	1
Size:	27,0 KB
ID:	2082092
    whisky-blog
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika whisky-blog Wyświetlenie odpowiedzi
    Jest to półprodukt który powstaje z piwka przy produkcji whisky.

    No nie mogę tego zrozumieć
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

    Comment

    • whisky-blog
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.07
      • 35

      #3
      Piwo może być gotowym wyrobem a może być pół produktem. Przy produkcji whisky tzw. piwo (Beer) jest pierwszym półproduktem, który wpływa na końcowy smak whisky. Kolejnym półproduktem jest tzw. wino (Low wine). W przypadku Destylarni Laphroaig piwo ma specyficzny smak i zapach (peaty). Więcej technicznych szczegółów jak jest ono wykonywane zamieściłem tutaj.
      Last edited by whisky-blog; 2010-08-06, 09:48.
      whisky-blog

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika whisky-blog Wyświetlenie odpowiedzi
        Piwo może być gotowym wyrobem a może być pół produktem. Przy produkcji whisky tzw. piwo (Beer) jest pierwszym półproduktem, który wpływa na końcowy smak whisky. Kolejnym półproduktem jest tzw. wino (Low wine). W przypadku Destylarni Laphroaig piwo ma specyficzny smak i zapach (peaty). Więcej technicznych szczegółów jak jest ono wykonywane zamieściłem tutaj.
        Dziwne nazewnictwo. Wynika z tego, że jak gorzelnia w Miliczu robi spiryt ze słodu jęczmiennego, to najpierw robi piwo Kiedys to nawet sami słodowali, więc słodownie też mamy

        Trzeba wpisać nowy browar "gorzelnia Milicz"
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23928

          #5
          do jakiego etapu proces produkcji whisky jest tożsamy z procesem produkcji piwa?
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            do jakiego etapu proces produkcji whisky jest tożsamy z procesem produkcji piwa?
            Myslę, że tak jak spirytu, do zacierania. Nie gotuje się, nie chmieli, więc ten zacier nie mozna nazywać piwem. Jakie tam drożdże używają? Piwowarskie czy gorzelnicze?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              No nie wiem... Czytałem kiedyś o procesie wyrobu tradycyjnej wódki żytniej. Robi się ją głównie ze słodu żytniego, który jest zacierany, filtrowany, a później fermentowany (można używać drożdży piwnych - zależy od mocy zacieru - wydajność słabsza, ale jakość podobno lepsza). Zacier nie jest oczywiście chmielony, bo po co. Z drugiej strony historia zna PIWA bez chmielu...

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                No nie wiem... Czytałem kiedyś o procesie wyrobu tradycyjnej wódki żytniej. Robi się ją głównie ze słodu żytniego, który jest zacierany, filtrowany, a później fermentowany (można używać drożdży piwnych - zależy od mocy zacieru - wydajność słabsza, ale jakość podobno lepsza). Zacier nie jest oczywiście chmielony, bo po co. Z drugiej strony historia zna PIWA bez chmielu...
                Ja nie czytałem, ja to widziałem na własne oczy. Nawet szuflą obracałem ziarno w piwnicy.

                Nie pamiętam czy zacier filtrowali w Miliczu, czy wszystko szło do zbiorników fermentacyjnych. Nie przypominam sobie aby kumpel wybierał cos z kadzi zaciernej. Raczej wszystko szło do zbiorników fermentacyjnych.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • whisky-blog
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.07
                  • 35

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                  do jakiego etapu proces produkcji whisky jest tożsamy z procesem produkcji piwa?
                  Do wytworzenia "piwa". "Wino" posiada już kilkanaście procent zawartości alkoholu. Następnie następuje w przypadku whisky Laphroaig podwójna destylacja.
                  whisky-blog

                  Comment

                  • whisky-blog
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.07
                    • 35

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jakie tam drożdże używają? Piwowarskie czy gorzelnicze?
                    O drożdżach i procesie je wykorzystującym napisałem tutaj.
                    whisky-blog

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika whisky-blog Wyświetlenie odpowiedzi
                      Następnie następuje w przypadku whisky Laphroaig podwójna destylacja.

                      Każdy spiryt destyluje sie podwójnie, nie jest to jakieś nowum. Raz w gorzelni, drugi raz w Polmosie.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ja nie czytałem, ja to widziałem na własne oczy. Nawet szuflą obracałem ziarno w piwnicy.
                        Widziałeś ale skalę przemysłową, gdzie wydajność ma dużo większe znaczenie niż w przypadku przestępców bawiących się w to w domu.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          Widziałeś ale skalę przemysłową, gdzie wydajność ma dużo większe znaczenie niż w przypadku przestępców bawiących się w to w domu.
                          Ja wiem czy przemysłową? Stara poczciwa XIXw gorzelnia. Maszyneria jak w browarze w Cieszynie. Zero nowoczesności.
                          Co ciekawe jeszcze żyje. Teraz pędzą bimber z syropów, czasami z czegoś innego, bo okrutnie śmierdzi w mieście.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Myslę, że tak jak spirytu, do zacierania. Nie gotuje się, nie chmieli, więc ten zacier nie mozna nazywać piwem. ...
                            Ten "półprodukt" to po prostu brzeczka przednia, której sie nie chmieli i nie gotuje, tylko od razu poddaje fermentacji, otrzymując coś w rodzaju piwa słodowego. A te poddaje się destylacji, otrzymując surową whisky.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika whisky-blog Wyświetlenie odpowiedzi
                              W przypadku Destylarni Laphroaig piwo ma specyficzny smak i zapach (peaty). .
                              Czyli po polsku - torfowy.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X