Pytałem kiedyś na łyskowym forum o drożdże, ale nie potrafili nic konkretnego powiedzieć. W każdym razie są to rasy z grupy tych odpornych na wysokie stężenie alkoholu (tak więc np. klasztorne się nadają). Zapewne w mniej "szlachetnych" łyskarniach stosuje się zwykłe drożdże gorzelnicze, które zapewniają dużo większą wydajność
"Piwko" z destylarni Laphroaig
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziKażdy spiryt destyluje sie podwójnie, nie jest to jakieś nowum. Raz w gorzelni, drugi raz w Polmosie.
Longrow : Podwójnie destylowana, mocno torfowa whisky w stylu Islay.
Springbank : Dwu i pół krotnie destylowana, delikatnie torfowa.
Hazelburn : Potrójnie destylowana, pozbawiona torfu whisky w stylu Lowland
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziPytałem kiedyś na łyskowym forum o drożdże, ale nie potrafili nic konkretnego powiedzieć.
Comment
-
-
tak wogóle to myślałem, że łyski robi się na myszachMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Jacer pisze o czymś innym. W Polsce technologia produkcji spirytusu wygladał następująco:
- w gorzelni przerabiano surowiec (zboże, ziemniaki) na spirytus surowy (ok. 70%),
- z tego spirytusu w Polmosach wyrabiano spirytus spożywczy lub wódki, jedno- lub wielokrotnie destylując.
W łyskarniach cały proces przebiega w jednym zakładzie: fermentacja i destycja.
Destyluje sie w zależności od potrzeb jeden, dwa lub trzy razy. Im więcej destylacji, tym mniej smaków i aromatów pochodzących ze słodu, a więcej pochodzących z leżakowania.
Sam sposób destylowania ma duże znaczenie. Czytałem o jakiejś łyskarni, której wyroby mają specyficzny smak, powstały rzekomo dzięki specyficznemu zgnieceniu na szyi alembika, które powstało przez zwalenie jakiejś rury przez robotnika. Podobny przypadek, jak z trąbką Dizzy Gillespiego - nie wymyślił jej, tylko sie o nią potknął i zgiął :http://www.jazzpages.com/Deker/pics/...dizzy_450p.jpg
W przeciwieństwie do masowych wódek, które za każdym razem muszą byc identyczne, dobra whiski jest wypustem jednorazowym, bo zbyt wiele czynników decyduje o smaku, żeby je ogarnąć. Np. uważana za jedna z najwybitniejszych whisky Maccalan leżakuje w dębowych beczkach po maderze. A wino, jak to wino - co roku jest inne, to i whiski inna wychodzi. Są roczniki wybitne, ale ceny są astronomiczne. U nas ceny przyzwoitej whisky single malt zaczynają się od 200 zł za flaszkę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika whisky-blog Wyświetlenie odpowiedziDo wytworzenia "piwa".
Temat przeniosłem do Przy-Piwie, bo whisky to jednak inne kwestie niż piwo, choć ma kilka punktów wspólnych na początku procesu. No chyba że ta gorzelnia wykorzystuje nachmieloną odfiltrowaną brzeczkę do wstępnej fermentacji- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika whisky-blog Wyświetlenie odpowiedziPrzykładowo: Saccharomyces Cerevisiae używa się do produkcji w/w marek.
O drożdżach poczytaj sobie na stronach White Labs lub Wyeast. Zobaczysz, co można zrobić z jednego gatunku organizmów
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika whisky-blog Wyświetlenie odpowiedziSpringbank : Dwu i pół krotnie destylowana, delikatnie torfowa.
Comment
-
-
No tak, ale wtedy powinno sie określać takiego "blenda" jako dwukrotnie destylowanego chyba, podobnie, jak "blend 12-letni" to taki, gdzie najmłodsza składowa whisky single malt ma lat 12. Tak mi się na czooja wydaje...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziSaccharomyces cerevisiae to prawie wszystkie drożdże piwne, winne, gorzelnicze i piekarnicze. To jeden gatunek obejmujący mnóstwo ras i odmian.
............
O drożdżach poczytaj sobie na stronach White Labs lub Wyeast. Zobaczysz, co można zrobić z jednego gatunku organizmów
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedziChmiel nie jest konieczny do produkcji piwa. Temat był wałkowany, można używać woskownicy, wrzosu, gruit...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment