Literatura przy piwku

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshire
    "Trzynaście kotów"??? I ja nic o tym nie wiem? Dlaczego???? Ale widzę, że na koty przyszedł czas...Od czasu Ale zapewne
    To świeżutki nabytek. Do użyczenia za jakiś tydzień

Comment

• lzkamil
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 3611

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika garfunkel
      ...ale to robactwo, brr( mam wrażenie, że to robactwo przechodzi)....akurat te opowiadania mam gdzieś w sypialni, i ciągle zapominam, żeby je przenieść w inne, odległe miejsce. Boję się normalnie .
      Po co przenosić. Wystarczy mieć kota
      Lepszy jabol pod okapem
      niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

Wczoraj skończyłem kiepską książkę, do tego raczej średnio przetłumaczoną. Nie pamiętam autora ani tłumacza.

Gorzej że słabo też z autorami fajnych rzeczy, które zdarzyło mi się czytać. Do dziś pamiętam potworny stres podczas z pierwszych zajęć z teorii literatury na studiach, kiedy to pani stwierdziła, że na początek wypyta się nas o ulubionych autorów i książki. Do głowy przyszedł mi tylko Hasek

Comment

• garfunkel
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.04
          • 1068

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil
          Po co przenosić. Wystarczy mieć kota
          Nie powiem, rada nie jest zła.
          Hmm, ale to nie o to chodzi, że umęczyłam jakiegoś zwierzaka i boję się, że do mnie przyjdą . Ja się w ogóle boję wszelkiego robactwa.
          A nawet miałam kiedyś kota ( Mama mi go porwała), ale to dawno było and the grass was greener...

Comment

• kot_z_cheshire
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.11
            • 2201

Od 4 dni nie wyłażę z tej stronki....Opowiadania goni opowiadanie...Na rozpoczęcie polecam takie w orwellowskim stylu

opowiadań moc
            Młode koty mają adhd, niestety.
            Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
            Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
            Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

Comment

• iommi
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.07
              • 1522

Podobno o zmarłych nie mówi się źle. Ale muzycy The Rolling Stones mają tę zasadę gdzieś - przeczytajcie tylko, co mówią o Brianie Jonesie, gitarzyście zespołu, który zginął w tajemniczych okolicznościach w 1969 roku...?
              "Według The Rolling Stones" to wywiad-rzeka z czterema muzykami zespołu - Mickiem Jaggerem, Keithem Richardsem, Charlie Wattsem i Ronnie Woodem. To fascynująca podróż przez 40 lat kariery zespołu, który w latach 60. postawił na głowie cały rock'n'rollowy świat. A potem rozbił w pył wszystkie teorie o tym, że wulkan energii twórczej może być aktywny ledwie przez kilka lat, a potem wysycha i staje się co najwyżej turystyczną atrakcją.
              To też fascynująca podróż przez język, którym posługują się Stonesi. Tłumacz Piotr Kaczkowski, znany dziennikarz muzyczny radiowej Trójki, postawił bowiem na autentyczność przekazu i nie przejmował się sugestiami podpowiadaczy, którzy twierdzili że "każda gwiazda lubi, gdy jej opowieść w książce jest napisana pięknym językiem". I Kaczkowski wygrał, bo rzeczywiście Stonesów kocha się za to jacy są naprawdę, albo się ich nie cierpi.?A jaki jest język, którym posługują się muzycy? Mick jest rozgadany, a w kwestiach biznesowych bardzo analityczny. Keith dosadny, czasami radykalny. I szalenie chaotyczny, o ile nie chodzi i muzykę oczywiście. Charlie Watts waży każde słowo i co ciekawe, pamięta więcej, niż jego koledzy z zespołu... Pewno dlatego, że jego narkotyki wciągnęły dopiero w latach 80., i to na krótko. A Ronnie? Ma bardzo świeże spojrzenie na zespół i tą swoistą chemię chemię łączącą Jaggera i Richardsa. Chemię, która od 40 lat napędza ten zespół.
              "Według The Rolling Stones" to rzecz naprawdę niezwykła. Ubarwia ją 150 fotografii, a także eseje napisane przez ludzi, którzy w swoim życiu Stonesów spotkali. Jedną z nich jest popularna amerykańska piosenkarka Sheryl Crow, która na własnych pośladkach odczuła, jak flirtuje Mick Jagger.
              "Według The Rolling Stones", Prószyński i S-ka 2006, cena 49 złotych
              Polecam Wam szczerze!
              Last edited by iommi; 2006-07-24, 13:49.

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• iommi
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.07
                • 1522

Zbigniew Górniak "Pulpa fikcyjna albo dwa wesela i pogrzeb Kapitana Żbika"
                Idealna książka na lato - fajna intryga kryminalna, interesujące obserwacje obyczajowe współczesnej Rzeczpospolitej. Napisane z jajami i ostrym przytupem.
                Polecam szczególnie opolanom, bo Górniak to były zastępca naczelnego Nowej Trybuny Opolskiej i jeden z moich ulubionych felietonistów (opolskie ślady można zresztą w "Pulpie" znaleźć). Dziś pracuje we wrocławskim Echu Miasta.

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• iommi
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.07
                  • 1522

A teraz dla odwyrtki coś, co odradzam, czyli "Jesteśmy w tym wszyscy razem" Owena Kinga.

Owen to młodszy syn Stephena i dlatego sięgnąłem po tą książkę. Niestety przykra sprawa - to co się w niej znalazło, mogłoby co najwyżej być jego pracą semestralną na Uniwersytecie Columbia, gdzie studiował pisarstwo.
                  Paskudny słowotok, kwiecistość języka drażniąca, akcja prowadzona na czterech poziomach świadomości (piątym są namiętne odniesienia do wydarzeń z dzieciństwa), a na dodatek kompletnie irracjonalne sytuacje, w których umieścił swoich bohaterów.
                  Błeee...

Comment

• adam16
                    • 2001.02
                    • 9865

Właśnie się dowiedziałem, że zmarł Kurt Vonnegut
                    Browar Hajduki.
                    adam16@browar.biz
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• zythum
                      • 2001.08
                      • 8305

Niestety wczoraj. Śniadanie Mistrzów, Rzeźnia nr 5 (szczególnie ta ostatnia) w spory sposób odmieniły moje życie otwierając oczy na sprawy o któych dotąd nie myślałem bądź myśłałem tak jak wszyscy (czyli bez własnej refleksji podążając za opiniami z mediów).
                      To inaczej miało być, przyjaciele,
                      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
                      Królowie banków, fabryk, hut
                      Tym mocni są, że każdy kradnie
                      Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• celt_birofil
                        † 2017 Piwosz w Raju
                        • 2001.09
                        • 4469

Rafał A. Ziemkiewicz - MICHNIKOWSZCZYZNA. ZAPIS CHOROBY.

Nie wiem, czy możliwa jest dyskusja o tej książce "przy piwku", bo temat drażliwy i budzący kontrowersje Zdecydowanie jednak polecam. Jak dla mnie kawał solidnej publicystyki.
                        Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

Comment

• kot_z_cheshire
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.11
                          • 2201

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika celt_birofil Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie wiem, czy możliwa jest dyskusja o tej książce "przy piwku", bo temat drażliwy i budzący kontrowersje Zdecydowanie jednak polecam. Jak dla mnie kawał solidnej publicystyki.
                          Ha, książka jak najbardziej "przy piwku": jeszcze tylko nie znalazłam takiego, który by mi pomógł wziąć się za siebie i jednocześnie za Ziemkiewicza. Po kilku jego próbach literackich..Nie mogę, no nie mogę...
                          Młode koty mają adhd, niestety.
                          Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
                          Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
                          Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

Comment

Przetwarzanie...
                          X