Literatura przy piwku

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
    A poza tym choćem tłumacz z, nieskromnie przyznam, niemałym dorobkiem, to za ten wiersz bym się nie zabrał
    A mnie właśnie najbardziej takie rzeczy nęcą. Z tym że tłumaczenie Słomczyńskiego na tyle mi się podoba, że zupełnie nie czuję weny, żeby się za to brać. Zresztą chyba do szuflady bym to pisał.

Ale noszę się z zamiarem założenia strony poświęconej tłumaczeniom, głównie od strony praktycznej.

Hm... Może na początek jakiś konkursik w temacie "Konkursy forumowiczów"?
    Last edited by żąleną; 2006-03-28, 22:45.

Comment

• Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
      Następne piwo z Mikrobrowaru Wielkobronowickiego nazwę na cześć tego wiersza.
      No i piwo uwarzone Jak tylko będzie dobre to obaj translatorzy dostaną po butelczynie
      Last edited by Shlangbaum; 2006-04-18, 02:06.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
        No i piwo uwarzone Jak tylko będzie dobre to obaj translatorzy dostaną po butelczynie
        Miło mi bardzo, protestowac nie będę

Comment

• kot_z_cheshire
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.11
          • 2201

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
          Hm... Może na początek jakiś konkursik w temacie "Konkursy forumowiczów"?
          Ogólnie jestem za....
          Młode koty mają adhd, niestety.
          Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
          Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
          Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

Comment

• iommi
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.07
            • 1522

Stephen King "Sztorm stulecia. Oryginalny scenariusz", czyli mistrz w doskonałej formie.
            Zachęta:
            Wyobraź sobie, że w twoim domu pojawia się ktoś, kto wie wszystko o twoich grzeszkach z przeszłości. Doskonale zna też życie twoich bliskich. Nie zamierza prawdy ukrywać i chętnie opowiada wszystkim dookoła o tym, o czym woleliby zapomnieć. A czy może cię spotkać coś gorszego niż prawda, której nie chcesz znać? U Kinga czymś takim może być sztorm stulecia spędzony na malutkiej wyspie Little Tall (miejsce znane m.in. z powieści "Dolores Claiborne"). Ale wichura, burza z piorunami i padający śnieg, które odcięły wyspę od lądu, to tylko przedsionek do prawdziwego piekła, jakim jest przybycie na wyspę Andre Linoge'a.
            Ten człowiek (?) wie wszystko o mieszkańcach tej zamkniętej społeczności i zamierza o tym mówić. Jego gra ma przynieść określony efekt, a żeby tak się stało mieszkańcy muszą poczuć, że nie mają innego wyjścia i muszą z nim współpracować. No i podjąć decyzję, która dla wszystkich będzie końcem ich spokojnego świata...

Szczerze polecam!
            Last edited by iommi; 2006-05-02, 15:18.

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• kiszot
              🍼🍼
              • 2001.08
              • 8108

Z twórczości Kinga podoba mi się najbardziej książka "Wielki marsz". Chyba taki jest tytuł.
              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
              So von Natur, Natur in alter Weise,
              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• kot_z_cheshire
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.11
                • 2201

Mnie chyba bardziej przeraziła niż cała jego twórczośc "horrorystyczna". Aczkolwiek...Po panu Kingu nauczyłam się już spodziewać wszystkiego. Czasem mam wrażenie, że lepiej radzi sobie z krótkimi opwiadaniami...Takie jak: "Popsy", "Ludzie godziny dziesiątej" czy moje ukochane: "Skrót Pani Todd"....mnie osobiście skłaniają do uchylenia kapelusza co najmniej.
                Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.

Comment

• kot_z_cheshire
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.11
                  • 2201

Oj...Jak ja dziób bedę musiała trzymać. Bo nie dośc, że zaczytana w nim jestem to i hobby znalzłam: film a proza? Różnice i podobieństwa. I najwaZniejsze pytanie: który z bohaterów na ekranie to King we własnej osobie??? (uwielbia zagrać choćby epizodzik w filmie na podstawie książki Swojej oczywiście. )

Comment

• arcy
                    • 2002.07
                    • 7538

Wpadnij do mnie niebawem po zbiór opowiadań "Trzynaście kotów". Jedno z nich (Sapkowskiego) jest o Kocie z Cheshire

Comment

• adam16
                      • 2001.02
                      • 9865

Muszę się tu przyznać, że ostatnimi czasy strasznie się zapuściłem z czytaniem. Ledwo jestem w stanie - w miarę na bieżąco - czytać to co dostaję w prenumeracie.
                      Browar Hajduki.
                      adam16@browar.biz
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• garfunkel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.04
                        • 1068

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
                        Kulce? Chyba Klapce.

A mi się książka nieodmiennie cały czas podoba. Widocznie dziecinnieję od 20 lat.
                        No nie wiem, co ja się tak grzebię w tym temacie. Jednakże trafiłam na ten post i też mnie rozbawił J.Kulka J. Aż poszłam i wzięłam tę Kulkę z półki. I też dziecinnieję .

PS Jeszcze tu coś dziś napiszę, jak mię obowiązki domowe ( czyt. Dziecię) nie wezwą rozdzierająco.

Comment

• garfunkel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.04
                          • 1068

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
                          Jeśli chodzi o humor absurdalny w krótkiej, jak i długiej formie to serdecznie polecam Borisa Viana
                          Groziłam , że jeszcze napiszę .
                          Polecam równie groteskowych i absurdalnych "Wicehrabiego przepołowionego" i "Barona drzewołaza". Autor :Italo Calvino, zresztą - sama też do tego wrócę, bo czytałam w odległej młodości. Tak zwanej.

Comment

• kot_z_cheshire
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.11
                            • 2201

"Trzynaście kotów"??? I ja nic o tym nie wiem? Dlaczego???? Ale widzę, że na koty przyszedł czas...Od czasu Ale zapewne

Comment

• lzkamil
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.01
                              • 3611

"Trzynaście kotów" też gorąco polecam, całkiem porządne opowiadania a wśród nich są perełki, m. in. te Sapkowskiego. Od "Muzykantów" ciary przechodzą, a to o kocie z Cheshire ("Złote popołudnie") to coś do pomyślenia i jednocześnie do pośmiania się
                              Lepszy jabol pod okapem
                              niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• garfunkel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.04
                                • 1068

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil
                                "Trzynaście kotów" też gorąco polecam, całkiem porządne opowiadania a wśród nich są perełki, m. in. te Sapkowskiego. Od "Muzykantów" ciary przechodzą, a to o kocie z Cheshire ("Złote popołudnie") to coś do pomyślenia i jednocześnie do pośmiania się

"Muzykanci" to coś strasznego. Ciary, jak ciary...ale to robactwo, brr( mam wrażenie, że to robactwo przechodzi)....akurat te opowiadania mam gdzieś w sypialni, i ciągle zapominam, żeby je przenieść w inne, odległe miejsce. Boję się normalnie .

Comment

Przetwarzanie...
                                X