Ustawa o zakazie palenia w miejscach publicznych - konsekwencje dla branży
Collapse
X
-
Nadużywany przez ciebie przymiotnik "faszystowski" niewątpliwie świadczy o tym, że to ty masz problem. Mnie słowo "faszystowski" nie przeszkadza zrozumieć tekstu ustawy. Przeszkadza mi natomiast zrozumieć twój tok rozumowania. Nie jestem w stanie pojąć czemu ma służyć mieszanie faszyzmu do Ustawy o zakazie palenia w miejscach publicznych.
Spór o to czy można użyć przymiotnika "faszystowski" w stosunku do tej ustawy jest moim zdaniem jałowy. W zależności jak szeroką definicję faszyzmu przyjmiemy i jak ją będziemy interpretować możemy dojść do różnych wniosków.
Na pewno faszyzm i i tę ustawę łączy jedno - są antywolnościowe. Przede wszystkim ustawa odbiera wolność właścielom lokali. Do tej pory mieli swobodę wyboru charakteru swojej kanjpy. Przez utratę możliwości tego wyboru część klientów jest w pewnym stopniu dyskrymionowana, część faworyzowana. Według mnie jest nadużyciem określania słowem "kompromis" sytuacji, gdy nie mogę otworzyć małego lokalu dla palących, ale mogę z zakazem palenia, a gdy chcę gościć palaczy w dużym lokalu, to zmuszony jestem wydzielić miejsca wolne od dymu.
Ale wolność.... A po co nam wolność?
Mam takie wrażenie, że gdyby wprowadzić nakaz, aby każdym sklepie sprzedajacym piwo był szeroki wachlarz piw belgijskich, to cześć przyjęłaby to z aplauzem. To że ktoś na tym może stracić jest nie ważne. Ważne że MI, że NAM jest lepiej, bo nasza racja jest najnaszniejsza.
Poza tym PUB to skrót od - palacz uraczony browarem.Ostatnia zmiana dokonana przez ucho; 2010-11-12, 14:47.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
"Czasami złożoność prawa odzwierciedla zawiłość sytuacji politycznej. Niemcy, będące federacją, mają tyle praw dotyczących palenia, ile landów. W Hamburgu, na przykład, propozycja wprowadzenia zakazu palenia jest wciąż przedmiotem negocjacji, podczas gdy w Berlinie została wdrożona, a następnie uchylona. W Bawarii, gdzie sformułowanie ustawy było najściślejsze, sprytni właściciele barów znaleźli lukę prawną i przekształcili swoje lokale w „prywatne kluby”, tym samym wychodząc poza zasięg przepisów. (...) Pomimo, że Holandia była pierwszym krajem, który zakazał palenia na największym krajowym lotnisku, amsterdamskim Schiphol, wciąż można w tzw. coffee shops znaleźć alternatywy dla papierosów, których, zgodnie z zakazem, nie wolno łączyć z tytoniem. To może nie najbardziej liberalny, ale za to najbardziej efektywny sposób na zaprzestanie przejmowania się zakazem palenia tytoniu."
Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
-
Po pierwsze w tym badaniu dostępność nie była (chyba) brana pod uwagę, a jedynie łatwość uzależnienia i wpływ na zdrowie.
Po drugie to nie wiem. Wolałbym, żeby moje dziecko nie paliło. Zwłaszcza w MĘSKIEJ toalecie. Nie jestem profesorem psychiatrii.
Podaj źródło gdzie ktoś zakwestionował MERYTORYCZNIE (a nie "moralnie") to badanie.Comment
-
W Niemczech byłem parę razy i paliłem w knajpach. Widocznie zależy od landu. Chyba, że coś się zmieniło "na dniach".Comment
-
Comment
-
Comment
-
W Amsterdamie barman powiedział, że jakbyśmy byli sami w lokalu to byśmy zapalili, ale że siedziała obok parka to nie chciał ryzykować.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Ja tam do polityki się nie mieszamale w środę byłem w całkiem przyjemnym pubiku gdzie był lany Bartek, w lodóweczce w butelkach Ciechany i kilka niemieckich piwek w śród nich bardzo ale to bardzo dobry Rauchbier. Normalnie w Warszawie takich miejsc jest bardzo mało. Niestety barek jest mały, większość jarała pety na potęgę, dym gryzł w oczy. Ale to można wytrzymać. Najgorsze jest, że przesiąkły mi smrodem włosy i ubrania, kurtka jeszcze po 3 dniach capi papierosami. Jak nie będzie tak najarane będę wpadał tam częściej.
Z drugiej strony myślę taki mały barek nie ma możliwości zorganizowania sali dla niepalących i może się borykać na początku z problemami braku klienta. Dla większych nic się nie zmieni, już teraz mają sale dla niepalących i palących, tam niestety królują tylko koncerny ( przynajmniej tak jest w W-wie).
Jak zwykle "liberalna władza" zatroszczyła się aby zagwarantować równe warunki prowadzenia działalności dla wszystkich.
Comment
-
Comment
-
Comment
-
However, direct comparison of the scores for tobacco and alcohol with those of the other drugs is not possible since the fact that they are legal could aff ect their harms in various ways, especially through easier availability (Lancet 2007, no. 369, p.1049).
Ponadto, całe badania są bardzo łatwe do zakwestionowania, ze względu na zastosowaną metodologię. To są wyniki badań ankietowych, w tym, wśród zawrotnej liczby 29 biegłych psychiatrów. Tak więc, badania, na które się powołujesz, są badaniami przedstawiającymi percepcję kwestii (w tym szkód) związanych z zażywaniem substancji psychoaktywnych. O tym jaka jest różnica badań percepcji jakiegoś zjawiska od badań np. klinicznych, czy ekonomicznych, chyba nie muszę wyjaśniać? Z resztą bibliografia do tego epokowego artykułu liczy 26 pozycji, w tym kilka pozycji stanowią strony www. To jest po prostu słabe.
Taką samą empatię masz dla branży hazardowej i dopalaczowej, czy tylko dla właścicieli knajp?Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-11-12, 18:03."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment