Ustawa o zakazie palenia w miejscach publicznych - konsekwencje dla branży
Collapse
X
-
Jackson, taki zapis miał istnieć w załączniku/noweli do tej ustawy. Co zabawne takowego znaleźć nie mogę. Czyli nadal jest tak, jak w tekście rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy:Comment
-
Ale zdaje się te przepisy dotyczą "palarni w zakładach pracy". To co może powstać w dużych lokalach, będzie miało trochę inny charakter - "zamknięte pomieszczenie konsumpcyjne, wyposażone w wentylację zapewniającą, aby dym tytoniowy nie przenikał się do innych pomieszczeń." Nie znalazłem szczegółowych warunków technicznych, jakie powinna spełniać sala dla palących (może gdzieś to jest, może rozporządzenie dopiero wyjdzie).MM961
4:-)Comment
-
Becik, napinasz się jakbyś co najmniej był uzależniony od fajek i nie mógł się bez nich obejść.
Ja już widzę te tłumy palaczy którzy od 15 listopada zamiast iść do knajpy to będą siedzieć w domciu przy żonie i dzieciach
Zresztą ten temat to faktycznie strzępienie języka. Takie jest (będzie) prawo i już. Czy mi się to podoba, czy nie to inna sprawa. Jak mi się nie podoba to mogę sobie organ ustawodawczy zmienić na inny.MM961
4:-)Comment
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Byłem niedawno w dwóch browarach restauracyjnych w Hamburgu. Jeden w ścisłym centrum, blisko ratusza, klimat typu stal i szkło. Drugi, w sumie niedaleko, ale to już była stara piwnica, dużo miejscowych, zwłaszcza mężczyzn w przedziale 30+. W obu sporo ludzi, duże spożycie piwa i jedzenia - a na papierosa na zewnątrz. Jak widać, można.
Na pewno obawiać muszą się właściciele tych knajp, których klientom jest wszystko jedno, co i gdzie piją.Comment
-
Ciekaw jestem skąd przekonanie, że palacze przestaną chodzić do knajp. Przecież zajarać mogą w domu, to po cholerę chodzili do knajp? Czyżby żeby się napić, spotkać ze znajomymi, obejrzeć mecz? Skoro więc tak to chyba nagle nie zaspokoją tych potrzeb w domu.
EDIT: to, ze przestaną chodzić do knajp jest mniej więcej tak samo prawdopodobne, jak to, że przestaną jeździć koleją, albo korzystać z tramwajów bo przecież na przystankach nie wolno palić.
Zgadzam się z Jacksonem, że jeszcze przez jakiś czas tak różowo dla niepalących nie będzie, ale z każdym rokiem powinno być lepiej.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2010-11-12, 09:27.Comment
-
@Kopyr: mój przytyk wziął się z tego, że Arcy zauważył m.in. że chodzi tylko o takich klientów, którym wszystko jedno co piją. Uważam, że to zdecydowana większość. Znaczy mają preferencje że Tyskie jest lepsze od Warki, albo na odwrót, ale jak w lokalu będzie tylko Warka, to zostaną, a jak nie można palić to nie koniecznie.
To ja może jeszcze kilka słów.
Po pierwsze - na co setki razy zwracaliśmy uwagę - to forum nie reprezentuje rynku. Nie jesteśmy typowi. Założę się, że będąc Westvleteren każdy z nas odwiedziłby klasztorną knajpę bez względu na zakazy palenia czy zadymienie. TYPOWY turysta uwali się Stellą na rynku i będzie dumny, że kupił lokalne piwo...
Po drugie. Wróciłem do nałogu około dwóch miesięcy temu. Przedtem nie paliłem przez ponad dwa lata. Unikałem knajp o bardzo dużym zadymieniu (zresztą teraz też ich nie lubię), ale nigdy nie przeszkadzał mi dym w "normalnym" stężeniu. Jedynym (głównym) argumentem dla którego dość często odwiedzam ulubioną knajpę i męczę się z Perłąjest fakt, że mogę sobie spokojnie palić podczas picia piwa. Lubię to. W domu muszę wychodzić na dwór na fajkę (mam małe dzieci). Jeśli będę miał podobnie w knajpie - nie widzę sensu.
Aczkolwiek nie jestem (podobnie jak pozostali rozmówcy w tym wątku) typowym turystą...Comment
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Jednej rzeczy nie rozumiecie. Dla (większości) palących nie stanowi problemu nie palenie w tramwaju itp. Podobnie jak większość pijących nie pija przed południem.
Natomiast piwo, a tym bardziej mocniejsze alkohole, powoduje, że chęć sięgnięcia po papierosa wzrasta. Są ludzie którzy palą tylko przy alkoholu.Comment
-
Ale na dworcach, czy przystankach komunikacji miejskiej już teraz palić nie wolno, więc to porównanie jest nietrafione.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Ale kiedyś można było palić i po wprowadzeniu zakazu ludzie nie przestali korzystać z dworców, czy przystanków. Uwaga zatem jak najbardziej trafna."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
To dlaczego wraz z kopyrem odnosicie się do ustawy wchodzącej w życie 15 listopada? Po prostu pomyliliście się i tyle.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
Related Topics
Collapse
-
Dzielnica Żyliny - Zadubnie, to zwyczajna wieś z jednorodzinnymi domkami, położona w dolince kilka kilometrów od centrum Żyliny, z którą jest dobrze skomunikowana autobusem podmiejskim. Tradycyjna wioska w której wszyscy spotykają się koło sklepu.
Nie wiem czy miejscowi wiedzą o...-
Channel: Słowacja
2019-12-29, 21:26 -
-
Espiga, to znany kataloński browar kraftowy działający od 2011 r. Jego piwa są dostępne w różnych miejscach w Barcelonie, ale ich głównym miejscem jest sklep położony ok. 500 metrów od kościoła Sagrada Família.
Przyjemna obsługa, dużo lodówek, dodatkowo bodaj 4 nalewaki...-
Channel: Hiszpania
2025-01-02, 01:56 -
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
-
Pub, a właściwie tap room w centrum Oksforodu, gdzie nie chciało się nam poszukiwać piwa w innych miejscach. Właściwie kanciapa z kilkoma stolikami w klimatycznym pasażu tagowym niedaleko głównego skrzyżowania miasta. Na kranach siedem piw z browaru patronackiego lokalu czyli Tap Social Movement....
-
Channel: Wielka Brytania
2024-08-29, 17:10 -
-
Macedonia delikatnie mówiąc nie jest piwnym rajem. Dwa duże browary warzą coś co dla mnie zaledwie przypomina piwa, chociaż w sumie mógłbym to powiedzieć o wielu innych miejscach na Bałkanach. Wybór piw w marketach bardzo ubogi. Dlatego działalność piwoteki jaka by nie była, jest warta...3 Photos
-
Channel: Macedonia Północna
2024-06-11, 20:06 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment