Ustawa o zakazie palenia w miejscach publicznych - konsekwencje dla branży

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ucho
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.05
    • 500

Według mnie klub palacza to wciąż lokal o charakterze rozrywkowo-gastronomicznym, a więc w myśl ustawy powinien tam być zakaz. A państwo jak się uprze, to zamknie choćby wbrew prawu - jak w przypadku dopalaczy.

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
      I juz tak się stało

cyt. z dzisiejszego Metra:
      [I]"Klub palacza obchodzi zakaz dymka"
      Palacze poczuli nadzieję sposobem na ominięcie zakazu palenia w barach, moze być przemianowanie lokalu na zamknięty klub miłosników tytoniu ...
      Niech nie będą tacy cwani. Władza może obejść przyznanie koncesji na sprzedaz napojów alkoholowych. Ciekawe, czy dalej będą takie chojraki.

W końcu zamknięty, prywatny lokal, z mocy prawa nie może występować o przyznanie koncesji.
      Last edited by Krzysiu; 2010-11-18, 22:34.

Comment

• Promil03
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.10
        • 2833

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
        Niech nie będą tacy cwani. Władza może obejść przyznanie koncesji na sprzedaz napojów alkoholowych. Ciekawe, czy dalej będą takie chojraki.

W końcu zamknięty, prywatny lokal, z mocy prawa nie może występować o przyznanie koncesji.
        A to z mojego punktu siedzenia byłaby tragedia, bo leją tam akurat Brackie Mastne.

Comment

• chemmobile
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2009.03
          • 2168

Wasze "nadzieje" tylko potwierdzają to, że mamy do czynienia z faszystowskim interwencjonizmem i antyliberalizmem. I te nadzieje wyrażają osoby, które wolnością gospodarczą wycierały sobie buzię nie raz na tym forum.
          Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
          Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• emes
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 4275

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
            .Tak z ciekawości, ilu z niepalących, głosujących w ankiecie, ze będzie częściej odwiedzać lokale juz to zrobiło? Pytam, bo jestem po prostu ciekaw. No chyba, że za wcześnie na takie pytania jeszcze, bo wszak to tylko 3 dni. Ja się przyznaję, jeszcze się po 15-tym nie "knajpowałem". Czy jakis szturm jest przewidywany w najbliższy weekend?
            Jak Cię tak bardzo interesują pobyty niepalących w lokalach, to zapraszam W tą sobotę będę w dobrej restauracji sushi, oddam Ci nawet mój kupon na 50 zł, za tę kwotę możesz sobie zamawiać co chcesz, ja za to co zamówię zapłacę ze swojej "niepalącej" kasy . W niedzielę będę w dobrej knajpie tureckiej, też zapraszam, postawię jedno danie lub dwa jak będziesz z żoną. Oczywiście mam nadzieję, że niezależnie od obowiązującego prawa, będziemy stawiali na kulturę, nieszkodzeniu innym i nie będziemy palili papierosów
            Jeśli jesteś zainteresowany powyższym badaniem empirycznym niepalących, to zapraszam na PW w celu omówienia szczegółów

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

Szczerze mówiąc, ten akurat przejaw "faszystowskiego interwencjonizmu i liberalizmu" wisi mi jak kilo kitu na agrafce. Tak naprawdę jest to problem o pomijalnie małym znaczeniu.

Prawdziwy problem to podniesienie przez "liberalny" rząd podatku VAT, a ostanio próba ukradzenia naszych prywatnych pieniędzy z OFE. Zgadzam się, że niektórzy słowo "liberalizm" traktują nad wyraz swobodnie.

Fani Donka! przypominam wam - głosowaliście za programem 3 x 15%.

Comment

• żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                Wasze "nadzieje" tylko potwierdzają to, że mamy do czynienia z faszystowskim interwencjonizmem i antyliberalizmem.
                Tak jest. Będziemy bić szyby we wszystkich knajpach dla palących i malować na ścianach gwiazdę Dawida z papierosem w środku. A kto będzie się opierał, to go przerobimy na pety.

Comment

• chemmobile
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2009.03
                  • 2168

Żąleną, mylisz faszyzm z szowinizmem.
                  Last edited by chemmobile; 2010-11-19, 07:44.
                  Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                  Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jak Cię tak bardzo interesują pobyty niepalących w lokalach, to zapraszam
                    PW poszlo
                    Tylko mi nie chodziło o Ciebie, bo wiem żeś bywalec, tylko o te osoby, które pisały, że nie chodzą, bądź chodzą rzadko ze względu na wszechobecny dym. Teraz dymu nie ma, pytanie czy zaczęli wychodzić z domów
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

Ja nie wychodzę teraz częściej, ale proszę, nie cofajcie jeszcze zakazu. Mam małe dziecko, ale jak tylko podrośnie, obiecuję, że zamieszkam w knajpie.

Comment

• becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍼🍼
                        • 2002.07
                        • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                        Mam małe dziecko, ale jak tylko podrośnie, obiecuję, że zamieszkam w knajpie.
                        A jak starsze już dziecko będzie palić?
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• żąleną
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.01
                          • 13239

Nic mi nie mów, na razie wcina mięso, aż jej się uczy trzęsą.

Comment

• Pogoniarz
                            † 1971-2015 Piwosz w Raju
                            • 2003.02
                            • 7971

Polazłem do pewnego przybytku, gdzie dym zawsze dawał popalić , ale na szczęście można zawsze było wyjść i usiąść na zewnątrz .
                            Smród fajek jak zwykle, ale niby nikt nie palił, wylazłem szybko na zewnątrz i tam przestępując z nogi na nogę, szybko wychyliłem pewien czarnkowski wyrób.W międzyczasie wyszło zapalić z 6 osób.Poszedłem odnieść kufel i wchodząc do środka znowu atak smrodu papierosowego.
                            Mam tam wracać?Pewnie wrócę,bo dobrych i na dodatek w rozsądnych cenach piw fajnie jest się napić, ale będę skazany pić w takich warunkach jak prze zakazem, czyli z partyzanta
                            Czyli drogi Beciku, chce chodzić częściej, ale jak na razie zmiany są li tylko kosmetyczne.

Prawie jak Piwo
                            SZCZECIN

Comment

• otimor
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2007.05
                              • 84

Zakaz działa w taki oto sposób w Warszawie.
                              Bierhalle na Nowym Świecie: sala dla palących to ta przy wejściu, za salę dla niepalących jest ocieplony i zadaszony ogródek piwny. Ale żeby wejść do sali czy pójść do kibelka trzeba przejść przez salę dla palących. Miałem wrażenie że wcześniej dla palących była głównie antresola i dym przed zakazem mniej czułem.

Proxima (miejsce zupełnie nie piwne) byłem na koncercie Świetlików. Cała sala ze sceną jest dla palących, z boku klubu jest wejście do małej salki z drugim barem dla nie palących. Tylko po co tam siedzieć, skoro cała zabawa jest gdzie indziej.

I myślę że to może być sposób restauratorów na ominięcie ustawy. Zamiast palarni powstaną po prostu małe salki dla niepalących gdzieś na uboczu. Ktoś najwyżej zmniejszy liczbę toalet.

Ja akurat jestem tolerancyjnym niepalącym, wystarczy mi by w lokalu działała naprawdę sprawna wentylacja. Ciuchy upiorę, ale do miejsc gdzie jest gęsta siekiera nie chodzę.
                              Kocham czeskie piwo :)

Comment

• kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika otimor Wyświetlenie odpowiedzi
                                Zakaz działa w taki oto sposób w Warszawie.
                                Bierhalle na Nowym Świecie: sala dla palących to ta przy wejściu, za salę dla niepalących jest ocieplony i zadaszony ogródek piwny. Ale żeby wejść do sali czy pójść do kibelka trzeba przejść przez salę dla palących. Miałem wrażenie że wcześniej dla palących była głównie antresola i dym przed zakazem mniej czułem.

Proxima (miejsce zupełnie nie piwne) byłem na koncercie Świetlików. Cała sala ze sceną jest dla palących, z boku klubu jest wejście do małej salki z drugim barem dla nie palących. Tylko po co tam siedzieć, skoro cała zabawa jest gdzie indziej.

I myślę że to może być sposób restauratorów na ominięcie ustawy. Zamiast palarni powstaną po prostu małe salki dla niepalących gdzieś na uboczu. Ktoś najwyżej zmniejszy liczbę toalet.
                                Myślę, że jeśli ktoś zacznie egzekwować te przepisy to raczej ten sposób nie przejdzie. Dlaczego? Dlatego, ze w ustawie jest mowa o zamkniętym pomieszczeniu dla palących. Nie byłem w BH na Nowym Świecie, ale raczej nie spełnia ono tych kryteriów.
                                blog.kopyra.com

Comment

Przetwarzanie...
                                X