Piwo z Kega w domu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • endru3m
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.11
    • 18

    Piwo z Kega w domu

    Witam

    To dopiero moj poczatek na tym forum wiec sory jesli nie w tym temacie co trzeba , szukalem w wyszukiwarce tego co chce sie dowiedziec ,ale ciezko mi to idzie.

    Zaczne od tego ze kilka dni temu zdecydowalem sie na to zeby zrobic sobie w domu barek , znazlem odpowiednie miejsce przygotowalem je , wylozylem drewnem teakowym - wszystko wyglada pieknie , kupilem caly komplet do lania z KEGOW (chlodziarke, weze ,nalewak itd). wszystko wygladalo na to ze bedzie okej , lecz :

    jedyne jakie informacje uzyskalem to KEGi 25 ,30 i 50 litrow !
    z tego co mowia znajomi w pubach ,po otwarciu kega powinno sie go wypic w ciagu 7dni.
    i teraz pojawil sie maly konflikt , nie dam rady spic 25 litrow w takim czasie , w sensie dam ale musialbym przestac pracowac haha.

    Reasumujac , ile realnie moze stac keg po otwarciu ? wiem ze moze to zalezec od typu piwa ,temperatury itd.

    Jesli mozecie postarajcie sie mi odpowiedziec sensownie
    czy sa kegi ,jelsi sa to z jakich browarow mniejsze niz 25 litrow , oraz wiecej info co z tym czasem spijania.

    Dzieki za odpowiedz
    endriu
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10781

    #2
    Wyszukiwarka będzie pomocna jak zaczniesz używać polskie znaki
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      A co to za piwo?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #4
        Są mniejsze kegi, ale rzadko spotykane. W 10-tkach (czy też 15-tkach, nie pamiętam już) jest / był rozlewany Brok niefiltrowany.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • endru3m
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.11
          • 18

          #5
          dalej slabo z ta wyszukiwarka, odpowiedzi sa rozne i ciezko jest wywnioskowac kto jest blizej prawdy.

          jakie piwo ? Myslalem nad cyzms z rozlewni Ambera ,pasteryzowan lub niepasteryzowane.
          narazie szukam informacji gdzie i jakie kegi.

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10862

            #6
            Podjedź do Niemiec, tam browary lokalne rozlewają do dziesięciolitrowych beczek.
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10781

              #7
              Najmniejsze w kraju z browaru widziałem 20l Amber , Czarnków i Żywiec
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • endru3m
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.11
                • 18

                #8
                haha nie robcie jaj , z gdanska nie bede cisnal po browar do niemiec.

                teraz pytanie jeszcze ile czasu po otwarciu to moze stac ?
                Last edited by endru3m; 2010-11-08, 19:54.

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10862

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika endru3m Wyświetlenie odpowiedzi
                  haha nie robcie jaj , z gdanska nie bede cisnal po browar do niemiec
                  A czemuż to? Jak tak czynię?
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • endru3m
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2010.11
                    • 18

                    #10
                    ale na bank nie z gdanska


                    ile po otwarciu kega pasteryzowanego i niepasteryzowanego mozna korzystac ?

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Po pierwsze to instalacje trzeba czyścić. Jak nie będziesz czyścił codziennie kranu to szybko padnie.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • endru3m
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.11
                        • 18

                        #12
                        bede czyscil ,mam specjalna dysze w zestawie.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika endru3m Wyświetlenie odpowiedzi
                          ale na bank nie z gdanska

                          A niby skąd kolega abernacka jeździ?
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10862

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika endru3m Wyświetlenie odpowiedzi
                            (...)
                            teraz pytanie jeszcze ile czasu po otwarciu to moze stac ?
                            W zależności czy jest to piwo pasteryzowane bądź nie i czy jest np niefiltrowane. Od wielu czynników zależy.
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • abernacka
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10862

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              A niby skąd kolega abernacka jeździ?
                              Chłop ma rację, ma dalej o około 30km
                              Piwna turystyka według abernackiego

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X