Jakim samochodem jeździ Jacer - zagadka

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10861

Kurcze jak dobrze, że mam w nosie wszystkie rozrządy, zawieszenia lub inne duperele
    Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Nie o to chodzi, tylko o ograniczony, graniczący z brakiem, a właściwie kompletny brak zaufania do sprzedającego samochód.
      No to podstawa, dlatego jak kupowałem ostatni to wziąłem kumpla, który ma już chyba dziesiąty samochód i brata, który handluje częściami i samochodami i zna myki handlarzy, zwłaszcza tych co sprowadzają z zagranicy niby nie bite

Temat rzeka i nie chcę tu robić za eksperta, jak kumpel będzie znów na Warsztatach to możesz sobie z nim pogadać
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi

Temat rzeka i nie chcę tu robić za eksperta, jak kumpel będzie znów na Warsztatach to możesz sobie z nim pogadać
        Pogadam, jak będziemy auto zmieniać, obecne mamy dopiero 1 rok - jeszcze nie zarobiło na siebie, a tym bardziej na kolejne (bo nie powiem, że nowe, bo nowego nie kupię nigdy z zasady, chyba, że będzie to korzystne dla firmy (koszty)).
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
          Inna sprawa , wymiana oleju po 10 tys ? Oczywiście tak, jeśli te 10 tys. robi się np w ciągu roku, wtedy wymienia się niezaleznie od przebiegu, ale ze względu na czas użytkownia. A teraz weźmy sobie , że ktoś robi np 30 tys km w ciągu roku. To trzy razy w roku wymienia olej ? Albo mamy na myśli jakiegoś złoma, albo ktoś uległ jakiejś propagandzie i czynnie wspiera producentów olejów silnikowych.
          Prywatnym autem przejeżdżam max 10tys na rok więc co roku wymiana, firmowym 30tys i wymiana 2 razy w roku. Już wcześniej pisałem, że mam znajomych, którzy wcale oleju nie wymieniają i żyją i znam kolesia który robi wymianę co 2-3mies bo tłucze masę km. Temat jest o jacera aucie, które jest zaj..... tanie w utrzymaniu, i ja po prostu mu zazdroszczę i się dziwię, bo moje 100km prywatnym autem kosztuje 3xdrożej a małym firmowym 1,5x i tyle w temacie, a teraz wszystkich szczęśliwych posiadaczy skarbonek na 4-kołach
          Save water, drink beer ...

http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

Comment

• emes
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 4275

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            No nie, ale też na F Ale aż taka różnica w cenie?
            ..
            Jestem trochę zaskoczony ceną , którą podałaś. Generalnie części do aut francuskich są z reguły droższe niż do aut niemeckich (oczywiście w ramach tej samej klasy), ale , że są aż takie różnice cen, to nie wiedziałem.

Comment

• jacer
              • 2006.03
              • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
              Temat jest o jacera aucie, które jest zaj..... tanie w utrzymaniu, i ja po prostu mu zazdroszczę
              No, ale wspomniany już wcześniej pracownik, który kupił merola, miał też Vectre B. Pozazdrościł mi i miesiąc później kupił. Tylko, że jak on się wybrał z Krotoszyna do Poznania i nazad to już jechał do mechanika, bo coś mu tam nie fungało. Na co dzień jego żona nie robiła więcej niż 5km.

Tylko, że on miał special edition na 100 lecie Opla.

Także różnie to bywa. Na razie jestem zadowolony. Jak ostatnio wymieniałem uszczelkę pod klawiaturą to kazałem chłopakom sprawdzić końcówki itp. Byli zdziwieni, że jakieś tam gumy na wahaczach czy gdzieś tam są jeszcze oryginalne i nie mają luzów itp.

Historii takich mógłbym mnożyć.

A wracając do początku, czy mając w roku 2-3 wycieczki piwne samochodem mogę nie liczyć na nich kosztów utrzymania, tylko samo paliwo, uważam ze mogę.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• przemo70
                • 2007.05
                • 1501

A wracając do początku, czy mając w roku 2-3 wycieczki piwne samochodem mogę nie liczyć na nich kosztów utrzymania, tylko samo paliwo, uważam ze mogę.
                No nie wiem. Wracając w zeszłym roku z Giełdy Żywieckiej przebiłem w Bytomiu dwie opony za jednym razem, przez durnych drogowców, którzy załatali dziurę w asfalcie kostką brukową, kosztowało mnie to trochę siana, czasu i nerwów, więc myślę że liczyć trzeba wszystkie koszty, nawet te nie planowane, jak mandaty, uszczelki, przebite opony itd ale niech Ci będzie, raz możesz sobie policzyć tylko paliwo

Comment

• albeertos
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 2313

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                  Kurcze jak dobrze, że mam w nosie wszystkie rozrządy, zawieszenia lub inne duperele
                  Jeśli masz na myśli gwarancję bo kupiłeś nowe auto, to z góry za wszystko zapłaciłeś. Także spoko
                  (_)>
                  Nigdy się nie poddawaj!!!
                  Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                  Lech jest tam gdzie jego wiara
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jeśli masz na myśli gwarancję bo kupiłeś nowe auto, to z góry za wszystko zapłaciłeś. Także spoko
                    Zapłaciłem za święty spokój. Czerpię tylko przyjemność z jazdy. A takie kwestie/problemy, o których wspominacie mam w głębokim poważaniu.
                    Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• emes
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 4275

Tak pobocznie, ale w temacie aut. Podana była tu strona, do przeliczanie kosztów użytkowania auta. Nie ma tam takiej opcji, że ktoś używa auta z oponami całorocznymi. A przecież są w Polsce i na świecie sprzedawane opony całoroczne i nie jest to segment tylko dla drastycznie oszczędzających na bezpieczeństwie i stanie swojego portfela.
                      Może się to komuś wydawać kontrowersyjne, jak można wspominać o oponach całorocznych. Przenieśmy się do USA, jesteśmy w eksluzywnym salonie aut. W USA nie ma tak jak u nas tej całej propagandy, że trzeba dwa razy roku zmieniać opony, żeby jeździć bezpiecznie. Otóż w takim salonie, kupując nawet najdroższy model mercedesa, lexusa, bmw, jest spore prawdopodobieństwo, że te eksluzywne auta, będę miały opony CAŁOROCZNE. Oczywiście w przypadku takich aut, może być tak, że jedna opona całoroczna kosztuje ok 1000 zł, ale tam nikt nie sieje paniki, że trzeba zmieniać opony dwa razy w roku.
                      Last edited by emes; 2010-11-25, 23:14.

Comment

• jacer
                        • 2006.03
                        • 9875

Wracając w zeszłym roku z Giełdy Żywieckiej przebiłem w Bytomiu dwie opony za jednym razem, przez durnych drogowców,
                        Za szybko jechałeś W przyszłym roku moja kolej żeby wieź pijaków do Żywca.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• przemo70
                          • 2007.05
                          • 1501

Za szybko jechałeś W przyszłym roku moja kolej żeby wieź pijaków do Żywca.
                          Współczuję, dlatego w tym roku jechaliśmy "Wesołym Autobusem" i myślę że w przyszłym będzie reaplay a w tym Bytomiu jechałem jak bozia przykazała i się nadziałem josefik potwierdzi, bo był świadkiem niefortunnego spotkania z w/w kostką

Comment

• Latarnik
                            Premium Lamplighter
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2004.06
                            • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
                            ... w przypadku takich aut, może być tak, że jedna opona całoroczna kosztuje ok 1000 zł, ale tam nikt nie sieje paniki, że trzeba zmieniać opony dwa razy w roku.
                            Potwierdzam, że używane są tu opony całoroczne, ale z ta cena za sztukę to przesadziłeś.
                            Przykładowe ceny opon do nowego BMW 535i (łącznie z przesyłką):

BFGoodrich - g-Force™ Sport * 225/50ZR17 94W - $119

Michelin - Pilot® Sport A/S Plus * 225/50ZR17 94W - $198

Przypomnę tylko, ze przeciętny Amerykanin i Polak zarabiają tyle samo, czyli 2000/mc

A jak spadnie duży śnieg to zakłada się na koła łańcuchy albo się siedzi w domu i czeka aż odśnieżą
                            5450 kapsli z wypitych piw
                            874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                            "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                            https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                            Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                            https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• żąleną
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.01
                              • 13239

jestem motoryzacyjnym ortodoksem i nie uznaję niestety "zagazowania" silnika.
                              Pokłócimy się teraz o gaz?

Paliwo to tylko środek do celu. Jeśli ktoś nie uznaje gazu z powodów technicznych (wyimaginowanych czy nie), to ma to jakiś sens, ale lajfstajlowe teksty o "profanacji", "gazie do kuchenek" itp. są dla mnie śmieszne, bo równie dobrze można pisać o "frajerstwie" kierowców, którzy nie zagazują auta.

PS Też mnie zdziwiła cena koła dwumasowego podana przez Marusię, słyszałem raczej o sumach z trzema zerami. Pewnie jakiś miejscowy kowal im sprzedał i w szopie wymienił.

Comment

• darko
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.06
                                • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                                Jak dobrze, że sa na świecie ludzie, dzięki którym można kupić kilkuletni samochód za 1/3 jego ceny początkowej .

Comment

Przetwarzanie...
                                X