Piwo i Czekolada.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • podswierkiem
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.11
    • 796

    #1

    Piwo i Czekolada.

    ...a co Szanowni Państwo sądzą o spożywaniu w trakcie degustacji Piwa produktów czekoladowych?
    Ja, nie ukrywam, iż takie połączenie pilsa (ulubionego przeze mnie) z czekoladą bardzo odpowiada moim potrzebom ("kubkom smakowym").
    "Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo;
    Niechybnie brakuje tam nas!
    Od stania w miejscu niejeden już zginął,
    Niejeden już zginął kwiat!"
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    Pozostaje Ci tylko życzyć, żebyś przekonał się do porterów, bo to właśnie one tworzą perfekcyjną kombinację z porządną czekoladą.

    Comment

    • podswierkiem
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2010.11
      • 796

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
      Pozostaje Ci tylko życzyć, żebyś przekonał się do porterów, bo to właśnie one tworzą perfekcyjną kombinację z porządną czekoladą.
      ...a co, jeśli człowiek lubi w siebie dużo wlewać - Porter to zbyt duzo %?
      "Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo;
      Niechybnie brakuje tam nas!
      Od stania w miejscu niejeden już zginął,
      Niejeden już zginął kwiat!"

      Comment

      • TomekPeisert
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.01
        • 181

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
        Pozostaje Ci tylko życzyć, żebyś przekonał się do porterów, bo to właśnie one tworzą perfekcyjną kombinację z porządną czekoladą.
        Dokładnie, Porter Warmiński + gorzka czekolada (60-70% kakao) to idealne połączenie. Głównie dlatego, że po spożyciu takowej czekolady smak portera wydaje się nieco bardziej słodkawy i przyjemny.
        Polecam zwłaszcza gorzką z chili jak np. taka https://www.lindt.com/pl/swf/pol/pro...llence-chilli/

        Comment

        • Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3280

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika podswierkiem
          ...a co, jeśli człowiek lubi w siebie dużo wlewać - Porter to zbyt duzo %?
          No to zostają Ci portery angielskie, one mają mniej %. Z tym, że najłatwiejszym sposobem na ich dostanie w Polsce jest własny browar
          JEDNO PIVKO NEVADI!

          Comment

          • podswierkiem
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2010.11
            • 796

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomekPeisert
            Polecam zwłaszcza gorzką z chili jak np. taka https://www.lindt.com/pl/swf/pol/pro...llence-chilli/
            ...to moja ulubiona!!!
            ...ale do Pilsa wolę mleczną.
            ... cóż taki smak.
            "Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo;
            Niechybnie brakuje tam nas!
            Od stania w miejscu niejeden już zginął,
            Niejeden już zginął kwiat!"

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Może w ciąży jesteś?

              Comment

              • podswierkiem
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2010.11
                • 796

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                Może w ciąży jesteś?
                Zwłaszcza, ze do tego lubię przegryzać swojską kiełbasę.
                "Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo;
                Niechybnie brakuje tam nas!
                Od stania w miejscu niejeden już zginął,
                Niejeden już zginął kwiat!"

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                  Pozostaje Ci tylko życzyć, żebyś przekonał się do porterów, bo to właśnie one tworzą perfekcyjną kombinację z porządną czekoladą.
                  A jak dla mnie perfekcyjną kombinację z czekoladą stanowią wytrawne stouty. Porter + czekolada = za dużo słodyczy
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • baklazanek
                    † 2014 Piwosz w Raju
                    • 2001.08
                    • 3562

                    #10


                    "Na przykład teraz pracujemy nad nowymi recepturami czekolad specjalnie skomponowanych do konkretnych rodzajów piwa!"

                    Comment

                    • Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baklazanek
                      http://praca.wp.pl/strona,2,title,Lu...wiadomosc.html

                      "Na przykład teraz pracujemy nad nowymi recepturami czekolad specjalnie skomponowanych do konkretnych rodzajów piwa!"
                      Jedna już jest - do Smoky Joe z AleBrowaru. Wiem też o drugiej, ale to na razie tajemnica.

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • darekd
                        SingleCut Beersmiths, Eric More Cowbell!
                        darekd
                        Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji

                        Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%

                        https://www.singlecut.com/

                        Aromat - czekolada,...
                        2025-02-02, 00:09
                      • Pancernik
                        Lubrow, Rysy
                        Pancernik
                        Nikt jeszcze nie opisał, zima, może faktycznie Rysy trza odpuścić... .
                        Cóż, piwo w stylu Imperialnego Stouta, a jak kto woli - Polskiego Imperalnego Stouta (uwaga - skrót słabo się kojarzy ).
                        Parametry to 9% alko i 24*Blg - to zdecydowanie widać, słychać i czuć. Widać...
                        2024-12-17, 21:23
                      • darekd
                        Moon Lark, Deepness
                        darekd
                        Porter Bałtycki

                        9% alk. Na puszce brak zawartości ekstr.

                        Według strony www (która czasami podaje inne informacje niż na etykietach)
                        ma 22% ekstr.

                        https://moonlark.pl/beers/deepness

                        Aromat - wyraźniejsza gorzka czekolada, nieco suszonej śliwki...
                        2024-12-03, 01:10
                      • darekd
                        Pinta, Czarna Dziura
                        darekd
                        Schwarzbier z Wieprza (tzn. z browaru w Wieprzu)
                        13% ekstr.,
                        5,5% alk.

                        Aromat - nie jest przesadnie intensywny, słodowy z gorzką czekoladą, ciut palony
                        Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższa koronka, trochę zostaje na szkle
                        Barwa - praktycznie czarna,...
                        2024-12-03, 00:04
                      • Javox
                        Fortuna, Komes Porter Bałtycki Bourbon Oak
                        Javox
                        Ekstrakt 21*, alko 9.0%.

                        Porter Bałtycki Bourbon Oak to edycja limitowana jednego z najlepszych porterów bałtyckich na świecie
                        – leżakowana z płatkami dębowymi z beczek po amerykańskiej whiskey.


                        Piana - trochę na początku potem z trzaskiem znika do zera.
                        Lacing...
                        2024-08-16, 18:33
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...