ciekawy temat , Tomek chyba nabił sobie tutaj połowę swoich postów
ps Czy do browaru mam 1000m czy może 1500m i co z tego wynika ?
Na razie nic
Temat to tylko takie zestawienie statystyczne. Nie ma na celu wyłonienia zwycięzcy, bo może się okazać, że ktoś mieszka w zabudowaniach należących kiedyś do browaru i automatycznie zdeklasuje wszystkich a nie o to chodzi.
Napiszę tak - jedni robią spis wszystkich czeskich browarów, inni wgłębiają się w historię browarów Małopolski, jeszcze inni analizują sytuację ekonomiczną polskiego browarnictwa. Każde takie działanie ma jakiś cel i daje możliwość wyciągnięcia określonych wniosków.
Ja na razie mam za mało danych, ale myślę że po zebraniu już choćby 100 ,,odległości'' można będzie pokusić się o jakieś uśrednienie tych wartości i ciekawi mnie co wyjdzie.
Druga sprawa to aktywizacja tych, którzy jeszcze nigdy nie zastanawiali się nad tym zagadnieniem, wywołanie zainteresowania swoim najbliższym browarem, może poznanie jego historii, specyfiki, ciekawostek z nim związanych.
Może to zestawienie nie przyniesie jakiś konkretnych korzyści i nie nasunie wniosków istotnych dla rozwoju browarnictwa w Polsce, ale przynajmniej otworzy przed niektórymi nowe perspektywy poznawcze lub posłuży jako kolejna ciekawostka w piwnym świecie browar.bizu.
Może to zestawienie nie przyniesie jakiś konkretnych korzyści i nie nasunie wniosków istotnych dla rozwoju browarnictwa w Polsce, ale przynajmniej otworzy przed niektórymi nowe perspektywy poznawcze lub posłuży jako kolejna ciekawostka w piwnym świecie browar.bizu.
jeśli ma to przynieść perspektywy poznawcze to browary historyczne ( istniejące lub tez TYM bardziej nie istniejące )powinny tez być włączone
Robi się fajna rywalizacja.
Odpaliłem Google Earth i wyszło mi 389 metrów od mojego balkonu do wejścia do zburzonego niedawno budynku browaru istniejącego przed wojną w Trzciance (Schonlanka).
Druga sprawa to aktywizacja tych, którzy jeszcze nigdy nie zastanawiali się nad tym zagadnieniem, wywołanie zainteresowania swoim najbliższym browarem, może poznanie jego historii, specyfiki, ciekawostek z nim związanych.
Ja też na to liczę, zatem ponownie proszę o podawanie linków do fotek tudzież źródeł, a nie tylko nazw dawnych browarów
P.S. Aktualizacja listy faktycznie trochę zbyt częsta jest
Comment