Łomża plus Pepsi = osad ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lipali
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.11
    • 22

    Łomża plus Pepsi = osad ?

    Po wymieszaniu Łomży (export) z Pepsi po około 15 min wydziela się osad ...

    Ciekawe co wchodzi w reakcję z karmelem jak się nie mylę amoniakalno-siarczynowym ze skałdników piwa w wyniku czego powstaje brunatny osad (opada na dno) czekam na sugestie browarników
    bajury nie piję ino zacne piwo !
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23930

    #2
    Bezsensowne komentarze zostały przechmielone.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Marecki1410
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.01
      • 97

      #3
      Może były to nierozpuszczalne fosforany np. magnezu czy wapnia znajdujących się w piwie. Które współstrąciły część barwnika.

      Comment

      • lipali
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.11
        • 22

        #4
        Pepsi zawiera kwas fosforowy z kolei większość piw jest zasalana sztucznie po demineralizacji wody solami magnezu i wapnia, połączenie tych dwóch składników powoduje osad - który opadając zabiera ze sobą cząsteczki karmelu ???
        bajury nie piję ino zacne piwo !

        Comment

        • Marecki1410
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.01
          • 97

          #5
          dokładnie

          Comment

          Przetwarzanie...
          X