O co chodzi z białostockim piwem?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ppns
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.10
    • 1737

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    [..]
    Każde piwo przed pasteryzacją jest niepasteryzowane. Nawet z Białegostoku.
    [..]
    Tak? A gdzie taką definicję znalazłeś? I w którym momencie przedpasteryzowane staje się niepasteryzowanym? Po niepasteryzacji?

    No to kwiatek specjalnie dla Ciebie Krzysiu , wyjaśnij , jeśli to możliwe :

    Piwo z browaru Czarnków -> Noteckie , niskospasteryzowane
    (butelka bączek ,zielona etykieta )
    piwoppns@wp.pl

    Comment

    • kony
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.08
      • 1701

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ppns
      No to kwiatek specjalnie dla Ciebie Krzysiu , wyjaśnij , jeśli to możliwe :

      Piwo z browaru Czarnków -> Noteckie , niskospasteryzowane
      (butelka bączek ,zielona etykieta )
      Prawdopodobnie w Czarnkowie pasteryzator stoi w piwnicy, dlatego mogą tam piwo dosyć nisko pasteryzować względem poziomu gruntu.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ppns
        , niskospasteryzowane
        A co to znaczy niskopasteryzowane
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • ppns
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.10
          • 1737

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          A co to znaczy niskopasteryzowane

          Nie wiem , ale dokładnie taki opis jest na etykiecie tego piwa
          piwoppns@wp.pl

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #20
            Nie wiem o co Wam chodzi. Przecież Kony już to wyjaśnił.
            Piwa wysokopasteryzywane robione są w technologii wysokiej grawitacji (ang High Gravity), a to kosztuje.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24007

              #21
              Jeszcze docszedł ostatnio Okocim warzony w odpowiednim momencie za pomocą wyższej temperatury. Ma to się nijak do tematu oczywiście, ale post nabity
              Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-02-01, 13:35.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • kony
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.08
                • 1701

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                Piwa wysokopasteryzywane robione są w technologii wysokiej grawitacji (ang High Gravity), a to kosztuje.
                Ja słyszałem kiedyś od szwagra, że najlepsze browary (tzn. te najbardziej zaawansowane technologicznie w metodzie high gravity) osiągają już nawet przeciążenie rzędu 8G w swoich pasteryzatorach.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • dadek
                  Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
                  dadek
                  Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
                  2025-02-09, 23:58
                • Shedao
                  Litwa, Kowno, Rusmenių g. 35, Apynys Alaus Darykla
                  Shedao
                  Kilka kilometrów od browaru Apynys jest inny browar nazwany Apynys. Czego nie rozumiecie? Od tamtego (znanego również jako Green Monster, na ul. Ruko 12) się odbiłem, więc nie ma o czym gadać. Tu natomias mamy ciekawą sprawę. Browar zlokalizowany jest w prywatnym domu, przy ulicy...
                  2025-01-07, 14:37
                • iron
                  Rheder, Husaren Rittmeister Lager
                  iron
                  Piwo z kalendarza adwentowego

                  Piana drobnopęcherzykowa niezbyt długo utzymująca się.
                  Kolor złoty, przejrzyste.
                  Zapach prawie niewyczuwalny, lekko słodowy.
                  Wysycenie spore.
                  Smak lekko słodowy z wyraźną, długą ale przyjemną goryczką.

                  Niby...
                  2024-12-02, 21:43
                • skitof
                  100 Blumen, Wiener Lager
                  skitof

                  100 Blumen to mały wiedeński browar, założony w 2016 r. przez dwóch piwowarów domowych. Piwo to, czyli lager wiedeński, to prezent od Darka Dąbrowskiego (darekd), który bawił jakiś czas w stolicy Austrii.
                  Smak łagodny, ze złożoną słodowością, świetnie oddającą typowy...
                  2024-10-30, 20:47
                • dadek
                  Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
                  dadek
                  Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
                  2024-10-17, 00:22
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...