O co chodzi z białostockim piwem?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ppns
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.10
    • 1737

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    [..]
    Każde piwo przed pasteryzacją jest niepasteryzowane. Nawet z Białegostoku.
    [..]
    Tak? A gdzie taką definicję znalazłeś? I w którym momencie przedpasteryzowane staje się niepasteryzowanym? Po niepasteryzacji?

    No to kwiatek specjalnie dla Ciebie Krzysiu , wyjaśnij , jeśli to możliwe :

    Piwo z browaru Czarnków -> Noteckie , niskospasteryzowane
    (butelka bączek ,zielona etykieta )
    piwoppns@wp.pl

    Comment

    • kony
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.08
      • 1701

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ppns
      No to kwiatek specjalnie dla Ciebie Krzysiu , wyjaśnij , jeśli to możliwe :

      Piwo z browaru Czarnków -> Noteckie , niskospasteryzowane
      (butelka bączek ,zielona etykieta )
      Prawdopodobnie w Czarnkowie pasteryzator stoi w piwnicy, dlatego mogą tam piwo dosyć nisko pasteryzować względem poziomu gruntu.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10810

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ppns
        , niskospasteryzowane
        A co to znaczy niskopasteryzowane
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • ppns
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.10
          • 1737

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          A co to znaczy niskopasteryzowane

          Nie wiem , ale dokładnie taki opis jest na etykiecie tego piwa
          piwoppns@wp.pl

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #20
            Nie wiem o co Wam chodzi. Przecież Kony już to wyjaśnił.
            Piwa wysokopasteryzywane robione są w technologii wysokiej grawitacji (ang High Gravity), a to kosztuje.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24057

              #21
              Jeszcze docszedł ostatnio Okocim warzony w odpowiednim momencie za pomocą wyższej temperatury. Ma to się nijak do tematu oczywiście, ale post nabity
              Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-02-01, 14:35.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • kony
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.08
                • 1701

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                Piwa wysokopasteryzywane robione są w technologii wysokiej grawitacji (ang High Gravity), a to kosztuje.
                Ja słyszałem kiedyś od szwagra, że najlepsze browary (tzn. te najbardziej zaawansowane technologicznie w metodzie high gravity) osiągają już nawet przeciążenie rzędu 8G w swoich pasteryzatorach.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Javox
                  Niechanowo, Gnieźnieńskie Pils
                  Javox
                  Ekstrakt 12*, alko 5.0%
                  Chmiele: Tettnanger i Hersbrucker.

                  Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                  Lacing - nie za dużo.
                  Gaz - coś niżej średniej.
                  Barwa - zamglony żółty, jasne złoto.
                  Aromat - nieco piwniczne, gorzkawa zbożowość,...
                  2025-03-19, 18:13
                • ART
                  Zarzecze ?, [Funky Fluid] Game Over Warp
                  ART
                  Game over Warp od Funky Fluid ,

                  Vermont ipa 16/6,5 citra el dorado mosaic

                  Można wypić, niby wszystko jest, ale nuda panie....
                  2025-03-14, 11:27
                • Javox
                  Łomża, Karpackie Jasne 6%
                  Javox
                  Jasny lager o zawartości alko 6.0%

                  Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
                  Lacing - dość dużo.
                  Barwa - złoto jasne.
                  Gaz - średni.
                  Aromat - zbożowość z nutą żołędziową.
                  Smak - lekko słodkawe, płaska zbożowość z posmakiem ryżowym,...
                  2025-03-12, 17:36
                • dadek
                  Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
                  dadek
                  Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
                  2025-02-10, 00:58
                • Shedao
                  Litwa, Kowno, Rusmenių g. 35, Apynys Alaus Darykla
                  Shedao
                  Kilka kilometrów od browaru Apynys jest inny browar nazwany Apynys. Czego nie rozumiecie? Od tamtego (znanego również jako Green Monster, na ul. Ruko 12) się odbiłem, więc nie ma o czym gadać. Tu natomias mamy ciekawą sprawę. Browar zlokalizowany jest w prywatnym domu, przy ulicy...
                  2025-01-07, 15:37
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...