2011.03.29 - Browary Regionalne Łomża wprowadzają na rynek Cydr - portalspożywczy.pl

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Myszon007
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.02
    • 1208

    2011.03.29 - Browary Regionalne Łomża wprowadzają na rynek Cydr - portalspożywczy.pl

    Browary Regionalne Łomża wprowadzają na rynek nowy napój alkoholowy

    portalspozywczy.pl
    29-03-2011, 15:12
    Firma Browary Regionalne Łomża Sp. z o.o. (do niedawna Royal Unibrew Polska) wprowadza na polski rynek napój alkoholowy Shade Cider o smaku jabłka (cydr). Zdaniem przedstawicieli zarządu spółki, jest to zupełnie nowa marka kategoria produktowa, a analizując aktualne światowe trendy należy ją uznać za perspektywiczną.

    Beata Pawłowska, dyrektor generalna firmy Browary Regionalne Łomża przyznała, że Shade Cider produkowany jest na Litwie, w jednym z browarów Royal Unibrew i rozlewany w Polsce.

    Jak podkreślają przedstawiciele Browarów Regionalnych Łomża, cydr cieszy się uznaniem konsumentów i w innych państwach europejskich ma mniej więcej tyle udziałów rynkowych co piwa smakowe. Poprzednie próby wprowadzenia kategorii na polski rynek przeszły niezauważone. W naszym kraju produkuje się go głównie na bardzo niewielką skalę w lokalnych zakładach.

    Shade Cider jest definiowany przez spółkę jako alkohol dedykowany kobietom. - Istnieje duża grupa konsumentek, które nie przepadają za goryczką piwa. Z kolei wino nie zawsze pasuje do okazji, choćby za względu na wyższą zawartość alkoholu. Kobiety często też rezygnują z otwierania całej butelki po to, by napić się jednego kieliszka wina do dobrego filmu - tłumaczy Radosław Kasyk, dyrektor marketingu w Browarach Regionalnych Łomża. Shade Cider sprzedawany jest w butelkach o pojemności 0,33 l.

    Browary Regionalne Łomża nie zdradza strategii marketingowej dla Shade Cider. Napój nie może być reklamowany w telewizji, ponieważ nie jest to piwo, które tylko - według prawa - może być promowane w ten sposób. Firma zamierza za to wspierać markę poprzez np. sponsoring imprez.

    Browary Regionalne Łomża powstały z połączenia zakładów należących do Royal Unibrew Polska (Łomża, Jędrzejów) oraz Van Pur SA (w Rakszawie, Zabrzu i Koszalinie). Royal Unibrew przeniósł swoje akcje w Royal Unibrew Polska i stał się 20-proc. udziałowcem Van Pur SA, a firma ta stała się jedynym właścicielem Browarów Regionalnych Łomża.
    Źródło: http://www.portalspozywczy.pl/inne/a...owy,48254.html

    Fotka: http://k.portalspozywczy.pl/i/01/94/70/019470.jpg
    ♪♫

  • Pankracy
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2007.10
    • 2797

    #2
    Browary Regionalne Łomża Sp. z o.o.
    Zamiast wszystko wrzucić do jednego worka i nazwać rzecz po imieniu Van Purem postanowili chyba pozostawić pod oddzielnym zarządem browary w Jędrzejowie i Łomży?

    Comment

    • Myszon007
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.02
      • 1208

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Beata Pawłowska
      dyrektor generalna firmy Browary Regionalne Łomża przyznała, że Shade Cider produkowany jest na Litwie, w jednym z browarów Royal Unibrew i rozlewany w Polsce.
      To warto zaznaczyć, dodam tylko że litewskim browarem należącym do RU jest Kalnapilis.
      ♪♫

      Comment

      • Pankracy
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2007.10
        • 2797

        #4
        Shade Cider produkowany jest na Litwie, w jednym z browarów Royal Unibrew i rozlewany w Polsce.
        Szkoda. Ale co się dziwić jak w Polsce większość produkcji jabłek to owoce przemysłowe na zagęszczony sok jabłkowy.

        Comment

        • docent
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 5205

          #5
          Ci to dopiero idą za ciosem! Jamie Stokes dopiero co stwierdził, że "popularne polskie piwa są beznadziejne" ale na szczęście są małe regionalne, a do pełni szczęścia brakuje mu polskiego cydru.
          Jamie, Van Pur Łomża jako "mały regionalny" wsłuchał się w Twoje pragnienie!
          Last edited by docent; 2011-03-29, 17:02.
          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

          Comment

          • Cooper
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2002.11
            • 6056

            #6
            Cholernie popularny napitek na wyspach, jednak u nas pewnie zostanie uznany za "mało męski" a do tego "premiumowe" opakowanie czyli niezwrotna flaszka 330 ml w cenie też na pewno nieskromnej pewnikiem przynajmniej 3,50 zeta nie dają raczej szans na powodzenie tego projektu. Pewnie zainteresowanie bedzie takie jak piwami smakowymi typu Redd's (wg mnie b. podobny smakowo) lub Freeq więc bez szału. No może jeśli ostro zainwestują w nachalną reklamę "czegoś nowego".
            Na nasze warunki trzeba by chyba podpiąć to pod "alpażkowy target" czyli butle typu PET i generalnie nieduża cena. Czego jak czego ale jabłek to u nas tony a produkcja cydra chyba prostsza i tańsza niż piwa.
            Szkoda że nie bedzie to produkcja polska bo jeśli import to równie dobrze mogą sprowadzać i znane sprawdzone marki zachodnie (Bulmers/Magners, Strongbow, Kopparberg) choć te na pewno były by droższe niż produkt litewski.
            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

            Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

            Comment

            • Pankracy
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2007.10
              • 2797

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
              Czego jak czego ale jabłek to u nas tony a produkcja cydra chyba prostsza i tańsza niż piwa.
              Produkcja prostsza, ale nie każdy gatunek jabłek nadaje się na cydr.
              Polska jest potęga jabłkową, ale nie w segmencie jabłek cydrowych.

              Comment

              • ecc81
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2008.10
                • 79

                #8
                Nie znam się na cydrach, miałem okazję spróbować jedynie Blumersa i kilka francuskich z małych zakładów, no i ten nowy produkt Royal Unibrew. Te pierwsze były dosyć odświeżające, smakowały jabłkami, czego nie można powiedzieć o Shade Cider. Słodki, gruszkowo-nieokreślony, mało gazowany "napój", który podczas spożywania daje wrażenie, jakby surowcem wyjściowym do produkcji była woda, do której kolejno dosypywane były odpowiednie proszki...
                Po wypiciu nasuwa się pytanie: i po co to komu? Nieudany eksperyment, no chyba, że głównym celem było stanie na sklepowej półce i robienie wrażenia burżuj drinka. Nie polecam, szkoda pieniędzy.
                Last edited by ecc81; 2011-03-29, 18:52.

                Comment

                • Pankracy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2007.10
                  • 2797

                  #9
                  Nie wiem czy to jest ta strategia marketingowa BRŁ. Ale ten wpis na taki wygląda.
                  Autorem tekstu jest znany pasjonat sztuki kulinarnej i recenzent polskich restauracji publikujący swoje felietony na łamach miesięcznika Polityka.

                  2011.04.01 Gotuj się!
                  Bąbelki z jabłek czyli cydr

                  Znający Francję, a zwłaszcza Bretanię i Normandię znają ten smak. Jeszcze więcej na ten temat mogą powiedzieć ci, którzy mieszkali choć chwile w Irlandii lub Anglii. Wszędzie tam sfermentowany sok z jabłek, lekko szczypiący w gardło dzięki naturalnym bąbelkom (niemal jak w szampanie) pija się na co dzień. A zwłaszcza w gorące letnie dni. Mam na myśli oczywiście cydr. Pisałem o tym lekko alkoholizowanym napoju parokrotnie. Wychwalałem cydr produkowany w Majątku Sławno, który smakował mi bardziej niż jego kuzyni normandzcy.

                  Ostatnio pokazał się na rynku cydr firmowany przez browar w Łomży. Piszę firmowany, bo wprawdzie Łomża zajmuje się jego rozlewaniem i dystrybucją ale sam napój powstaje w innym browarze tego koncernu na Litwie. Sam napój rzeczywiście nadaje się do picia w upalne dni. Gasi pragnienie, daje lekki szmerek i niewiele kosztuje. Ale pierwsze spotkanie z Shadecider Apple ? bo tak szumnie i po angielsku nazwano ów napój - nie wzbudził mojego zachwytu. Wypróbuję go do gotowania. Zachęcił mnie do tego Pascal Brodnicki, który popisywał się przyrządzaniem normandzkich placuszków czyli galette z mąki gryczanej. Do rzadkiego ciasta dolewał on po kilka łyków cydru z Łomży i placuszki efektownie zmieniały smak.

                  Chyba jednak nie powinienem wybrzydzać (bo w upalne dni wolę mocno schłodzone rose) ponieważ browarnicy z Łomży wykonali wielką pracę marketingową, podparli się badaniami ankietowymi i twierdzą, że będą mieli wielką klientelę? damską. No to na zdrowie. A ja zostane przy swoim winie. No placuszkach z cydrem.
                  Przytoczę też kilka zdań z podsumowania badań statystycznych na temat preferencji alkoholowych Polek i ich ewentualnej miłości do cydru.

                  Jak wynika z badań, Polki sięgają najczęściej po alkohol dla towarzystwa (63 proc. badanych), dla odprężenia się (12 proc.), a tylko co dziewiąta dla jego smaku (11 proc.). Dla porównania, co piąty męski uczestnik badania zadeklarował, że pije alkohol, ponieważ lubi jego smak (20 proc.).

                  Uczestniczki badania zadeklarowały, że najczęściej spożywają alkohol w towarzystwie przyjaciół i znajomych (60 proc.), z rodziną (22 proc.) lub z partnerem (15 proc.). Aż dwie trzecie Polek do 40 roku życia spożywa alkohol z przyjaciółmi i znajomymi. Jedynie 2 proc. respondentek spożywa alkohol bez towarzystwa, podczas gdy wśród mężczyzn jest to aż 11 proc. badanych.

                  Jako najczęstsze miejsce spożycia alkoholu Polki podają dom (48 proc.) lub spotkania towarzyskie w domu czy u znajomych (33 proc.). Zdecydowanie rzadziej zdarza się paniom pić alkohol w restauracji (4 proc.) lub na świeżym powietrzu (2 proc.).
                  W przypadku nowości produktowych, kobiety sięgają najczęściej po alkohole półsłodkie (40 proc. respondentek), o zawartości alkoholu od 9 do 20 proc. (54 proc. wskazań). Te wyniki wskazują jednak jedynie na to, co wybierają kobiety z produktów dostępnych na rynku, nie zaś na ich preferencje. Zapytane o preferencje, mając możliwość wyboru, Polki najchętniej sięgnęłyby po napój o niższej zawartości alkoholu ? do 8 proc. (dotyczy to aż 63 proc. Polek), półsłodkie (45 proc.). Te wyniki wskazują wyraźnie, iż Polki chciałyby mieć możliwość spróbowania nowego, niskoprocentowego, półsłodkiego alkoholu. Co więcej, pokazują również wyraźnie rzeczywiste preferencje alkoholowe Polek, które piją wysokoprocentowe wina oraz niskoprocentowe, ale gorzkie piwa ze względu na brak alternatywy. Uczestniczki badania potrafią jednak świadomie podać konkretne cechy alkoholu, który trafiłby idealnie w ich potrzeby i gusta.

                  No i to właśnie cydr czyli shadecider ma podbić damski rynek napojów chłodzących z niską dawką alkoholu.

                  Piotr Adamczewski

                  Comment

                  • podswierkiem
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2010.11
                    • 796

                    #10
                    ...a jaka to jest zawartość alkoholu w tym napoju?
                    "Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo;
                    Niechybnie brakuje tam nas!
                    Od stania w miejscu niejeden już zginął,
                    Niejeden już zginął kwiat!"

                    Comment

                    • forra6
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2008.11
                      • 413

                      #11
                      alk. - 4,4%
                      Don't trust nobody, It will cost you much too much
                      Beware of the dagger, It caress you at first touch
                      O, all small creatures, It is the twilight if the gods

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23928

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
                        Produkcja prostsza, ale nie każdy gatunek jabłek nadaje się na cydr.
                        Polska jest potęga jabłkową, ale nie w segmencie jabłek cydrowych.
                        Czy Litwa słynie z jabłek cydrowłaściwych?

                        Może ktoś przytoczyć skład tego wynalazku?
                        Last edited by ART; 2011-04-01, 09:44.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • podswierkiem
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2010.11
                          • 796

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika forra6 Wyświetlenie odpowiedzi
                          alk. - 4,4%
                          Nie jestem antyfeministą ("ależ skąd" ). W takim przypadku (aż 4,4%) i 0,33 l w zupełności wystarczy.
                          Last edited by podswierkiem; 2011-04-01, 09:47.
                          "Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo;
                          Niechybnie brakuje tam nas!
                          Od stania w miejscu niejeden już zginął,
                          Niejeden już zginął kwiat!"

                          Comment

                          • Pankracy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2007.10
                            • 2797

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                            Może ktoś przytoczyć skład tego wynalazku?
                            według etykietki: woda, sfermentowany sok jabłkowy, kwas cytrynowy, karmel amoniakalny, sorbinian potasu i pirosiarczyn potasu.
                            Last edited by Pankracy; 2011-04-01, 10:04.

                            Comment

                            • forra6
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2008.11
                              • 413

                              #15
                              Same witaminki widać, za 4zł jest lepsze niż Vigor
                              Don't trust nobody, It will cost you much too much
                              Beware of the dagger, It caress you at first touch
                              O, all small creatures, It is the twilight if the gods

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X