Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bartek87
Przy piwie o IBU, izomerach i w ogóle o chmielu
Collapse
X
-
Przy piwie o IBU, izomerach i w ogóle o chmielu
Tagi: brak
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bartek87Proszę pokazać mi np. na Harnasiu czy na Tyskim chmiel w składzie.
Przyznaję się, nie jestem długo w tym biznesie, uczę się, mam prawo wszystkiego nie wiedzieć, choć starałem się jak najlepiej przygotować do tego wywiadu.JEDNO PIVKO NEVADI!
-
-
Mając na myśli zachodnie piwa to ogólnie zagraniczne, powinno być wschodnie i zachodnie, ale tak już puszczono na stronę. Heinekena czy Carlsberga u mnie Państwo nie uświadczą, choć zdarzają się piwa z grupy Żywiec np. Pale Ale.
W każdym razie życzę powodzenia bo każdy sklep specjalistyczny w Polsce przybliża nas do lepszego stanu rzeczy.
Comment
-
-
pioterb4 - zgodzę się z Tobą, docelową grupą z założenia mieli być studenci i miłośnicy piwa. A założeniem oświecenie laików, że istnieją inne piwa niż Tyskie. Nt. ostatnio facet chciał Tyskie, którego nie mam, bo to "najlepsze piwo bo w tv mówili że zdobywa wszystkie Grand Prix." Nie kupił nic, wyszedł.
Odnośnie tego chmielu - nie jestem ofiarą legendy o żółci. Ale dlaczego wielkie browary nie podają w składzie chmielu? Ma to jakieś uzasadnienie? Uważam, że powinno się podawać stężenie procentowe chmielu, oprócz stężenia alkoholu. Proszę mnie poprawić jeśli źle się wyraziłem.
Dziękuję wszystkim za posty, i te miłe i te krytyczne, czasem bardziej ważne. A Łodzian zapraszam. O sklepie, jest w dziale "sklepy z piwami". A niektórych akcentów tj. pisania wprost marek zabroniła mi redakcja.Last edited by Ela64; 2011-04-07, 20:53.
Comment
-
-
Odnośnie tego chmielu - nie jestem ofiarą legendy o żółci. Ale dlaczego wielkie browary nie podają w składzie chmielu? Ma to jakieś uzasadnienie? Uważam, że powinno się podawać stężenie procentowe chmielu, oprócz stężenia alkoholu. Proszę mnie poprawić jeśli źle się wyraziłem.
Comment
-
-
Nie można podać procentowej zawartości chmielu w piwie bo go tam nie ma. Jest tylko to, co w procesie warzenia się do brzeczki z niego przedostało. Podobnie jak trudno byłoby podać zawartość słodu w gotowym piwie - podaje się zawartość ekstraktu, czyli to co ze słodu udało się "wyciągnąć". Tak jak pisał pioterb4, można by teoretycznie podać wartość IBU ale ilu konsumentom ta informacja cokolwiek powie ?
Comment
-
-
pioterb4 - proszę rozwiń skrót IBU. Na większości czeskich piw jest prócz zawartości alkoholu, zawartość (chyba ) ekstraktu - skalaki, primatory - jeśli to coś innego jak nie zawartość ekstraktu chmielu to proszę mnie poprawić. Poza tym będąc w Czechach zamawiałem np. Kozel 10, Skalak 12 itp. Czy te liczby to nie ten zwany przeze mnie ekstrakt chmielu - nie wiem jak to się fachowo nazywa. Czy te 10, 12, 11 na Czeskich piwach to "IBU"?
Comment
-
-
Comment
-
-
Ekstrakt jest podawany i na wielu polskich piwach tylko często dużo mniejszym druczkiem niż na piwach czeskich. Nie ma jednak żadnego przełożenia na goryczkowość/nachmielenie, mówi nam jedynie jak wysokie było stężenie cukrów słodowych w brzeczce a co za tym idzie jak bardzo treściwe jest piwo. Czesi specjalizują się w piwach jasnych typu pilzneńskiego i mają w zwyczaju przejrzyste podawanie ekstraktu by od razu konsument wiedział że sięga po "dwunastkę" a nie np "dziesiątkę". W Polsce nie ma takiej potrzeby, bo...niestety prócz Konstancina lekkiego nie ma 10% a i 11% nie ma jakoś specjalnie wiele. U nas przyjął się podział na jasne pełne i jasne mocne ale po ostatnich ruchach z piwami słabiej odfermentowanymi (np Kormoran jasny, Lwówek ratuszowy) jest szansa że może wkrótce i lekkich lagerów nam przybędzie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MasonW dużych browarach pewnie plastikowy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedziA o izomerach chmielu kolega nie słyszał? Browary przemysłowe nie chwalą się chmielem na etykietach, bo podobnie jak przy słodzie, także przy chmieleniu kombinują jak przysłowiowe konie pod górkę i zamiast granulatów stosują ekstrakty czy właśnie izomery, które z prawdziwym chmielem mają tyle samo wspólnego, co silikon z naturalnym biustem...
Ja wiem, co miałeś na myśli (izomeryzowane ekstrakty chmielowe), ale wyszło dość mocno zabawnie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziIzomer to zło!
Ja wiem, co miałeś na myśli (izomeryzowane ekstrakty chmielowe), ale wyszło dość mocno zabawnie
Comment
-
-
Wybacz, ale nie mogę tego potraktować jako "skrót myślowy", widzę to raczej jako "coś gdzieś dzwoni, ale nie wiem gdzie".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedziWydawało mi się, że w tym zacnym gronie pewne skróty myślowe dotyczące rozbudowanych nazw surowców są dopuszczalne...Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
Comment