A czy Szanowna Pani Marusia lub Pan/Pani chemmobile otarli się o produkt o nazwie Tetrahop?
Przy piwie o IBU, izomerach i w ogóle o chmielu
Collapse
X
-
Wychodzi na to, że jest to produkt reakcji izomeryzacji alfakwasów zawartych w żywicy (uzyskanej z szyszek chmielowych) w obecności soli węglanowych metali alkalicznych. Nie doszukałem się wzmianki o "izomerach chmielu". A "izomery chmielu" a "izomery alfakwasów" to taka różnica jak pomiędzy "kupiłem nowy samochód" a "kupiłem nowe felgi do starego samochodu". Jeśli ktoś chce posługiwać się fachowym słownictwem i zdobywać fachową wiedzę musi poznać chociaż podstawy dziedzin nauki, w które się zapuszcza. W przeciwnym wypadku skończy się na typowej polskiej prowizorce. Oczywiście we własnym gronie niedouczonych może brylować i szpanować słownictwem. Może się jednak zdarzyć, że trafi na lepszego kozaka, a wtedy jego "wiedza" wzbudzi co najwyżej uśmiech politowania.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
A tak przy okazji, to czy są jakieś realne podstawy do fetyszyzacji zizomeryzowanego ekstraktu chmielowego jako wcielenia ZUA?"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Delvish,
z linkowanej przeze mnie strony jako źródło ZUA niektórzy pewnie dopatrzą się w tym:
- too costly as exclusive source of bitterness
- brewer must still consider sources of hop aroma and flavour
- very easy to handle, ship, store and use
- totally consistent and standardized
- product with highest utilization rate (65-70%)
- provides for very easy adjustment of bitterness
- allows production of beers with varying bitterness from a single base beer
- almost totally inert in aroma terms (non-variety specific)Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2011-04-10, 12:57.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Czyli inaczej rzecz ujmując, jest to goryczka w "czystej" postaci. Dobrze wiedzieć."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Spora afera z tego wybuchła jak ichniejszy tabloid zrobił listę stosujących podejrzanej proweniencji specyfik. Dodatkowo wyszło, że stosują go Svijany, a nie stosuje Prazdroj.
Z kolei w Warce słyszałem, że pewnego dnia dotarły wytyczne z centrali, że mają zakaz stosowania tego rodzaju ekstraktu i koniec. Już nie pamiętam czy tyczyło to tylko Heinekena czy całej produkcji.Comment
-
Nie doszukałem się wzmianki o "izomerach chmielu". A "izomery chmielu" a "izomery alfakwasów" to taka różnica jak pomiędzy "kupiłem nowy samochód" a "kupiłem nowe felgi do starego samochodu". Jeśli ktoś chce posługiwać się fachowym słownictwem i zdobywać fachową wiedzę musi poznać chociaż podstawy dziedzin nauki, w które się zapuszcza.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobileOczywiście we własnym gronie niedouczonych może brylować i szpanować słownictwem. Może się jednak zdarzyć, że trafi na lepszego kozaka, a wtedy jego "wiedza" wzbudzi co najwyżej uśmiech politowania.Comment
-
a1410, jeśli ktoś tu się ośmiesza, to ty utożsamiając dosłownie nazwy handlowe specyfików z ich zawartością. Tetrahop to izomery chmielu, a redihop to co to jest? Zredukowane izomery chmielu, tak? Hahaha...
Posługiwanie się fachowym słownictwem nie jest zgrywaniem "naukowca", a rzeczowym podejściem do tematu w którym zabiera się głos. Zwłaszcza, gdy chce się kogoś pouczać, jak ty Bartka87. Zasłanianie się rzekomą nowomową branżową jest objawem najzwyklejszego lenistwa umysłowego i brakiem chęci zgłębienia tematu.
Jest taki środek do udrożniania rur kanalizacyjnych pod nazwą "Kret". Pewnie w branży mówi się, że są to małe zgranulowane kreciki...Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Bartek, zgłosimy posty do wydzielenia do innego tematu, ale to jeszcze nie koniec
Sami tutaj wypracowaliśmy różne swoje skróty, ale jak rozmawiam z ludźmi spoza forum, to ich nie stosuję.Comment
-
Z resztą zmasowany atak na Bartka jest kolejnym dowodem na to, że gdyby nawet zmartwychwstał Michael Jackson i udzielił portalowi wywiadu, to i wtedy znaleźli by się tutaj tacy, którzy by wiedzieli lepiej. I z pewnością mieli by rację...w ich własnym mniemaniu...Comment
-
Zatem nie przenoś tego do języka, którym posługują się ludzie spoza branży, a w większości właśnie tacy tu są, bo dla nas taki "skrót" brzmi idiotycznie - bo taki zresztą jest, jak wiele skrótów branżowych.
Sami tutaj wypracowaliśmy różne swoje skróty, ale jak rozmawiam z ludźmi spoza forum, to ich nie stosuję.Comment
-
Dobrze jest nie tylko umieć czytać, ale także choć trochę rozumieć to, co się czyta. Nie pouczałem Bartka87, który moim zdaniem bardzo ciekawie się wypowiedział, tylko Masona, który rozczłonkował wypowiedź Bartka na kawałki próbując przy tym swoimi komentarzami ośmieszyć autora.Comment
-
To się nazywa branżowy bełkot, to tak jakbym swojego czasu pracując w bankowości operowała słownictwem typu "pomieszać na implach" - mówi Ci to coś? No, nie mówi, i nie powinno. Zatem nie przenoś tego do języka, którym posługują się ludzie spoza branży, a w większości właśnie tacy tu są, bo dla nas taki "skrót" brzmi idiotycznie - bo taki zresztą jest, jak wiele skrótów branżowych.
Sami tutaj wypracowaliśmy różne swoje skróty, ale jak rozmawiam z ludźmi spoza forum, to ich nie stosuję.pisać na browar.biz o estrach, fenolach i diacetylu. Wydaje mi się, że odbieranie prawa do używania branżowego slangu jest nie na miejscu. "Cywile" mogą się czegoś nowego nauczyć, to nas ubogaca, a nie na odwrót. Kto nie rozumie zawsze może napisać, "gościu, a możesz wyjaśnić, o co ci chodzi z tymi izomerami".
Comment
-
Kopyr, przepraszam, ale co Ty pieprzysz. Fachowe słownictwo a branżowy bełkot to dwa różne pojęcia.Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-04-10, 21:51.Comment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024
Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
https://www...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2024-11-27, 16:20 -
-
Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.
Black IPA, chmiele: Mosaic, Simcoe, Citra, Rakau
Alk. 6,5%
Aromat - chmiel dominuje, a spośród niego cytrusy i odrobina mosaicowej nafty, potem trochę paloności...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).
Ekstr. 15%
Alk. 6,0%
Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Znany przemysłowy (acz niezależny browar)w saksońskim Zwickau wykorzystuję falę nostalgii za Trabantem.
https://www.mauritius-brauerei.de/bi...bi-bier-deluxe
11,3% ekstr.
5% alk.
15 IBU
Chmiel: Perle, Herkules
Aromat - na początek trochę...-
Channel: Niemcy
-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment