Przy piwie o IBU, izomerach i w ogóle o chmielu
Collapse
X
-
Nie słyszał, bo nie ma czegoś takiego
Browary przemysłowe nie chwalą się chmielem na etykietach, bo podobnie jak przy słodzie, także przy chmieleniu kombinują jak przysłowiowe konie pod górkę i zamiast granulatów stosują ekstrakty czy właśnie izomery, które z prawdziwym chmielem mają tyle samo wspólnego, co silikon z naturalnym biustem...
Dobrze jest nie tylko umieć czytać, ale także choć trochę rozumieć to, co się czyta. Nie pouczałem Bartka87, który moim zdaniem bardzo ciekawie się wypowiedział, tylko Masona, który rozczłonkował wypowiedź Bartka na kawałki próbując przy tym swoimi komentarzami ośmieszyć autora.? Bo dobrze jest choć trochę rozumieć to, co się czyta. Może przeczytaj jeszcze raz moją pierwszą wypowiedź w tym wątku, tym razem bez zbędnych emocji.
Z resztą zmasowany atak na Bartka jest kolejnym dowodem na to, że gdyby nawet zmartwychwstał Michael Jackson i udzielił portalowi wywiadu, to i wtedy znaleźli by się tutaj tacy, którzy by wiedzieli lepiej. I z pewnością mieli by rację...w ich własnym mniemaniu.... Bardzo Cię proszę, nie popadaj w paranoję
JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
A o izomerach chmielu kolega nie słyszał? Browary przemysłowe nie chwalą się chmielem na etykietach, bo podobnie jak przy słodzie, także przy chmieleniu kombinują jak przysłowiowe konie pod górkę i zamiast granulatów stosują ekstrakty czy właśnie izomery, które z prawdziwym chmielem mają tyle samo wspólnego, co silikon z naturalnym biustem...Comment
-
Zadałem sobie trochę trudu i zgodnie z uwagą kolego chemmobile pogooglowałem. I co znalazłem? Określenie izomer pada nawet w oficjalnych pismach krążących pomiędzy Ministerstwem Rolnictwa a chmielarzami, więc nadal nie rozumiem, co wywołało takie rozbawienie profesor zwyczajnej Marusi. A może to zabawne porównanie izomeru do silikonu wywołało te nadmierne emocje, hę?
@Mason
Szczerzenie zębami poprzez emotikonki nie jest chyba konstruktywną krytyką, tylko raczej zwyczajną chęcią dokopania
A tak w ogóle, to proponuję skończyć tą pustą gadaninę, bo jak ktoś z boku nas poczyta, to tylko utwierdzi się w przekonaniu, że alkohol, nawet ten zawarty w piwie, może być mocno szkodliwy i to nie tylko dla wątroby...Comment
-
Szczerzenie zębami poprzez emotikonki nie jest chyba konstruktywną krytyką, tylko raczej zwyczajną chęcią dokopaniaComment
-
Ja wiem, że wywiad jest niedoskonały. Ale to był debiut mójZdawałem sobie z ograniczeń założonych przez redakcję i musiałem się z nich wywiązać. Po drugie odbiłem piłeczkę na opinię Masona, poza tym nie uważam że ktoś tu chce mi dokopać, co najwyżej tzw. konstruktywna krytyka, o którą mi chodziło.
A jak wydzielicie te izomery to innego tematu i jak to nie będzie w jednym miejscu to może coś z tego skumamOstatnia zmiana dokonana przez Ela64; 2011-04-11, 10:19.Comment
-
Comment
-
PozdrawiamComment
-
Bartek, jeszcze raz przepraszam, jestem pewna, że już niedługo będziesz czytał tylko o swoim wywiadzie (moderator pewnie jeszcze po giełdzie w Katowicach się nie wykurował), którego gratuluję, jak na pierwszy raz naprawdę jest bardzo dobrze, a po za tym - jak ktoś już słusznie zauważył - wpadki zdarzają się każdemu, starym wyjadaczom wywiadowym też
Comment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024
Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
https://www...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2024-11-27, 16:20 -
-
Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.
Black IPA, chmiele: Mosaic, Simcoe, Citra, Rakau
Alk. 6,5%
Aromat - chmiel dominuje, a spośród niego cytrusy i odrobina mosaicowej nafty, potem trochę paloności...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).
Ekstr. 15%
Alk. 6,0%
Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Znany przemysłowy (acz niezależny browar)w saksońskim Zwickau wykorzystuję falę nostalgii za Trabantem.
https://www.mauritius-brauerei.de/bi...bi-bier-deluxe
11,3% ekstr.
5% alk.
15 IBU
Chmiel: Perle, Herkules
Aromat - na początek trochę...-
Channel: Niemcy
-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment