Pytanie do językoznawców języka rosyjskiego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10861

    Pytanie do językoznawców języka rosyjskiego

    Wstyd się przyznać przyznać, ale moja znajomość języka rosyjskiego jest na tyle ograniczona, że terminy piwowarskie są dla mnie jedną wielką niewiadomą.
    Miałbym wielką prośbę gdyby ktoś z was mógł przetłumaczyć poniższe słowa na język naszych wschodnich przyjaciół, które z pewnością będą mi pomocne w wizytowaniu rosyjskich browarów:
    Warzelnia
    Leżakownia
    Linia Rozlewnicza
    Dział fermentacyjny
    Brzeczka
    Kadź Zacierna
    Kadź Filtracyjna
    Gęstwa Drożdżowa


    To tak na dobry początek.
    Z góry dziękuję
    Piwna turystyka według abernackiego
  • Fala
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.07
    • 671

    #2
    Spytałem kolegi, który co nie co gawariat pa ruski
    Tak mi odpisał:
    wariant prosty www.ling.pl
    wariant skomplikowany - gdyby powyżej nie było któregoś z tych terminów, trzeba ich poszukać po angielsku/niemiecku/francusku, a potem na stronie http://www.proz.com/?sp=ksearch szukac tłumaczeń z angielskiego/niemieckiego/francuskiego na rosyjski
    ewentualnie odnaleźć konkretne hasło w wikipedii i klikać na odpowiedniki tego hasła w wersji rosyjskiej
    Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
    Admin ma zawsze rację

    PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      #3
      Dzięki, aczkowlwiek niektórych teminów oba serwisy niestety nie znają.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

        #4
        Napisz na PW do forumowicza z rosji (Hrustgurd) i problem będziesz miał z głowy.
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #5
          Warzelnia - варочный цех
          Leżakownia - цех дображивания lub хранения готового пива
          Linia Rozlewnicza - линия розлива
          Dział fermentacyjny - бродильный цех
          Brzeczka - сусло
          Kadź Zacierna - затирочный чан
          Kadź Filtracyjna - фильтрационный чан
          Gęstwa Drożdżowa - плотность дрожжей
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10861

            #6
            Ślicznie dziękuje
            Masz u mnie piwo.
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            Przetwarzanie...
            X