I tu wychodzi przewaga kotów. Nie są opodatkowane.
Abonament rtv - po co?
Collapse
X
-
-
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!Comment
-
Odkąd wyszedłem z rodzinnego domu, nie rejestrowałem żadnego odbiornika bo takiego nie posiadam. Posiadam monitor komputerowy a kablówkę mam podpiętą pod komputer z tym monitorem.
W jaki sposób chcą prawnie zedreć ze mnie podatek wraz z odsetkami ?Comment
-
vad, PAP 06.12.2011 aktualizacja: 2011-12-05 20:27
"Mała nowelizacja Ustawy o radiofonii i telewizji ma być gotowa już za kilka tygodni. Zakłada ona, że na media publiczne będą łożyć nie tylko posiadacze telewizorów albo radioodbiorników, ale także komputerów.
Jan Dworak, przewodniczący KRRiT, zapowiedział w radiowej Trójce, że dotychczasowy sposób zbierania abonamentu zostanie zachowany i "uszczelniony". Nowa koncepcja będzie oparta na założeniu, że każde gospodarstwo, do którego jest doprowadzona elektryczność, ma możliwość odbioru programów radia i telewizji. W efekcie zmieni się definicja urządzenia pozwalającego odbierać przekaz medialny. Poza telewizorem i radiem zmieści się w niej komputer.
Czy również komórka i tablet? - Na razie jest za wcześnie, by odpowiedzieć na to pytanie - mówi Katarzyna Twardowska, rzecznika KRRiT. Dlatego widzowie już nie będą musieli rejestrować odbiorników. Rzeczniczka dodaje, że zarejestrowane odbiorniki ma w Polsce ok. 50,3 proc. gospodarstw domowych i 4,4 proc. firm. Z energii elektrycznej korzysta prawdopodobnie 99,9 proc. tych podmiotów.
- Zapisaliśmy też pomysł, aby z budżetu państwa były pokrywane kwoty za osoby zwolnione ustawowo z płacenia abonamentu. W tej chwili oceniamy to na 650 mln zł rocznie - powiedział szef KRRiT w radiowej Trójce. Zapytany, czy wpisywanie do krajowego rejestru długów osób niepłacących abonamentu jest zgodne z prawem, odparł, że dla niego "sprawa jest jasna". - Ale istnieją różne ekspertyzy prawne i będziemy je badali - dodał.
Wezwania do zapłacenia zaległości wysyła Poczta Polska, z którą KRRiT podpisała umowę. Na razie wysłano je do 100 osób prywatnych i 50 firm. Wybrano je losowo wśród tych, które zalegają z płatnościami.
Do końca roku TVP otrzyma od Rady 205,9 mln zł, Polskie Radio - 131,4 mln zł, a jego regionalne rozgłośnie - 132,7 mln zł. To o prawie 90 mln zł więcej niż szacowała KRRiT, ale i tak mniej niż w ubiegłych latach. W 2008 r. było to 726 mln zł, w 2009 r. - 628 mln zł, a w 2010 r. - 537 mln zł.""Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!Comment
-
Jeśli nie zarejestrowałem żadnego odbiornika, to skąd będzie wiadomo od kiedy go posiadam? Nie da się tego ustalić, więc nie ma podstawy ku temu, żeby naliczać zaległy abonament.
I jeszcze fragment:
Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika.JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
W samochodzie nie masz radia? Jak masz, powinieneś płacić abonament.
Ale ta postawa jest ilustracją szerszego zjawiska, cyli lekceważenia prawa i obowiązków społecznych. "To prawo mi się nie podoba, więc nie będę go przestrzegał". Czym to zamieszanie się skończy? Znając operatywność rządu - niczym. Dalej będzie ubolewanie, że trzeba płacić, część będzie płacić, a inna część będzie to miała w dupie, śmiejąc się z frajerów. I będą jeszcze z siebie dumni, jak to walczą z reżimem, który sami wybrali.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2011-12-06, 08:50.Comment
-
Dziwna sprawa co się dzieje z przeciwnikami abonamentu, gdy wyjadą do Wielkiej Brytanii. Tu nie płacili, a tam płacą bez szemrania. W Wielkiej Brytanii istnieje domniemanie, że każde gospodarstwo domowe posiada telewizor i ma płacić abonament. Na publiczne BBC. Pod mieszkania tych, którzy nie płacą, zakradają się agenci brytyjskiego reżimu i specjalnymi przyrządami mierzą z zewnątrz, czy w danym mieszkaniu wykorzystuje się telewizor. Jeśli przyłapią kogoś na złodziejstwie, to nie ma zmiłuj. Sypią się dotkliwe kary (do 1000 funtów). Abonament muszą opłacać nawet studenci mieszkający w akademikach lub wynajmujący pokój.
Co sądzicie o faszystach z Wielkiej Brytanii. Żą, Mason, Gringo, Skitof - po ewentualnym wyjeździe do tego kraju płacilibyście tam abonament czy byście podjęli walkę z tamtejszym reżimem?
Abonament wynosi tam 145,50 funta rocznie, czyli dzisiaj jakieś 670 zł. W Polsce jest to 205,80 zł rocznie (przy płaceniu miesięcznym).Comment
-
Ale ta postawa jest ilustracją szerszego zjawiska, cyli lekceważenia prawa i obowiązków społecznych. "To prawo mi się nie podoba, więc nie będę go przestrzegał". Czym to zamieszanie się skończy? Znając operatywność rządu - niczym. Dalej będzie ubolewanie, że trzeba płacić, część będzie płacić, a inna część będzie to miała w dupie, śmiejąc się z frajerów. I będą jeszcze z siebie dumni, jak to walczą z reżimem, który sami wybrali.
Kiedyś słyszałem, że w Niemczech odstąpiono od wprowadzania zakazu rozmowy przez telefon w samochodzie, bo ustawodawca doszedł do wniosku, że państwo nie ma możliwości wyegzekwować takiego zakazu, co za tym idzie uchwalenie go ośmieszyłoby państwo i pokazało, że można lekceważyć prawo.Comment
-
Pieczarek, wszystko OK, jeśli jest na to właściwe prawo i to prawo jest silne, to będę płacił.
Na tą chwilę, zgodnie z OBOWIĄZUJĄCĄ ustawą nie mam podstaw aby płacić abonament.
Jeżeli wejdzie nowelizacja o której wspomniał arzy to wtedy będę spełniał warunki aby abonament zapłacić i go zapłacę.
W jednym kraju jest takie prawo a w drugim inne to tak jak z paleniem trawy, w Holandii można wypalić, u nas, pewnie 48h i kara finansowa a są kraje w których grozi długoletnie więzienie. Nie łamię prawa w tym przypadku. A jeśli je łamię to czekam na zarzuty i dowód łamania prawa. Nie posiadam odbiornika w rozumieniu ustawy.Comment
-
Kiedyś słyszałem, że w Niemczech odstąpiono od wprowadzania zakazu rozmowy przez telefon w samochodzie, bo ustawodawca doszedł do wniosku, że państwo nie ma możliwości wyegzekwować takiego zakazu, co za tym idzie uchwalenie go ośmieszyłoby państwo i pokazało, że można lekceważyć prawo.Comment
-
Dziwna sprawa co się dzieje z przeciwnikami abonamentu, gdy wyjadą do Wielkiej Brytanii. Tu nie płacili, a tam płacą bez szemrania. W Wielkiej Brytanii istnieje domniemanie, że każde gospodarstwo domowe posiada telewizor i ma płacić abonament. Na publiczne BBC.
Żą, Mason, Gringo, Skitof - po ewentualnym wyjeździe do tego kraju płacilibyście tam abonament czy byście podjęli walkę z tamtejszym reżimem?
Abonament wynosi tam 145,50 funta rocznie, czyli dzisiaj jakieś 670 zł. W Polsce jest to 205,80 zł rocznie (przy płaceniu miesięcznym).
Po za tym ja jeszcze pamiętam napisy na murach: TVP kłamie! - a firma ta nawet nie zmieniła nazwy do dziś.
Zresztą na co płacony jest dokładnie abonament? Ile firm, czy firm-córek trzeba utrzymać. Co mogłem znaleźć:
TVP 1
TVP 2
PR I
PR II
PR III
PR IV
IAR
Radio Parlament
TVP Info
TVP Polonia
TVP Sport
TVP Kultura
TVP Historia
TVP HD
TVP Seriale
TVP Parlament
Ośrodki regionalne:
Białystok
Bydgoszcz
Gdańsk
Gorzów Wlkp.
Katowice
Kielce
Kraków
Lublin
Łódź
Olsztyn
Opole
Poznań
Rzeszów
Szczecin
Warszawa
Wrocław
O Boże, sam jestem w szoku ile to firm jest na garnuszku abonamentu.
Czy społeczeństwo jeszcze utrzymuje poprzez abonament jakieś spółki, firmy wyżej nie wymienione?Comment
-
A wpływy z abonamentu to akurat mała część budżetu tvp.Comment