Coś ostatnio bombardowany jestem, żeby nie powiedzieć straszony abonamentem za RTV. Zawsze wydawało mi się, że to jeden z ostatnich reliktów PRL, tym bardziej, że i programy tv i r powstały w komunizmie i dalej sobie trwają, nawet choćby bez zmiany nazwy. Czy ktoś z was wie może, czemu tenże abonament jest zapisany w ustawie i do dziś jeszcze nie zlikwidowany? A może ktoś z was płaci i jest głęboko przekonany że warto?
Abonament rtv - po co?
Collapse
X
-
Płacę abonament RTV, tak jak płacę za wiele innych rzeczy które użytkuję. Mam telewizor to płacę ten abonament, tak jak płacę za pakiet kablówki. Telewizja publiczna jest przez wielu odbierana poprzez antenę i dlatego nie można jej limitować jak kablówki. Przez to jest powszechna, a nie dostępna tylko dla tych, którym dociągnięto kabel. I myślę, że to słuszne rozwiązanie, przynajmniej do czasu, kiedy cały kraj będzie okablowany.
-
-
Abonament to w rzeczywitości podatek od posiadania telewizora/radia. Możesz posiadać takie urządzenie i w ogóle nie oglądać/słuchać państwowych mediów, a i tak masz obowiązek opłacić abonament. A gdy słuchasz państwowego radia bez przerwy przez internet, to nie masz obowiązku płacenia. Polska.
Comment
-
-
Relikt komuny. Jeśli jednak masz zarejestrowany radioodbiornik, to jak nie ogłoszą amnestii to może być ciężko się wywinąć od egzekucji zaległości.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziPłacę abonament RTV, tak jak płacę za wiele innych rzeczy które użytkuję. Mam telewizor to płacę ten abonament, tak jak płacę za pakiet kablówki. Telewizja publiczna jest przez wielu odbierana poprzez antenę i dlatego nie można jej limitować jak kablówki. Przez to jest powszechna, a nie dostępna tylko dla tych, którym dociągnięto kabel. I myślę, że to słuszne rozwiązanie, przynajmniej do czasu, kiedy cały kraj będzie okablowany.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziRelikt komuny. Jeśli jednak masz zarejestrowany radioodbiornik, to jak nie ogłoszą amnestii to może być ciężko się wywinąć od egzekucji zaległości.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziCzy ktoś z was wie może, czemu tenże abonament jest zapisany w ustawie...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi...czemu ... do dziś jeszcze nie zlikwidowany?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziA może ktoś z was płaci i jest głęboko przekonany że warto?Last edited by pieczarek; 2011-12-05, 22:37.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziNie, nie mam zarejestrowanego. Nigdy nie płaciłem abonamentu, bo wydawało mi się idiotyczne. Kiedyś wujek pracował na kolei (PKP) i twierdził, że każdy powinien płacić za jej utrzymywanie, bo jest strategicznie ważna. A inny wujek, był rolnikiem, który twierdził, że daje tym miastowym jedzenie, więc należy mu się nie tylko szacunek, ale i godziwe pieniądze od państwa czyli od nas. Było to jakiś czas temu, ale pod taką właśnie retorykę zawsze podciągałem również abonament rtv i nigdy go nie płaciłem. Jadę pociągiem - kupuję bilet, idę do sklepu - płacę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedziJa wiem. W pierwszy artykule ustawy o opłatach abonamentowych jest to napisane: Opłaty abonamentowe pobiera się w celu umożliwienia realizacji misji publicznej ... przez jednostki publicznej radiofonii i telewizji.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedziJa płacę. Jestem przekonany, że warto, bo generalnie warto przestrzegać prawa.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNo to w takim razie nie ma stresu. Inna sprawa, że są plany wrzucenia abonamentu do opłaty za... prąd.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SkitofSzczerze powiem, nie bardzo rozumiem. Sugerujesz, że telewizja i radio publiczne to nasze wspólne dobro, które powinno być powszechnie dostępne, i za tą powszechną dostępność musimy płacić? Chodzi ci o utrzymywanie urządzeń, które pozwalają odbierać tv bez kabla?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziNie, nie mam zarejestrowanego. Nigdy nie płaciłem abonamentu, bo wydawało mi się idiotyczne...
Swoją drogą ja też nie bardzo rozumiem sens takiego przedsięwzięcia. A wiele prościej sfinansować telewizję publiczną wprost z budżetu, chowając ten cały abonament na jakimś podatku pośrednim. Ale w tym przypadku najjaskrawiej ukazuje się indolencja i bezradność tego rządu - najpierw obietnica likwidacji, potem nawoływanie do niepłacenia, wreszcie pozostawienie całego bajzlu bez zrobienia czegokolwiek i zwalenie egzekucji abonamentu na Pocztę Polską.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziObecnie egzekwowanie abonamentu jest coraz bardziej restrykcyjne, więc pewnie dojdą i do ciebie. A wtedy może zaboleć, jak wyliczą ci kilka lat do tyłu z odsetkami.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziAle jeśli nigdy nie płacił i nie ma zarejestrowanego odbiornika?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziPłacę za kablówkę, a ich rozliczenia z TVP mnie kompletnie nie interesują. Antenę telewizyjną ostatni raz widziałem w latach 80. Jeśli w jakiś sposób będę zmuszany do płacenia abonamentu, odeślę poborców do kablówki.
Przepis mówi: Za używanie odbiorników radiofonicznych i telewizyjnych pobiera się opłaty abonamentowe. Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika.
Powtórze się, ale abonament to po prostu podatek od posiadania telewizora/radia. Tak samo jak jest podatek od posiadania psa. A to co oglądasz i co masz wykupione nie ma tu nic do rzeczy.Last edited by ucho; 2011-12-06, 02:13.
Comment
-
Comment