Co zrobić by zostać sędzią piwnym?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bombadil13
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 2479

    Co zrobić by zostać sędzią piwnym?

    Pytanie moje jest bardziej złożone niż w temacie. Chodzi o to co zrobić, by sędziować na najważniejszych polskich konkursach. W tym celu kilka pytań pomocniczych.
    1. Jakie trzeba mieć predyspozycje, by przystąić do kursu na sędziego?
    2. Co trzeba posiadać by zostać dopuszczonym do kursu na sędziego (wykształcenie, staż, wiek, konkretne umiejętności itp.)?
    3. Jak długo trwa kurs (ile godzin, ile itp.)?
    4. Na czym polegają egzaminy na sędziego i ile ich jest?
    5. Jaki trzeba mieć staż w obserwowaniu konkursów, by samodzielnie sędziować konkurs?
    6. Jak oceniani są sędziowie?
    7. Ile konkursów trzeba sędziować, ew. ile lat trzeba sędziować, by zostać sędzią najważniejszych konkursów?
    8. Kto wyznacza obsady sędziowskie na konkursy?
    9. Kiedy można zostać sędzią międzynarodowym?

    Zaznaczam, że nie mam żadnej wiedzy nt sędziowania konkursów piwnych, stąd moje tak szczegółowe pytania.
    Poszukuję
  • admiro
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.05
    • 248

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
    8. Kto wyznacza obsady sędziowskie na konkursy?

    Zaznaczam, że nie mam żadnej wiedzy nt sędziowania konkursów piwnych, stąd moje tak szczegółowe pytania.
    Ad. 8 - Organizator

    Sędzia piwny musi mieć wiedzę praktyczną pozwalającą na obiektywną ocenę piw.
    Moje piwo jest bezcenne.

    Schizma miodowa.

    Comment

    • emes
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 4275

      #3
      Pomysł na darmowe piwo, zostać sedzią w konkursach piwnych ?

      Comment

      • Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3280

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
        Pytanie moje jest bardziej złożone niż w temacie. Chodzi o to co zrobić, by sędziować na najważniejszych polskich konkursach.
        Jeśli Chmielaki traktować jako jeden z najważniejszych polskich konkursów piwnych, to wiele nie trzeba zrobić - wystarczy się zgłosić
        JEDNO PIVKO NEVADI!

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
          1. Jakie trzeba mieć predyspozycje, by przystąić do kursu na sędziego?
          Po pierwsze nie można być tzw. daltonistą piwnym. Jest to skrótowe określenie sytuacji gdy ktoś po prostu ma duże problemy z identyfikowaniem smaków i zapachów. Są to kwestie osobnicze, często uwarunkowane genetycznie. Aczkolwiek występuje to rzadko, częściej jest tak, że coś czujesz, ale nie potrafisz tego nazwać, temu służy szkolenie. Egzamin na sędziego certyfikowanego PSPD zaczyna się testem na daltonizm smakowy. Polega on na tym, z 10 próbek trzeba prawidłowo oznaczyć co najmniej 6. Próbki te to słony, kwaśny, gorzki i słodki oraz próbka kontrolna czystej wody.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
          2. Co trzeba posiadać by zostać dopuszczonym do kursu na sędziego (wykształcenie, staż, wiek, konkretne umiejętności itp.)?
          Nie ma żadnych formalnych wymogów poza zdaniem testu na daltonizm smakowy. Przepraszam, jest chyba jeden wymóg - trzeba mieć skończone 18 lat.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
          3. Jak długo trwa kurs (ile godzin, ile itp.)?
          2 dni, bodaj po 6-8h. Tutaj masz program 2. edycji kursu sędziowskiego PSPD.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
          4. Na czym polegają egzaminy na sędziego i ile ich jest?
          Na tę chwilę w Polsce jest jeden egzamin, ten o którym piszę. Polega on na rozwiązaniu testu pisemnego, zdaniu testu praktycznego na rozpoznawanie wad w piwie oraz opisanie dwóch piw na arkuszu oceny (są to albo 2 piwa domowe, albo jedno domowe, jedno komercyjne). Zwykle jedno z tych piw jest skażone dodatkowo jakąś wadą, którą należy wskazać. Kluczowe jest pozytywne zdanie części praktycznej, zwłaszcza rozpoznawania wad.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
          5. Jaki trzeba mieć staż w obserwowaniu konkursów, by samodzielnie sędziować konkurs?
          Dotychczas nie było takich wymogów, bo sędziów ciągle brakowało. Jednakże organizatorzy konkursów zwykle do jury zapraszają osoby, które są już znane, mają jakieś doświadczenie. Może się tak jednak zdarzyć, że świeżo upieczony sędzia będzie od razu sędziował w poważnym konkursie np. w Żywcu. Tak było np. w poprzednim roku, aczkolwiek w tym roku na pewno będziemy chcieli zacząć obsadzanie finału od najbardziej doświadczonych sędziów. Jednak eliminacje będą tak absorbujące, że myślę wszyscy chętni znajdą zajęcie czy to jako sędziowie czy jako stewardzi (osoby podające piwo sędziom). Ogólnie rzecz biorąc naturalną ścieżką kariery sędziowskiej jest schemat od stewarda, przez sędziowanie eliminacji i mniejszych konkursów, aż do najważniejszych konkursów. Oczywiście ciągle, ze względu na małą liczbę sędziów, a także fakt, że większość sędziów stanowią czynni piwowarzy domowi (czasem wolą wystawić piwo do konkursu, niż sędziować), jest stosunkowo łatwo trafić do ekipy sędziowskiej. Przy czym skład sędziowski do oceny konkretnego piwa (czy to w eliminacjach czy finale) jest układany tak, aby sędziowie młodsi stażem sędziowali razem z doświadczonymi.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
          6. Jak oceniani są sędziowie?
          Na tę chwilę nie ma sformalizowanego sposobu oceny pracy sędziów. Zwykle po konkursie staramy się podać jakąś informację zwrotną dla sędziów (tak było w Cieszynie, częściowo w Żywcu) jakie były problemy przy opracowywaniu metryczek (np. ocena jakiegoś sędziego drastycznie odbiegała od innych, albo wszyscy wyczuli daną wadę, a on nie).

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
          7. Ile konkursów trzeba sędziować, ew. ile lat trzeba sędziować, by zostać sędzią najważniejszych konkursów?
          Nie ma sformalizowanych zasad. Wszystko zależy ilu sędziów jest do dyspozycji. Lepiej mieć 4-5 osobowy skład sędziowski z 1 żółtodziobem, który nabierze doświadczenia, niż 3 osobowy z samymi doświadczonymi sędziami. Jednak np. w Żywcu są jeszcze sędziowie zagraniczni i wtedy tych miejsc do obsadzenia jest mniej.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
          8. Kto wyznacza obsady sędziowskie na konkursy?
          Organizator konkursu, lub w jego imieniu przewodniczący jury.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
          9. Kiedy można zostać sędzią międzynarodowym?
          Kiedy dostanie się zaproszenie. Dotychczas np. w Niemczech na Beer Star sędziowali Andrzej Olkowski i Marek Suliga. Byli zaproszeni jako przewodniczący odpowiednio Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich i Bractwa Piwnego. Szczegółów nie znam.

          W tym roku po rozmowie z Charliem Papazianem, zgłosił się do mnie Chris Swersey, który odpowiada za obsadę sędziowską na Beer World Cup w Stanach i poprosił o polecenie sędziów z Polski na ten konkurs. Zgłosiłem aplikację swoją i Rafała Kowalczyka (Browarzyciel). Przesłaliśmy takie sędziowskie CV (kursy jakie przeszliśmy, sukcesy na konkursach, doświadczenie w sędziowaniu) oraz 3 referencje od sędziów zagranicznych, którzy z nami sędziowali i nasze aplikacje zostały zaakceptowane. Jest więc nadzieja, że w 2014 r. będziemy z Rafałem sędziowali w Denver podczas Beer World Cup.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
          Zaznaczam, że nie mam żadnej wiedzy nt sędziowania konkursów piwnych, stąd moje tak szczegółowe pytania.
          Pytania są ok. Pozwalają w jednym miejscu zebrać sporo wiedzy o naszej (sędziowskiej) działalności. Coś podobnego opublikujemy niedługo na stronie PSPD. Być może w postaci FAQ, wtedy pozwolę sobie wykorzystać Twoje pytania.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Bombadil13
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 2479

            #6
            Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi
            Pytania oczywiście możesz wykorzystać.
            Przy okazji jeszcze jedno: Kiedy zostałeś sędzią (pytanie do kopyra)?

            Z przerażeniem stwierdzam jednak, że odpowiedzi na pytania potwierdzają tylko moje przypuszczenia, że:
            Polski sędzia piwny jest DPMP (Delikatnie Poduczonym Miłośnikiem Piwa)

            Proszę bez urazy, ale 6, czy nawet 8 godzin szkolenia po którym jest się sędzią to kpina.
            Tak rozległy temat smaku, zapachu, koloru, gatunków w 6 godzin.

            Ostatnio brałem udział w szkoleniu Nowelizacja ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym. Zmiany w 300 stronnicowym wydaniu zajęły 24 godziny w 4 dni.

            Szkolenie nt Worda 12-14 godzin.

            By zostać sędzią koszykówki 45 godzin teorii i 25 godzin praktyki w 3 miesiące. (uwaga! za 200zł)

            A sędzia piwny po 6 godz.? Niepojętę

            Rozumiem, że temat sędziego piwnego jest tematem raczkującym, a "pierwsze początki" są trudne, ale coś trzeba szybko w tym temacie zrobić. I to jak rozumiem Kopyr (wraz z elitą polskich sędziów) musi zrobić bo w obecnej sytuacji konkursy tracą wiele na wartości.
            Last edited by Bombadil13; 2012-01-08, 20:35.
            Poszukuję

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
              Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi
              Pytania oczywiście możesz wykorzystać.
              Przy okazji jeszcze jedno: Kiedy zostałeś sędzią (pytanie do kopyra)?
              W kwietniu 2011 r.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
              Polski sędzia piwny jest DPMP (Delikatnie Poduczonym Miłośnikiem Piwa)

              Proszę bez urazy, ale 6, czy nawet 8 godzin szkolenia po którym jest się sędzią to kpina.
              6 - 8h codziennie przez dwa dni, czyli 12-16h. Poza tym bądźmy szczerzy tam nie przychodzą ludzie z ulicy, którzy znają tylko Tyskie, Żywca i Kasztelana n/p. Głównie przychodzą piwowarzy domowi, którzy już znają wiele stylów piwa, wiedzą jak powstaje piwo, co wpływa na poszczególne smaki i aromaty. Szkolenie jest tylko usystematyzowaniem tej wiedzy. Może to nie jest do końca uczciwe, ale z samego kursu egzaminu nie zdasz. W części teoretycznej jest sporo pytań stricte piwowarskich. Taki skitof, bardzo dobry sensoryk, miał pewne problemy z teorią.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
              Rozumiem, że temat sędziego piwnego jest tematem raczkującym, a "pierwsze początki" są trudne, ale coś trzeba szybko w tym temacie zrobić. I to jak rozumiem Kopyr (wraz z elitą polskich sędziów) musi zrobić bo w obecnej sytuacji konkursy tracą wiele na wartości.
              Nie zgadzam się, konkursy i poziom sędziowania znacznie w ubiegłym roku wzrósł, a sądzę, że jest to dopiero początek tego procesu.
              Last edited by kopyr; 2012-01-08, 20:59.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • Bombadil13
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 2479

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                konkursy i poziom sędziowania znacznie w ubiegłym roku wzrósł, a sądzę, że jest to dopiero początek tego procesu.
                I tego życzę wszystkim, dlatego UWIERZ moja troska.
                Dlatego coś trzeba zrobić, by sytuacja, taka jak Twoja (to żadna osobista wycieczka), że po 8 miesiącach sędziowania stajesz się kandytem na sędziego międzynarodowego nie powtórzyła się.
                Chyba warto by wprowadzić etapy kariery sędziego (po uzyskaniu certyfikatu sędziego np. 5-10 konkursów bez wliczania oceny jako staż, czy cokolwiek), a także wyjątki od reguł dla wyjatkowo utalentowanych. Skoro PSPD już istnieje, uzurpuje prawo do nadawania certyfikatów (nigdzie nie znalazłem informacji kto kiedy i dlaczego nadał PSPD prawo wydwania certyfikatu), to niech walczy o rekomendację Bractwa Piwnego, browar.biz i koniecznie Pomorskiego Koła Sensorycznego i Pomorskiej Ławy Piwnej oraz innych i zarządza polskimi sędziami. Musi być jakiś organ władający sędziami, wydający uprawnienia, cofający je, organizujący szkolenia (co też czyni) i dbający o stałe podnoszenie wiedzy i umiejętności wszystkich sędziów i przede wszystkim jest za to wszystko odpowidzialny.
                Sytuacja, że ja mogę zgłosić się jako juror w Chmielakach jest niedopuszczalna.
                Poszukuję

                Comment

                • Bombadil13
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 2479

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
                  1. Jakie trzeba mieć predyspozycje, by przystąić do kursu na sędziego?
                  2. Co trzeba posiadać by zostać dopuszczonym do kursu na sędziego
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie ma żadnych formalnych wymogów poza zdaniem testu na daltonizm smakowy.
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Poza tym bądźmy szczerzy tam nie przychodzą ludzie z ulicy, którzy znają tylko Tyskie, Żywca i Kasztelana n/p. Głównie przychodzą piwowarzy domowi, którzy już znają wiele stylów piwa, wiedzą jak powstaje piwo
                  Przypatrz się tylko jak to wygląda:
                  Koledzy i znajomi tworzą orgaznizację, by wydawać sobie nawzajem certyfikaty uprawniające do sędziowania.
                  Poszukuję

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10862

                    #10
                    Ciśnie mi się na usta jedno pytanie, gdzie i kiedy odbywa się taki kurs?
                    Wydaje mi się, że co nie co wiem o piwie, ale dodatkowej wiedzy pogłębiającą tą tematykę nigdy za wiele.

                    Ps. Bombi, dzięki za przypomnienie mi o Pomorskim Kole Sensorycznym.
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • Bombadil13
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 2479

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                      Wydaje mi się, że co nie co wiem o piwie, ale dodatkowej wiedzy pogłębiającą tą tematykę nigdy za wiele.
                      kwiecień 2012


                      Ja też chętnie się wybiorę. Jedziemy?
                      Poszukuję

                      Comment

                      • hasintus
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2006.07
                        • 850

                        #12
                        Krytykować Panie to każdy może .
                        Prawda jest taka, że to wszystko dopiero się tworzy. Czy jest lepiej, że w ogóle są sędziowie po jakimkolwiek kursie i egzaminie, czy lepiej jak by ich nie było.
                        Są pomysły podnoszenia kwalifikacji, np. panel prowadzony przez Browarzyciela czy powtórny kurs za jakiś czas.
                        Na pewno taki sędzia musi się doszkalać także sam, i starać się brać udział w jak największej liczbie konkursów.
                        Jeżeli masz jakieś postulaty czy pomysły to zapisz się do PSPD i zacznij działać.
                        Z tego co się orientuję to Kopyr ma sędziować w Ameryce nie tylko dla tego, że ma certyfikat sędziego PSPD ale głównie dla tego, że piwowarstwo domowe to jego życie i pasja i wszędzie bywa, spotyka się, rozmawia, zawsze jest w temacie i został zauważony także przez piwowarów z Ameryki.

                        Comment

                        • abernacka
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.12
                          • 10862

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
                          (...)Ja też chętnie się wybiorę. Jedziemy?
                          Hmm, czemu by nie. Pogadamy o tym w Lipsku, przy Gose
                          Piwna turystyka według abernackiego

                          Comment

                          • Bombadil13
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 2479

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                            Krytykować Panie to każdy może
                            Ale to ma być krytyka pobudzająca do działania, w dobrej wierze

                            Wszystko, co wiem o sędziach, jest w tym temacie i na stronie PSPD.
                            Ja też raczkuję.
                            Nikogo nie chciałem urazić, napewno nie Kopyra.
                            Poszukuję

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10782

                              #15
                              Gdzie jest napisane że w kwietniu 2012?
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X