Pytanie moje jest bardziej złożone niż w temacie. Chodzi o to co zrobić, by sędziować na najważniejszych polskich konkursach. W tym celu kilka pytań pomocniczych.
1. Jakie trzeba mieć predyspozycje, by przystąić do kursu na sędziego?
2. Co trzeba posiadać by zostać dopuszczonym do kursu na sędziego (wykształcenie, staż, wiek, konkretne umiejętności itp.)?
3. Jak długo trwa kurs (ile godzin, ile itp.)?
4. Na czym polegają egzaminy na sędziego i ile ich jest?
5. Jaki trzeba mieć staż w obserwowaniu konkursów, by samodzielnie sędziować konkurs?
6. Jak oceniani są sędziowie?
7. Ile konkursów trzeba sędziować, ew. ile lat trzeba sędziować, by zostać sędzią najważniejszych konkursów?
8. Kto wyznacza obsady sędziowskie na konkursy?
9. Kiedy można zostać sędzią międzynarodowym?
Zaznaczam, że nie mam żadnej wiedzy nt sędziowania konkursów piwnych, stąd moje tak szczegółowe pytania.
1. Jakie trzeba mieć predyspozycje, by przystąić do kursu na sędziego?
2. Co trzeba posiadać by zostać dopuszczonym do kursu na sędziego (wykształcenie, staż, wiek, konkretne umiejętności itp.)?
3. Jak długo trwa kurs (ile godzin, ile itp.)?
4. Na czym polegają egzaminy na sędziego i ile ich jest?
5. Jaki trzeba mieć staż w obserwowaniu konkursów, by samodzielnie sędziować konkurs?
6. Jak oceniani są sędziowie?
7. Ile konkursów trzeba sędziować, ew. ile lat trzeba sędziować, by zostać sędzią najważniejszych konkursów?
8. Kto wyznacza obsady sędziowskie na konkursy?
9. Kiedy można zostać sędzią międzynarodowym?
Zaznaczam, że nie mam żadnej wiedzy nt sędziowania konkursów piwnych, stąd moje tak szczegółowe pytania.
Comment