Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
Wyświetlenie odpowiedzi
Co zrobić by zostać sędzią piwnym?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziGdzie jest napisane że w kwietniu 2012?Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedziMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedziPrzypatrz się tylko jak to wygląda:
Koledzy i znajomi tworzą orgaznizację, by wydawać sobie nawzajem certyfikaty uprawniające do sędziowania.
Pierwszy i drugi egzamin zorganizował i przeprowadził Andrzej Sadownik, zasady opracowało kilku członków PSPD w powołanej do tego celu komisji. Nie ma w Polsce większego autorytetu niż Czes. Kto mógłby to przeprowadzić lepiej? Dzisiaj to robi człowiek instytucja - niemalże jednoosobowo. Za kilka lat, miejmy nadzieję, to będzie sztab ludzi.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedziI tego życzę wszystkim, dlatego UWIERZ moja troska.
Dlatego coś trzeba zrobić, by sytuacja, taka jak Twoja (to żadna osobista wycieczka), że po 8 miesiącach sędziowania stajesz się kandytem na sędziego międzynarodowego nie powtórzyła się.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedziChyba warto by wprowadzić etapy kariery sędziego (po uzyskaniu certyfikatu sędziego np. 5-10 konkursów bez wliczania oceny jako staż, czy cokolwiek), a także wyjątki od reguł dla wyjatkowo utalentowanych.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedziSkoro PSPD już istnieje, uzurpuje prawo do nadawania certyfikatów (nigdzie nie znalazłem informacji kto kiedy i dlaczego nadał PSPD prawo wydwania certyfikatu),
To jest zresztą, bez urazy, takie polskie myślenie - jakaś władza powinna dać pozwolenie na wydawanie certyfikatów. A to jest odwrotnie, oddolnie. Stowarzyszenie wydaje certyfikaty, czy one będą cokolwiek znaczyły, okaże się po jakimś czasie, czy sędziowie z takim certyfikatem będą chętnie zapraszani do jury, czy wręcz przeciwnie. W najgorszym razie będziemy sędziować tylko swoje konkursy, bo nikt nie będzie nas chciał zapraszać. Co więcej nikt nie będzie chciał wysyłać piw na nasze konkursy, bo to będzie lipa. Sędziowie na filmikach na YT będą ostentacyjnie palili certyfikaty. Myślę, że tak się nigdy nie stanie, ale to jest mechanizm weryfikacji, lepszy niż zezwolenie takiej czy innej instytucji. To jest element społeczeństwa obywatelskiego.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzito niech walczy o rekomendację Bractwa Piwnego, browar.biz i koniecznie Pomorskiego Koła Sensorycznego i Pomorskiej Ławy Piwnej oraz innych i zarządza polskimi sędziami.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi(....)Kto z zewnątrz ma nas certyfikować, jeśli nie ma w Polsce bardziej obeznanych piwnie ludzi niż środowisko piwowarów domowych?(...).Last edited by abernacka; 2012-01-08, 23:08.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziBez przesady z tymi piwowarami domowymi. Gdyby oni tak utalentowani, to nie zraziłbym się na dobre do tej pasji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi(...)Co Was spotkało, że macie tak wielki dystans do piwa domowego?
Ps. Niechęć do piwowarów domowych? Nie przesadzajmy proszę.Last edited by abernacka; 2012-01-08, 23:22.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziNie mogę się wypowiadać za Becika, ale mnie osobiście spotkało morze piw zakażonych, kiepskich, kwaśnych, zjełczałych. Moja przygoda z piwami domowymi trwała prawie dziesięć lat, w tym czasie miałem styczność z piwami wybitnymi może z dwadzieścia razy. Jak dla mnie to stanowczo za mało.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi(...)Oczywiście ja też trafiłem wiele piw kiepskich, ale jednak więcej dobrych, bardzo dobrych i wybitnych.Last edited by abernacka; 2012-01-08, 23:36.
Comment
-
-
Podstawiali Ci same świnieLast edited by ART; 2012-01-09, 11:32.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPo pierwsze nie można być tzw. daltonistą piwnym. (...)
Comment
-
-
Masz w poście nr #5- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziCzy w warunkach domowych można przeprowadzić taki test? Dokładnie na czym on polega?
Comment
-
-
O ile się nie mylę, powinny być podane w PN-65/A-04021 "Artykuły żywnościowe. Metody sprawdzania wrażliwości sensorycznej w zakresie smaku i węchu". W tej normie na pewno podano stężenia poszczególnych roztworów do badania progów wyczuwalności smakowej, możliwe, że także do testów na daltonizm smakowy. Bardziej ogólna jest PN-66/A-04020, dotyczy analizy sensorycznej. Coś może też być w PN-ISO 8586-1:1996 Analiza sensoryczna - Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania oceniających.
Cytując za Niną Boryłko-Pikielną, Zarys analizy sensorycznej żywności (1975):
Stężenie substancji smakowych (g / 100cm^3)
Smak słodki
sacharoza 0,8
Smak słony
chlorek sodu 0,25
Smak kwaśny
kwas winowy 0,018
kwas cytrynowy 0,03
Smak gorzki
kofeina 0,004
chlorowodorek chininy 0,0002
Osoba badana powinna prawidłowo ocenić przynajmniej 7/9 podanych jej próbek w teście ślepym - nie znając zawartości zlewek z próbkami. Ilości próbek (2,2,2,3), dowolna kolejność smaków.
Comment
-
Comment