Co zrobić by zostać sędzią piwnym?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moracz Wyświetlenie odpowiedzi
    O ile się nie mylę, powinny być podane w PN-65/A-04021 "Artykuły żywnościowe. Metody sprawdzania wrażliwości sensorycznej w zakresie smaku i węchu". W tej normie na pewno podano stężenia poszczególnych roztworów do badania progów wyczuwalności smakowej, możliwe, że także do testów na daltonizm smakowy. Bardziej ogólna jest PN-66/A-04020, dotyczy analizy sensorycznej. Coś może też być w PN-ISO 8586-1:1996 Analiza sensoryczna - Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania oceniających.

    Cytując za Niną Boryłko-Pikielną, Zarys analizy sensorycznej żywności (1975):

    Stężenie substancji smakowych (g / 100cm^3)

    Smak słodki
    sacharoza 0,8

    Smak słony
    chlorek sodu 0,25

    Smak kwaśny
    kwas winowy 0,018
    kwas cytrynowy 0,03

    Smak gorzki
    kofeina 0,004
    chlorowodorek chininy 0,0002

    Osoba badana powinna prawidłowo ocenić przynajmniej 7/9 podanych jej próbek w teście ślepym - nie znając zawartości zlewek z próbkami. Ilości próbek (2,2,2,3), dowolna kolejność smaków.
    Słodki to obecnie 0,3 lub 0,5% r-r glukozy. Nie pamiętam który konkretnie.

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
      Kopyr, a jest szansa żebyś(cie) opublikował przykładowy test teoretyczny z egzaminu?
      Nie sądzę. Nawet przy prawo jazdy od tego się odchodzi.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
        W takim razie jesteś szczęściarzem, ja niestety nie miałem tyle szczęścia.
        Ale gdy prosiłem cię o adres w celu wysyłki piw to odmówiłeś. Więc twoje jęczenia są nie na miejscu.

        To co było 5 laty temu nie ma nic wspólnego z tym co jest teraz. To jest cała epoka.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Ale gdy prosiłem cię o adres w celu wysyłki piw to odmówiłeś. Więc twoje jęczenia są nie na miejscu.
          (...).
          Nie wiem skąd taka teza? Kopyr poprosił mnie o wyjaśnienie mojej niechęci do tego typu piw, a ja mu to wytłumaczyłem.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          (...)
          To co było 5 laty temu nie ma nic wspólnego z tym co jest teraz. To jest cała epoka.
          Tak? Ostatnio jeden z aktywnych browar.bizowiczów na tym polu, przekonywał mnie takimi samymi słowami. Na moje nieszczęście zgodziłem się na kilka próbek zaserwowanych przez niego i co się okazało. To była istna trauma! Droga przez mękę.
          Przez grzeczność nie wspomnę z jakich browarow pochodziły te "piwa". Ale zapewne Art ma rację, twierdząc że świnie mi podkładają.
          Last edited by abernacka; 2012-01-09, 17:12.
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #35
            Szpinak jest ochydny, jadłem go 30 lat temu w przedszkolu to wiem.

            Być może Ty w ogóle piwa nie lubisz, dlatego nie smakowało No bo nie wiem co innego? Trauma czyli co? kwas, przechmielone, ocet, koci mocz, zjełczałe masło w płynie, piołunowa goryczka?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10861

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              (...)
              Być może Ty w ogóle piwa nie lubisz, dlatego nie smakowało (...)
              Biorę taką ewentualność pod uwagę.
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • Bombadil13
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 2479

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                Ale gdy prosiłem cię o adres w celu wysyłki piw to odmówiłeś. Więc twoje jęczenia są nie na miejscu.
                Uważaj, co czynisz!
                Marcin raz dostał w knajpie (po latach mogę się przyznać, że trochę z mojej winy) zapiekankę z majonezem. Zrobił taką aferę, że dziś lokal ledwo przędzie
                Last edited by Bombadil13; 2012-01-09, 23:29.
                Poszukuję

                Comment

                • hasintus
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2006.07
                  • 850

                  #38
                  Ja też wybrzydzam na piwa domowe, szczególnie własne, ale po każdej wizycie w browarze restauracyjnym, wracam podbudowany i znowu biorę się za warzenie.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Uważaj, co czynisz!
                    Marcin raz dostał w knajpie (po latach mogę się przyznać, że trochę z mojej winy) zapiekankę z majonezem. Zrobił taką aferę, że dziś lokal ledwo przędzie
                    Nie lubi majonezu?
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • skitof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2007.11
                      • 2484

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi
                      Pytania oczywiście możesz wykorzystać.
                      Przy okazji jeszcze jedno: Kiedy zostałeś sędzią (pytanie do kopyra)?

                      Z przerażeniem stwierdzam jednak, że odpowiedzi na pytania potwierdzają tylko moje przypuszczenia, że:
                      Polski sędzia piwny jest DPMP (Delikatnie Poduczonym Miłośnikiem Piwa)

                      Proszę bez urazy, ale 6, czy nawet 8 godzin szkolenia po którym jest się sędzią to kpina.
                      Tak rozległy temat smaku, zapachu, koloru, gatunków w 6 godzin.

                      Ostatnio brałem udział w szkoleniu Nowelizacja ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym. Zmiany w 300 stronnicowym wydaniu zajęły 24 godziny w 4 dni.

                      Szkolenie nt Worda 12-14 godzin.

                      By zostać sędzią koszykówki 45 godzin teorii i 25 godzin praktyki w 3 miesiące. (uwaga! za 200zł)

                      A sędzia piwny po 6 godz.? Niepojętę

                      Rozumiem, że temat sędziego piwnego jest tematem raczkującym, a "pierwsze początki" są trudne, ale coś trzeba szybko w tym temacie zrobić. I to jak rozumiem Kopyr (wraz z elitą polskich sędziów) musi zrobić bo w obecnej sytuacji konkursy tracą wiele na wartości.
                      Masz rację. Ale przewrotnie mógłbym też powiedzieć, że wygrać prestiżowy konkurs, a nawet zostać Grand Championem można wysyłając swoją pierwszą warkę. I nie ma w tym nic złego bo chodzi o amatorskie piwowarstwo domowe.
                      Ale oczywiście wszystkim nam chodzi o to, by piwowarstwo domowe stało na coraz wyższym poziomie, a wraz piwowarami również sędziowie posiadali wiedzę, umiejętności i autorytet w ocenie piw. I nie byli amatorami.
                      Mimo, że w dużej mierze cały kurs jest efektem zaangażowania i pasji kilku osób, to zobacz ile mimo wszystko mamy już obecnie.
                      Zwiększenie całego szkolenia nie byłoby możliwe bez radykalnego zwiększenia odpłatności lub pozyskania sponsora.

                      Comment

                      • skitof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2007.11
                        • 2484

                        #41
                        Jeżeli chodzi o zasady testu dotyczącego sędziów piwnych, to reguluje to norma:
                        Attached Files

                        Comment

                        • Bombadil13
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 2479

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                          to zobacz ile mimo wszystko mamy już obecnie.
                          Cieszę się, że mamy, ale...
                          Odpowiedzi Kopyra świadczą, że w dość krótkim czasie można uczynić wiele, w sprawie regulaminów, awansów sędziowskich, kategorii konkursów, generalnie uporządkować wg norm. Może warto skorzystać z wzorców zagranicznych, a jeśli ich nie ma (a coś mi się widzi, że nie ma) stworzyć własne, które wzorcem dla innych. Może polscy sędziowie mogliby być przykładem dla innych?
                          Może warto skorzystać z wzorców wypracowanych przez Kolegia Sędziowskie Związków Sportowych i wyeliminować ich błędy.

                          Cieszy mnie również sam fakt, że podejmujecie dyskusję, a nie chowacie głowy w piasek. Znaczy nie jest tak źle jak sobie wyobraziłem.
                          Poszukuję

                          Comment

                          • Bombadil13
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 2479

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ale przewrotnie mógłbym też powiedzieć, że wygrać prestiżowy konkurs, a nawet zostać Grand Championem można wysyłając swoją pierwszą warkę.
                            To chyba nienajlepszy przykład...
                            Debiutant może być MISTRZEM, ale nie może o tym decydować debiutant (chyba, że są ku temu naprawdę Solidne!!! przesłanki).
                            Poszukuję

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #44
                              Wzorce Zachodnie są, sam kiedyś opisywałem zasady holenderskie. Tam sędzią może zostać tylko piwowar domowy, który ma jakiś staż i dalej czynnie warzy. Egzamin jest bardzo trudny, zdaje mało osób ale trafia do elitarnego grona ludzi.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • Bombadil13
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 2479

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                                tylko piwowar domowy
                                A dlaczego tylko piwowar domowy.
                                Dajmy na to, że nie chce się gościowi warzyc, ale jestem miłośnikiem piwa i do tego wybitnem sensorem?
                                Co do reszty się zgadzam. Tylko dla elit! Ale rzeczywistych Elit.
                                Poszukuję

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X