Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moracz
Wyświetlenie odpowiedzi
Co zrobić by zostać sędzią piwnym?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziKopyr, a jest szansa żebyś(cie) opublikował przykładowy test teoretyczny z egzaminu?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziW takim razie jesteś szczęściarzem, ja niestety nie miałem tyle szczęścia.
To co było 5 laty temu nie ma nic wspólnego z tym co jest teraz. To jest cała epoka.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziAle gdy prosiłem cię o adres w celu wysyłki piw to odmówiłeś. Więc twoje jęczenia są nie na miejscu.
(...).
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi(...)
To co było 5 laty temu nie ma nic wspólnego z tym co jest teraz. To jest cała epoka.
Przez grzeczność nie wspomnę z jakich browarow pochodziły te "piwa". Ale zapewne Art ma rację, twierdząc że świnie mi podkładają.Last edited by abernacka; 2012-01-09, 17:12.
Comment
-
-
Szpinak jest ochydny, jadłem go 30 lat temu w przedszkolu to wiem.
Być może Ty w ogóle piwa nie lubisz, dlatego nie smakowało No bo nie wiem co innego? Trauma czyli co? kwas, przechmielone, ocet, koci mocz, zjełczałe masło w płynie, piołunowa goryczka?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi(...)
Być może Ty w ogóle piwa nie lubisz, dlatego nie smakowało (...)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziAle gdy prosiłem cię o adres w celu wysyłki piw to odmówiłeś. Więc twoje jęczenia są nie na miejscu.
Marcin raz dostał w knajpie (po latach mogę się przyznać, że trochę z mojej winy) zapiekankę z majonezem. Zrobił taką aferę, że dziś lokal ledwo przędzieLast edited by Bombadil13; 2012-01-09, 23:29.Poszukuję
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedziUważaj, co czynisz!
Marcin raz dostał w knajpie (po latach mogę się przyznać, że trochę z mojej winy) zapiekankę z majonezem. Zrobił taką aferę, że dziś lokal ledwo przędzieMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedziBardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi
Pytania oczywiście możesz wykorzystać.
Przy okazji jeszcze jedno: Kiedy zostałeś sędzią (pytanie do kopyra)?
Z przerażeniem stwierdzam jednak, że odpowiedzi na pytania potwierdzają tylko moje przypuszczenia, że:
Polski sędzia piwny jest DPMP (Delikatnie Poduczonym Miłośnikiem Piwa)
Proszę bez urazy, ale 6, czy nawet 8 godzin szkolenia po którym jest się sędzią to kpina.
Tak rozległy temat smaku, zapachu, koloru, gatunków w 6 godzin.
Ostatnio brałem udział w szkoleniu Nowelizacja ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym. Zmiany w 300 stronnicowym wydaniu zajęły 24 godziny w 4 dni.
Szkolenie nt Worda 12-14 godzin.
By zostać sędzią koszykówki 45 godzin teorii i 25 godzin praktyki w 3 miesiące. (uwaga! za 200zł)
A sędzia piwny po 6 godz.? Niepojętę
Rozumiem, że temat sędziego piwnego jest tematem raczkującym, a "pierwsze początki" są trudne, ale coś trzeba szybko w tym temacie zrobić. I to jak rozumiem Kopyr (wraz z elitą polskich sędziów) musi zrobić bo w obecnej sytuacji konkursy tracą wiele na wartości.
Ale oczywiście wszystkim nam chodzi o to, by piwowarstwo domowe stało na coraz wyższym poziomie, a wraz piwowarami również sędziowie posiadali wiedzę, umiejętności i autorytet w ocenie piw. I nie byli amatorami.
Mimo, że w dużej mierze cały kurs jest efektem zaangażowania i pasji kilku osób, to zobacz ile mimo wszystko mamy już obecnie.
Zwiększenie całego szkolenia nie byłoby możliwe bez radykalnego zwiększenia odpłatności lub pozyskania sponsora.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzito zobacz ile mimo wszystko mamy już obecnie.
Odpowiedzi Kopyra świadczą, że w dość krótkim czasie można uczynić wiele, w sprawie regulaminów, awansów sędziowskich, kategorii konkursów, generalnie uporządkować wg norm. Może warto skorzystać z wzorców zagranicznych, a jeśli ich nie ma (a coś mi się widzi, że nie ma) stworzyć własne, które wzorcem dla innych. Może polscy sędziowie mogliby być przykładem dla innych?
Może warto skorzystać z wzorców wypracowanych przez Kolegia Sędziowskie Związków Sportowych i wyeliminować ich błędy.
Cieszy mnie również sam fakt, że podejmujecie dyskusję, a nie chowacie głowy w piasek. Znaczy nie jest tak źle jak sobie wyobraziłem.Poszukuję
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziAle przewrotnie mógłbym też powiedzieć, że wygrać prestiżowy konkurs, a nawet zostać Grand Championem można wysyłając swoją pierwszą warkę.
Debiutant może być MISTRZEM, ale nie może o tym decydować debiutant (chyba, że są ku temu naprawdę Solidne!!! przesłanki).Poszukuję
Comment
-
-
Wzorce Zachodnie są, sam kiedyś opisywałem zasady holenderskie. Tam sędzią może zostać tylko piwowar domowy, który ma jakiś staż i dalej czynnie warzy. Egzamin jest bardzo trudny, zdaje mało osób ale trafia do elitarnego grona ludzi.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzitylko piwowar domowy
Dajmy na to, że nie chce się gościowi warzyc, ale jestem miłośnikiem piwa i do tego wybitnem sensorem?
Co do reszty się zgadzam. Tylko dla elit! Ale rzeczywistych Elit.Poszukuję
Comment
-
Comment