Skąd chmiel do polskiego piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #16
    Mogą a nawet powinni..
    Nie wiem na ile jest to rozwiązanie problemu, ale pozostaje tylko granulowanie części chmielu i paczkowanie w detaliczne opakowania, by poprzez sklepy dla piwowarów szukać rynków zbytu u piwowarow domowych na całym świecie. Wielu kupi choćby z ciekawości...
    Zresztą Makarona 'Marynka Bitter' przypadła angolom (to chyba byli angole, a nie szkoci) do gustu.

    W domowym piwowarzeniu używałem wielu gatunków, ale od zawsze na miejscu pierwszym pozostaje Marynka.

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      #17
      Panie "Chmielarz", zwracam się do autora wątku.

      Trzeba zmienić sposób myslenia i nie pytać 'skąd chmiel do polskiego piwa' bo na to wpływu nie macie i my też nie mamy, tylko pomysleć "skąd polski chmiel dla piwowara domowego i rzemieślniczego z UE i USA".
      Szczególnie, że Marynka jest unikalnym gatunkiem chmielu.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #18
        Poczytajcie sobie o regulacjach rynku chmielu i o technologii produkcji, zanim zaczniecie obdarzać kogoś dobrymi radami.

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #19
          Skoro mogę kupić chmiel niemiecki, angielski czy tez amerykański, więc dlaczego chmielu polskiego miałby nie mieć w swoim sklepie piwowar niemiecki, angielski czy tez amerykański?

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10789

            #20
            Może Krzysiu zapoda jakiegoś linka do tych regulatorów?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
              Mogą a nawet powinni..
              Nie wiem na ile jest to rozwiązanie problemu, ale pozostaje tylko granulowanie części chmielu i paczkowanie w detaliczne opakowania, by poprzez sklepy dla piwowarów szukać rynków zbytu u piwowarow domowych na całym świecie. Wielu kupi choćby z ciekawości...
              Zresztą Makarona 'Marynka Bitter' przypadła angolom (to chyba byli angole, a nie szkoci) do gustu.

              W domowym piwowarzeniu używałem wielu gatunków, ale od zawsze na miejscu pierwszym pozostaje Marynka.
              Moje piwo wygrało w kategorii bitter, na co ma wpływ wiele czynników nie tylko odmiana chmielu, ale poprawna fermentacja, zbalansowana receptura itd.

              Marynka jest jedynym chmielem dostępnym w UK. Czytałem opisy które opisują Marynke jako super Challenger. Jest jednym z najtańszych chmieli na rynku.ok £25 za 5kg w detalu dla małych browarów. Mimo tego nie jest zbyt popularnym chmielem. Po prostu w większych ilościach nie przypomina chmieli obecnie najbardziej popularnych takich jak chmiele nowozelandzkie, australijskie, słoweńskie czy oczywiście amerykańskie. Ale żaden z polskich chmieli nie ma tego profilu smaku.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                Skoro mogę kupić chmiel niemiecki, angielski czy tez amerykański, więc dlaczego chmielu polskiego miałby nie mieć w swoim sklepie piwowar niemiecki, angielski czy tez amerykański?
                Rynek piwowarstwa domowego oprócz stanów jest zbyt mały by plantator miał w nim jakikolwiek interes.
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10789

                  #23


                  Jednak istnieją
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                    Rynek piwowarstwa domowego oprócz stanów jest zbyt mały by plantator miał w nim jakikolwiek interes.
                    No właśnie, policzył/oszacował ktoś piwowarów domowych w UE i USA?

                    Comment

                    • darekd
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12730

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                      Marynka jest jedynym chmielem dostępnym w UK. Czytałem opisy które opisują Marynke jako super Challenger. Jest jednym z najtańszych chmieli na rynku.ok £25 za 5kg w detalu dla małych browarów. Mimo tego nie jest zbyt popularnym chmielem. Po prostu w większych ilościach nie przypomina chmieli obecnie najbardziej popularnych takich jak chmiele nowozelandzkie, australijskie, słoweńskie czy oczywiście amerykańskie. Ale żaden z polskich chmieli nie ma tego profilu smaku.
                      Myślę, że z naszymi chmielami jest trochę jak z naszymi piwa. W uproszczeniu - w kraju uważane są za najlepsze na świecie, poza krajem ...upa. I co z tego, że cena niska. Z środkowej Europy z tego co wiem chmiele słoweńskie cieszą większą renomą.
                      Z drugiej strony - skoro w naszych browarach chmiel jest mniej istotny od miodu, to i trudno się promować.

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        #26
                        Największym wygranym z naszego regionu jest Saaz, później Styrian Goldings i nowe jego odmiany (Bobek, Celeila).
                        Oczywiście moim zdaniem.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2012-02-07, 00:00.
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #27
                          Według mnie to nasi plantatorzy przespali trochę. Nie umieją się zebrać do kupy, nie znają realiów rynku europejskiego i światowego, nie wiedzą co się dzieje na świecie w plantatorstwie chmielu, mają wmówione do głowy, że Marynka to najlepszy chmiel na świecie, wszyscy chcą ich oszukać itd.

                          Do tego nie ma małych browarów, które warzyły by wyśmienite piwa na Marynce, które to piwa miały by renome w Europie a tym samym reklamowały nasz chmiel itd. itp.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Makaron
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 2107

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Według mnie to nasi plantatorzy przespali trochę. Nie umieją się zebrać do kupy, nie znają realiów rynku europejskiego i światowego, nie wiedzą co się dzieje na świecie w plantatorstwie chmielu, mają wmówione do głowy, że Marynka to najlepszy chmiel na świecie, wszyscy chcą ich oszukać itd.

                            Do tego nie ma małych browarów, które warzyły by wyśmienite piwa na Marynce, które to piwa miały by renome w Europie a tym samym reklamowały nasz chmiel itd. itp.
                            No to małe zdziwienie


                            SIBA - najwyższe brytyjskie wyróżnienie w swojej kategorii.

                            Czyli nie tylko mój bitter w 2011 wygrał na tym chmielu.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2012-02-07, 01:04.
                            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                              Na dobrą sprawę to i piwowarzy domowi mają trudności z zakupem polskiego chmielu.
                              Mógłbyś rozwinąć?

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              Według mnie to nasi plantatorzy przespali trochę. Nie umieją się zebrać do kupy, nie znają realiów rynku europejskiego i światowego, nie wiedzą co się dzieje na świecie w plantatorstwie chmielu, mają wmówione do głowy, że Marynka to najlepszy chmiel na świecie, wszyscy chcą ich oszukać itd.
                              Też tak uważam. Nie potrafią się sprzedać, a marynka jest naprawdę bardzo dobrym chmielem, tylko potrzeba jej trochę reklamy i spójnych działań.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #30
                                Jasne pośrednicy są winni. Bo pośrednik pracujący w Polsce woli, aby polskie browary kupowały chmiel w Niemczech?
                                Pisałem już o tym. Podczas "chmielowego kryzysu" wszyscy plantatorzy trzymali chmiel w stodołach praktycznie do wiosny. Zauważyli, że im później sprzedadzą chmiel tym więcej za 1kg browary płacą. Ci co sprzedali na jesieni pluli sobie w brodę, że dali się nabrać złym pośrednikom, a mogli TYLE zarobić! Tymczasem doprowadzono do kuriozalnej sytuacji. Na rynku zabrakło chmielu! Browarom groziły przestoje z braku surowca! Koncerny musiały coś z tym zrobić. Uznano, że taniej jest podpisać długoletnie i drogie umowy z niemieckimi sprzedawcami, niż ryzykować przestoje linii kupując tańszy chmiel od niesolidnego dostawcy.

                                Nie lepperyzujcie...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X