Klasyczne ględzenie o cenach

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwoteka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.04
    • 1210

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cap-n-go
    Po pierwsze : jak takim szyderstwem i złośliwością nasycone są Twoje rady to już wiem jak powstała maksyma Boże chroń mnie przed przyjaciółmi, z wrogami poradzę sobie sam.

Po drugie : Idź do zofmaru ( z nowym właścicielem który podniósł ceny wszystkich piw) i kup Viva La Wita a następnie idź wróc do Piwoteki i kup Lady Blanche - będzie razem ze 4 kilometry do przejechania z 6 sierpnia na Pomorską. Tyle w temacie udowadniania ceny, myślę że posiadając samochód powinno się udać w taki sposób dostrzec złotówkę różnicy.

Po trzecie faworyzujesz bo pisałeś o tym wprost na swojej stronie. Tych wycieczek o ekonomii nie skomentuję, jak widać złośliwości akumulujesz nie tylko w "radach".
    Nie muszę kupować Lady Blanche, żeby wiedzieć, że kosztowała ona 6,90. Rozumiem, że Viva La Wita! kosztuje w Zofmarze 5,90???

Druga sprawa: poproszę o cytat z "mojej strony" (cokolwiek to jest), gdzie deklaruję, że "faworyzuję AleBrowar". Proszę, naprawdę czekam na ten cytat.

Te wycieczki o ekonomii są własnie najważniejsze, bo jak ktoś ci wypomina, gdzie leży błąd w twoim rozumowaniu to ty się zaczynasz burzyć i odwracasz kota ogonem, a nie podajesz kontrargumentów.
    Piwoteka
    Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
    www.piwoteka.pl
    Sklep Piwoteki na Facebooku
    Piwoteka Narodowa na Facebooku
    Piwoteka Narodowa na G+
    Дед Мороз (Dziadek Mróz)
    Browar Piwoteka

Comment

• tomolek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 1752

uch... wywołałem wilka z lasu :]

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwoteka
      Te wycieczki o ekonomii są własnie najważniejsze, bo jak ktoś ci wypomina, gdzie leży błąd w twoim rozumowaniu to ty się zaczynasz burzyć i odwracasz kota ogonem, a nie podajesz kontrargumentów.
      to jest akurat święta prawda :]
      www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• Piwoteka
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2008.04
        • 1210

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek
        uch... wywołałem wilka z lasu :]
        Jakiego tam wilka... po prostu nie dostałem powiadomień, że ten temat został tu przesunięty...
        Piwoteka
        www.piwoteka.pl
        Piwoteka Narodowa na G+
        Дед Мороз (Dziadek Mróz)
        Browar Piwoteka

Comment

• cap-n-go
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.05
          • 273

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwoteka
          Nie muszę kupować Lady Blanche, żeby wiedzieć, że kosztowała ona 6,90. Rozumiem, że Viva La Wita! kosztuje w Zofmarze 5,90???

Druga sprawa: poproszę o cytat z "mojej strony" (cokolwiek to jest), gdzie deklaruję, że "faworyzuję AleBrowar". Proszę, naprawdę czekam na ten cytat.

Viva La Wita w Zofmarze kosztuje 6,30 przy 7,00 za LB. Nawet nie ma co porównywać tych piw jeśli chodzi o jakość.

Nie zamierzam przeglądać całej Twojej strony , przy testowaniu piwa Ale Browaru na swojej stronie napisałeś wyraźnie, że trudno Ci będzie krytykować coś do czego masz osobisty stosunek i że prosisz o zrozumiałość, czy coś w tym stylu. Twierdzisz, że nie umieściłeś takiej wypowiedzi?

Ale ja chętnie posłucham gdzie dokładnie leży błąd w moim ekonomicznym rozumowaniu, że Pinta sprzedaje taniej lepsze piwo tego samego gatunku? Tylko nie mów mi o wielkości produkcji bo ta wypadkowa ma sens jedynie przy produkcji przemysłowej kontra produkcji rzemieślniczej a nie rzemieślniczej vs rzemieślniczej.

Comment

• Piwoteka
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2008.04
            • 1210

Viva La Wita w Zofmarze kosztuje 6,30 przy 7,00 za LB. Nawet nie ma co porównywać tych piw jeśli chodzi o jakość.

Nie zamierzam przeglądać całej Twojej strony , przy testowaniu piwa Ale Browaru na swojej stronie napisałeś wyraźnie, że trudno Ci będzie krytykować coś do czego masz osobisty stosunek i że prosisz o zrozumiałość, czy coś w tym stylu. Twierdzisz, że nie umieściłeś takiej wypowiedzi?

Ale ja chętnie posłucham gdzie dokładnie leży błąd w moim ekonomicznym rozumowaniu, że Pinta sprzedaje taniej lepsze piwo tego samego gatunku? Tylko nie mów mi o wielkości produkcji bo ta wypadkowa ma sens jedynie przy produkcji przemysłowej kontra produkcji rzemieślniczej a nie rzemieślniczej vs rzemieślniczej.
            Skąd wiesz, że Pinta sprzedaje piwo taniej niż AleBrowar???? Jak na razie podajesz przykłady sklepów, które sprzedają taniej piwa z Pinty niż ALeBrowaru. Podajesz argument, że Pinta jest tańsza o 1 zł od AleBrowaru, podczas gdy w Piwotece LB kosztuje 6,90 a w Zofmarze 6,30. To jest 0,60 zł. Ja mogę znaleźć sklepy (zresztą inni browar.bizowicze je już wskazywali), gdzie Pinta kosztuje 8 zł. Czy to uprawnia mnie do stwierdzenia, że Pinta sprzedaje piwo drożej o 1,70???? I tak niestety jest z każdym twoim argumentem, jest on przegięty tak, żeby tylko pasował do twoich teorii...
            A jeśli chodzi o faworyzowanie AleBrowaru, to proszę cytat, którego z takim trudem nie mogłeś znaleźć:
            Zaszczyt i trud pierwszej recenzji piw z AleBrowaru na Smakach Piwa przypadł właśnie mnie. Dlaczego trud? Otóż ciężko oceniać coś, w co samemu jest się bardzo zaangażowanym emocjonalnie… Panów z AleBrowaru traktuję jak przyjaciół i tym bardziej ocena ich pracy łatwa nie jest. Mam nadzieję, że zarówno czytelnicy, jak i twórcy ocenianych piw podejdą do tej recenzji ze zrozumieniem i łaskawością. Zatem do dzieła!
            Wskaż mi proszę, gdzie w tej wypowiedzi deklaruję, że faworyzuję AleBrowar. Bo faworyzowanie to jednak coś innego niż trud obiektywnego zrecenzowania działań np. przyjaciół. Tym bardziej, że w swojej recenzji napisałem też o kilku minusach ich piw.
            Piwoteka
            www.piwoteka.pl
            Piwoteka Narodowa na G+
            Дед Мороз (Dziadek Mróz)
            Browar Piwoteka

Comment

• cap-n-go
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.05
              • 273

To już mój ostatni wpis na ten temat, cenowa różnica między VlW a LB jest taka, że to pierwsze da sie kupic za kwotę, którą napisałem, natomiast LB nie da sie kupić taniej niż 6,90. Krótko mówiac,biorąc pod uwage nakładane marże hurtowników i sklepów, logicznym jest,że Pinta musi sprzedawać taniej to właśnie piwo.

Tak, chodziło mi wlaśnie o tą wypowiedź, jej interpretację pozostawiam każdemu czytającemu.

Pozdrawiam

Comment

• Piwoteka
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.04
                • 1210

Pinta która sprzedaje lepszego Witbiera złotówkę taniej udowadnia, że da się jednak trochę korzystniej niż Twój faworyzowany AleBrowar.
                Po drugie : Idź do zofmaru ( z nowym właścicielem który podniósł ceny wszystkich piw) i kup Viva La Wita a następnie idź wróc do Piwoteki i kup Lady Blanche - będzie razem ze 4 kilometry do przejechania z 6 sierpnia na Pomorską. Tyle w temacie udowadniania ceny, myślę że posiadając samochód powinno się udać w taki sposób dostrzec złotówkę różnicy.
                To już mój ostatni wpis na ten temat, cenowa różnica między VlW a LB jest taka, że to pierwsze da sie kupic za kwotę, którą napisałem, natomiast LB nie da sie kupić taniej niż 6,90. Krótko mówiac,biorąc pod uwage nakładane marże hurtowników i sklepów, logicznym jest,że Pinta musi sprzedawać taniej to właśnie piwo.

Tak, chodziło mi wlaśnie o tą wypowiedź, jej interpretację pozostawiam każdemu czytającemu.

Pozdrawiam
                Gdzie jest ta złotówka różnicy????

Ok, to ja ci powiem, że Pinta sprzedaje swoje piwo taniej o 10 groszy niż AleBrowar. Czy ta różnica sprawia, że napisałeś "AleBrowar zapamiętam jako ten, który próbował dorobić sie szybko między innymi moim kosztem i nie siegnę po ich piwa."???? Gratuluję hipokryzji...
                Piwoteka
                www.piwoteka.pl
                Piwoteka Narodowa na G+
                Дед Мороз (Dziadek Mróz)
                Browar Piwoteka

Comment

• anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10795

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                  Tak, netto w hurcie.
                  + kaucja za butelkę
                  Mniej książków więcej piwa

Comment

• kali2000
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2014.06
                    • 30

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                    Tak, netto w hurcie.
                    i do tego dopisujemy :

1 kaucja od 35 do 50 groszy ( Ktoś za butelkę musi zapłacić )
                    2 prowizja hurtowa od 20 % do 30 %
                    3 sklep od 30 % do 100% - Multitapy od 100% - 300%
                    4 i do tego na koniec VAT 23%

luźna obserwacja ciekawe jak jest na prawdę ?

Comment

• bayern71
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.06
                      • 1004

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kali2000
                      i do tego dopisujemy :

1 kaucja od 35 do 50 groszy ( Ktoś za butelkę musi zapłacić )
                      2 prowizja hurtowa od 20 % do 30 %
                      3 sklep od 30 % do 100% - Multitapy od 100% - 300%
                      4 i do tego na koniec VAT 23%

luźna obserwacja ciekawe jak jest na prawdę ?
                      Butelka nowa bezwrotna kosztuje 55 groszy brutto. Pozycja 2 i 3 są zazwyczaj niższe.

Comment

• jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

Nie są, jeżeli knajpa nie ma 100% narzutu to lepiej żeby nie zabierała się za biznes.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

Comment

• bayern71
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.06
                          • 1004

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                          Nie są, jeżeli knajpa nie ma 100% narzutu to lepiej żeby nie zabierała się za biznes.
                          Myślałem o górnym zakresie

Comment

• VanPurRz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2008.09
                            • 4229

Jakoś w innych krajach 100% narzutu uważa się raczej za zdzierstwo, ale cóż Polska, tu się ludziom wmawia, że ich robienie w ch... jest dla ich dobra
                            "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• WojciechT
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2012.09
                              • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
                              Jakoś w innych krajach 100% narzutu uważa się raczej za zdzierstwo, ale cóż Polska, tu się ludziom wmawia, że ich robienie w ch... jest dla ich dobra
                              Dlaczego tak sądzisz, na jakiej podstawie tak wnioskujesz? Czy to kolejna mądrość z serii "chciwi kapitaliści chcą mnie wyzyskać"?

Comment

• VanPurRz
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2008.09
                                • 4229

O Czechach wiem na 100% jakie są narzuty. O innych krajach wystarczy porównać cenę hurtową/detaliczną sklepową/detaliczną w lokalach.
                                100% narzutu w ogóle to jest jakiś absurd.
                                "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment