Czy można wyeliminować aminokwasy z piwa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cherylady
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2012.03
    • 21

    Czy można wyeliminować aminokwasy z piwa?

    Witam,

    Nie znam się zbytnio na produkcji piwa,dopiero zaczynam zapoznawać sie z tematem...Mam jednak pytanie,może ktoś mógłby na nie odpowiedzieć....czy da się przeprowadzić wszystkie aminokwasy zawarte w piwie w aldehydy krótkołańcuchowe,by nie zaszła kondensacja aldolowa prowadząca do powstania długołańcuchowych aldehydów psujących smak piwa?Czy to wogóle możliwe?zawsze przecież będą w piwie białka,polipeptydy,ale jeśli nie będą degradowały do aminokwasów i jeśli powstałe aminokwasy się wyeliminuje,to można osiagnąć spory sukces.Jak sądzicie czy to możliwe?
  • Feti
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.10
    • 801

    #2
    Genialne trollowanie. Genialne. Respekt.
    Last edited by ART; 2012-03-31, 15:47.

    Comment

    • Krzysztof
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.04
      • 1689

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider Wyświetlenie odpowiedzi
      jestm po 6 harnasiu wiec napisze grzecznie, rozumie że Krzysztof duzo wie i takich zoltodziobow jak ja pozera na sniadanie, ja po prostu "poszerzam horyzonty" absolutnie nie jestem ignorantem, wszystkie zainteresowania traktuje powaznie, nawet mam plany co do uwazenia wlasnego piwa, zamowilem brewkita Browamatora ciemnego, jezeli ktos ma jakas rade co do pierwszej warki to bede wdzieczny za pomoc
      Zapewniam, że na sniadanie zjadam kanapki, które mi smakują. Nie wiem jak smakuje "żóltodziób" (l. poj od zoltodziobow to chyba żóltodziób). Zatem nie bedę ryzykował niestrawnosci....

      Tak na poważnie Zdrowie Państwa Bierhallowym PIWEM.
      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
      www.twojmalybrowar.pl

      Comment

      • cherylady
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2012.03
        • 21

        #4
        Troll contra Żółtodziób

        No pięknie z jednej strony Troll,z drugiej Zółtodziób
        Last edited by cherylady; 2012-03-13, 20:38.

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Pogratulować zacięcia do archeologii. Żeby po 6 latach odkopać wątek tylko coby sobie potrollować - to tylko w tym kurniku.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            #6
            Czyli w jakim? A ty tu kim jesteś: kurą czy kogutem? A może tylko podbierasz jajka?

            Comment

            • cherylady
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2012.03
              • 21

              #7
              Troll pyta

              Cześć Browarnicy Wita Troll,

              Mam prośbę,proszę o odpowiedź na pytanie mniej lub bardziej wyczerpująco tutaj na forum lub na priv: jakie czynniki w procesie produkcji i dystrybucji wpływają na stabilność smakową piwa?Mam już 6 stron na ten temat,ale jako,że bazuje na książkach,chciałabym prosić,by osoby,które zajmują się produkcją "złotego płynu" i znają się na praktycznej stronie wypowiedziały się na ten temat


              Dziękuje bardzo

              Comment

              • cherylady
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2012.03
                • 21

                #8
                Troll pyta dalej

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cherylady Wyświetlenie odpowiedzi
                Witam,

                Nie znam się zbytnio na produkcji piwa,dopiero zaczynam zapoznawać sie z tematem...Mam jednak pytanie,może ktoś mógłby na nie odpowiedzieć....czy da się przeprowadzić wszystkie aminokwasy zawarte w piwie w aldehydy krótkołańcuchowe,by nie zaszła kondensacja aldolowa prowadząca do powstania długołańcuchowych aldehydów psujących smak piwa?Czy to wogóle możliwe?zawsze przecież będą w piwie białka,polipeptydy,ale jeśli nie będą degradowały do aminokwasów i jeśli powstałe aminokwasy się wyeliminuje,to można osiagnąć spory sukces.Jak sądzicie czy to możliwe?

                A wracając do mojego pytania trollowego już chyba znalazłam na nie częściową odpowiedź: nie można od razu wszystkich aminokwasów przeprowadzić w aldehydy krótkołańcuchowe i w ten sposób zapobiec kondensacji aldolowej i tworzeniu się związków melanoidynowych,gdyż aminokwasy są potrzebne,by zaszła ich deaminacja przez drożdże, aby rozwijające się komórki drożdżowe mogły wykorzystać aminokwasy,a konkretnie ich grupę aminową -NH2 do budowy ich własnych białek komórkowych i by mogła zajść fermentacja brzeczki.Więc nie można wyeliminować aminokwasów powstających w trakcie zacierania,a więc wyeliminować degradacji aminokwasów Streckera,ale czy można wyeliminować kondensacje aldolową?(gdzie aminokwasy są katalizatorami tej reakcji?).


                Mam inne pytanie:czy da się zapobiec degradacji oksydatywnej izohumulonów?Nie można ich wyeliminować,tych izohumulonów,bo hamują one inne niekorzystne reakcje zachodzące w piwie,ale degradacja izohumulonów prowadzi do powstania całej gamy związków karbonylowych i one psują zdajsie smak piwa?Jak mogę ochronić piwo przechowując je,by ta degradacja wogóle nie następowała?


                Troll dziękuje

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Zacznij mówić językiem zrozumiałym dla ogółu to może ktoś ci cos podpowie. Tu nie uczelnia. Na tak postawione pytania być może ze trzy osoby odpowiedzą na tym forum.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • Feti
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.10
                    • 801

                    #10
                    Proszę dokonać jakiejś egzemplifikacji bez zbędnej symplifikacji.

                    Comment

                    • cherylady
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2012.03
                      • 21

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zacznij mówić językiem zrozumiałym dla ogółu to może ktoś ci cos podpowie. Tu nie uczelnia. Na tak postawione pytania być może ze trzy osoby odpowiedzą na tym forum.

                      Nie wiem jak mam zadać te pytania w inny sposób,bardziej zrozumiały?Izohumulon to izohumulon jak mam to coś inaczej nazwać?(czy może mam napisać wzór,to wtedy dopiero będzie uczelnia).Ale to pytanie,to chyba raczej jest zrozumiałe?---->jakie czynniki w procesie produkcji i dystrybucji wpływają na stabilność smakową piwa?Skoro piwo się starzeje,to raczej trudno mówić tu o stabilności smakowej....(?).Piwo jest skomplikowanym układem chemiczno-biologicznym,jak mam więc inaczej sformułować pytania,te bardziej niezrozumiałe?


                      Wszelkie odpowiedzi mile widziane

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        1. Jak myślisz, ile osób na tym forum wie co to jest izohumulon?
                        2. My tu się zajmujemy spijaniem piw a nie przemysłową produkcją. Nasze piwa się nie starzeją. Jak już, to w ładny sposób o ile nie były zakażone.


                        A tak w ogóle co to za uczelnia?
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • cherylady
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2012.03
                          • 21

                          #13
                          T&Ż&K

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                          Czyli w jakim? A ty tu kim jesteś: kurą czy kogutem? A może tylko podbierasz jajka?


                          Był Troll,był Żółtodziób jest i kura

                          Comment

                          • zgroza
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2008.03
                            • 3606

                            #14
                            Trolling level: MASTER.
                            Lotna ekspozytura browaru

                            Też Was kocham.

                            Comment

                            • cherylady
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2012.03
                              • 21

                              #15


                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
                              Izohumulony, które stanowią charakterystyczną goryczkę piwa, to mieszanina związków o dość skomplikowanej strukturze. Myślę, że ich synteza jest i długo będzie nieopłacalna w porównaniu z kosztami pozyskiwania ich z chmielu.
                              Ale gdyby zostały zsyntezowane, nie byłyby ani gorsze ani lepsze od tych chmielowych.
                              Byłyby identyczne.
                              Wszystko jest chemią!

                              Jednak ktoś na tym forum wiedział i wie,co to te izohumulony Odpowiedzi na moje pytanie o stabilności smakowej nadal mile widziane

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X