Czy można wyeliminować aminokwasy z piwa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cherylady
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2012.03
    • 21

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moracz Wyświetlenie odpowiedzi
    Dokąd ta wymiana myśli zmierza, to sam nie wiem. Strasznie mierzi mnie to, jak ktoś pyta się o coś, po czym sam sobie odpowiada wiedząc lepiej od osób zapytanych i podpiera się tym co wyczytał w książkach, gdy poddawana mu jest wiedza podparta doświadczeniem. I cytuje swoje źródła i pisze strasznie dużo truizmów i znanych wszystkim siedzącym w temacie rzeczy (często z błędami merytorycznymi), drążąc niesamowicie temat, na który sobie już dawno odpowiedział, ale nie do końca. O co tu chodzi?

    (rozmowa zaczęła się od eliminacji aminokwasów z piwa, później było trochę o kondensacji aldolowej, zbieraniu kapsli, trwałości piw górnej i dolnej fermentacji a teraz o tym czym się różnią piwa górnej i dolnej fermentacji... a wszystko w jednym temacie...)

    Pytam,szukam,znajduje odpowiedź,zastanawiam się,konsultuje,czytam,rozwarzam,analizuje.Od tego są chyba też takie fora? czy się myle?Czyli wszystkie zadane przede mnie pytania dotyczą jakby nie było piwa,a jest to forum piwne Nie nie odpowiedziałam sobie sama,zastanawiam się(myśląc głośno) skąd ktoś wziął informację,że zwykle piwa ciemne,mocno chmielone są trwalsze czy z wiedzy praktycznej czy gdzieś wyczytał-dlatego pytam(?) .Sama znalazłam w książce i w internecie zupełnie sprzeczne informacje....choć jednak nie do końca, bo ktoś tu na forum podpowiedział,że kolor piwa np.ciemne piwo nie świadczy o tym,że są to tylko i wyłącznie piwa górnej fermentacji.


    Najpierw trzeba się nauczyć w teorii,by przystąpić do praktyki-stąd moje banalne dla wszystkich pytania i stąd pewne " truizmy i znane wszystkim siedzącym w temacie rzeczy (często z błędami merytorycznymi)".


    dziękuje za odpowiedzi

    Comment

    • moracz
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2009.11
      • 121

      #47
      Wybacz, ale jeśli ktoś ocenia to czy piwo jest fermentacji dolnej czy górnej po samej barwie piwa, to ja nie mam pytań. To tak jakby oceniać czy czerwone auto jest szybsze od zielonego, podczas gdy oba auta to inne modele różnych marek, jeżdżące na różnych paliwach, mające różnych kierowców. To już nie są banalne pytania, tylko jak już wspomniano wcześniej ordynarne trollowanie.

      Comment

      • cherylady
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2012.03
        • 21

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cherylady Wyświetlenie odpowiedzi
        Niestety nie miałam przyjemności widzieć tego na żywo(a szkoda!),więc mogę tylko cytować autorów i ich obserwacje.

        Chyba się przyznałam,że nie miałam przyjemności tego widzieć na żywo,a tylko cytuje innych autorów,którzy takie zjawisko zaobserwowali?i zadaje sobie ciągle nowe i nowe pytania?Do tego zmierzają pytania,by znaleźć na nie odpowiedzi

        Comment

        • cherylady
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2012.03
          • 21

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moracz Wyświetlenie odpowiedzi
          Wybacz, ale jeśli ktoś ocenia to czy piwo jest fermentacji dolnej czy górnej po samej barwie piwa, to ja nie mam pytań. To tak jakby oceniać czy czerwone auto jest szybsze od zielonego, podczas gdy oba auta to inne modele różnych marek, jeżdżące na różnych paliwach, mające różnych kierowców. To już nie są banalne pytania, tylko jak już wspomniano wcześniej ordynarne trollowanie.

          Każdy może się "przejęzyczyć",zdarza się...ważny efekt końcowy,że się w końcu wie

          Comment

          • moracz
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2009.11
            • 121

            #50
            Miłej zabawy w nabijaniu postów, zadawaniu "pytań" i dochodzeniu do ukrytej prawdy. Znowu Stanisław Lem miał rację... Bez odbioru.

            Comment

            • mimazy
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.04
              • 118

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cherylady Wyświetlenie odpowiedzi
              Dlaczego mniej CO2?wg mnie zależy to od szczepu użytych drożdży,które pracują w różnych temperaturach
              Afiszujesz się tu znajomością chemii organicznej wysokiego szczebla, więc zapewne wiesz że reakcja przetwarzania cukrów w alkohol i dwutlenek węgla, niezależnie od szczepu drożdży przebiega tak samo i w związku z powstaniem określonej ilości alkoholu powstanie proporcjonalna ilość dwutlenku węgla. Jedyna różnica to przy dolnej fermentacji proces przebiega wolniej.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X