Czy można wyeliminować aminokwasy z piwa?
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Mam inne pytanie:czy da się zapobiec degradacji oksydatywnej izohumulonów?Nie można ich wyeliminować,tych izohumulonów,bo hamują one inne niekorzystne reakcje zachodzące w piwie,ale degradacja izohumulonów prowadzi do powstania całej gamy związków karbonylowych i one psują zdajsie smak piwa?Jak mogę ochronić piwo przechowując je,by ta degradacja wogóle nie następowała?
Troll dziękuje
Huige Nick J.: Progress in Beer Oxidation Control. Beer and Wine Production, ASC Symposium series 536 B.H. Gump. Ed. Americal Washington, DC 1993, p. 64-93.
Tematy te porusza również Naoki Hashimoto
w tym czasopiśmie:
Miłej lektury.Comment
-
jak chcesz przeprowadzić kondensacje aldolową wymagającą mocnej zasady, skoro pH piwa jest około 4?
izohumulony dają goryczkę więc ciężko jest zrobić piwo bez nich - ale odcięcie światła i tlenu wystarczająco spowolni ich rozkład.Comment
-
Czynnik numer jeden to temperatura przechowywania. Przyjmuje się, że każde 10 stopni (Celciusza) w górę to trzykrotne skrócenie czasu życia piwa
Czynnik numer dwa to oksydacja (utlenienie), głównie po zimnej stronie procesu, czyli głównie przy rozlewie. Np. piwo w puszkach mocniej natlenia się przy rozlewie, za to później nie przepuszcza tlenu prawie wcale, więc na dłuższą metę jest trwalsze niż butelka.
Natlenienie po gorącej stronie procesu także ma wpływ ale duużo mniejszy.
Jest jeszcze parę czynników pobocznych, ale ich wpływ jest drugorzędny i dyskusyjny: receptura: podobno ciemne i mocne, i mocno chmielone piwa są trwalsze, podobno piwa refermentowane w butelce są trwalsze, wyższe pH piwa pomaga w zachowaniu stabilności smakowej, a niższe pH w stabilności mikrobiologicznej.
Acha, jeszcze zapomniałem o infekcjach, ale to jest zrozumiałe samo przez się.Ostatnia zmiana dokonana przez coder; 2012-03-15, 10:41.Comment
-
Nie sądzę, bo o ile wiem dr Andrzej Sadownik nie przeprowadził sie do Wrocławia (patrz podpis pod nickiem Cherylady)Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2012-03-15, 11:07.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Dawno mnie tu na forum nie było.
Krzysztof, ta wypowiedź, do której się odnosisz to była do Krzysia.
Korzystając z okazji chciałem podziękować kolegom i koleżankom z tego forum, za piękne hobby, które już szósty rok uprawiam. A zaczęło się tak niewinnie od pytania " z czego to piwo"Pozdrawiam wszystkich domowych piwowarów
Comment
-
Właśnie sama jestem zaskoczona,bo kondensacja aldolowa zwykle przebiega w środowisku zasadowym np. w przypadku,gdy mamy kondensacje 2 aldehydów.Jednakże ta kondensacja nazwana aldolową przebiega za pośrednictwem aminokwasu,który jest katalizatorem czyli tak jakby zachodziła miedzy aldehydem i aminokwasem,a potem między tym układem aldehyd-aminokwas i kolejnym aldehydem,następnie jedno z utworzonych wiązań podwójnych pęka,część od aminokwasu odpada i powstaje długołańcuchowy aldehyd.Może ta reakcja zachodzi jednak w Ph=4.5 odpowiednim dla piwa?Comment
-
pH a kondensacja aldolowa
Właśnie sprawdziłam i wygląda na to,że kondensacja aldehydów może zachodzić zarówno w środowisku słabo zasadowym ,jak i słabo kwasowym
W środowisku kwaśnym sprotonowana cząsteczka ketonu jest bardzo aktywnym nukleofilem, dlatego kwasy katalizują kondensację aldolową aldehydów i ketonów.Ostatnia zmiana dokonana przez cherylady; 2012-03-16, 23:15.Comment
-
Bo w tym właśnie sęk,że każdy ma inne kupki smakowe (tzn.inaczej czułe) i każdemu inaczej dane piwo smakuje.Jednemu adeptowi sensoryki piwo np. Bierhalle wyda się pysznym piwem,a drugiemu paskudnym.Suma sumarum:może nie ma złych piw?tylko różni smakosze?Comment
-
Comment
-
Bo w tym właśnie sęk,że każdy ma inne kupki smakowe (tzn.inaczej czułe) i każdemu inaczej dane piwo smakuje.Jednemu adeptowi sensoryki piwo np. Bierhalle wyda się pysznym piwem,a drugiemu paskudnym.Suma sumarum:może nie ma złych piw?tylko różni smakosze?
Multitap Crawl
Multitap Crawl na Facebook
"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."Comment
-
dla kupki o smaku malinowym i drugi
dla kupki o smaku jagodowym
Comment
Related Topics
Collapse
-
Na regensburskim anusplac...
wróć....
Arnulfsplatz
pod nr 3 stoi taka ładna stara kamienica z browarem z koziołkiem - Kneitinger.
Kilka ichnich piw zostało opisanych na forum. Nie szaleją z asortymentem, jeśli chodzi o różnorodność - bo...-
Channel: Niemcy
-
-
Nowa miejscówka, bardzo blisko trasy. Czyli położenie oczywiste, ale niekoniecznie, bo do Jawora (Jauera, jak mawiają stylizujący się na autochtonów potomkowie przesiedleńców zabużańskich
) jeszcze kawałek. Ta wieś, to nie wieś, lecz opłotki Legnicy. Podejrzewam, że browar jest w tym...
-
Channel: Dolnośląskie
-
-
Takie browarki to lubię, cisza spokój, a wokół browaru same pola. Ptaszki śpiewają, gdzieś w oddali kombajn kosi zboże, a my w tak pięknych okolicznościach przyrody sączymy smaczne piweczka, no życie jest piękne
.
Miejscem założenia rodzinnego browaru jest...-
Channel: Czechy
-
-
Podczas wakacyjnej wizyty w Słowenii udało mi się w końcu dotrzeć do porządnego browaru posiadającego własny wyszynk, innego niż większość restauracyjnych w tym kraju, oferującej byle jakie piwa w stałej odsłonie "jasne i ciemne".
Tektonik Kraft Pivovarna znajduje się...-
Channel: Słowenia
-
-
Hotel, spa, oraz restauracja działają już od jakiegoś czasu, natomiast od wiosny zeszłego roku, zgodnie z marzeniem właściciela ruszył mały browarek. Pięknie odnowiona kamienica stoi tuż przy głównej ulicy, więc siedzenie w letnim ogródku raczej mija się z celem, ale co może ktoś lubi...
...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment