Te ogniwa to jeszcze kiedyś będzie większy problem niż odpady radioaktywne...
O energii ze źródeł odnawialnych
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedziTe ogniwa to jeszcze kiedyś będzie większy problem niż odpady radioaktywne...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cyneq Wyświetlenie odpowiedzi- moc maksymalna 250 W (policz sobie na co to starczy )
- wymiary około 1.5 na 1 m (ile ma Twój dach ? )
- cena ponad 1200 zł.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cyneq Wyświetlenie odpowiedziDo tego jeszcze trzeba wziąć pod uwagę ze takie coś, po niewielu latach użytkowania (około 8? nie wiem dokładnie) ma już tylko 50% sprawności. Więc po ilu trzeba to wyrzucić? (i gdzie? do kosza koło domu??).
Gwarancje wydajności panelu słonecznego:
12 lat: 90 % mocy nominalnej
25 lat: 80 % mocy nominalnej
Koszt zakupu 5 paneli dających mi 1,2 kW to niewiele ponad 11 tys złotych brutto, do tego jakieś 700 zł instalacja, czyli jak wspomniałem na początku ~ 12 tys zł.
I teraz cytaty z oferty dla tych 5 paneli:
Roczna minimalna produkcja energii około: 1872 kWh
Roczna cena sprzedaży z „zielonym certyfikatem” wg nowych taryf: 2.059zł
Według propozycji Ministerstwa Gospodarki fotowoltaika otrzyma najwyższy współczynnik korygujący (2,85), który pomnoży wartość przyznawanych jej zielonych certyfikatów.
Dla systemów fotowoltaicznych o mocy do 100 kW, czyli tzw. mikroinstalacji, wartość współczynnika wyniesie 2,85 certyfikata co łącznie z ceną sprzedaży da 1,10zł na 1 kW.
Nowy projekt OZE proponuje również dofinansowanie instalacji w wysokości 25% inwestycji nie więcej jednak niż 10.000zł jako odliczenie od podatku lub bezpośredni zwrot z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-07-19, 11:59.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Ja piszę o opłacalności ekonomicznej, a nie szulerce certyfikatami i dotacjami. To trochę jakbyś tłumaczył np., że diesel się opłaca, bo dostałeś od wujka w prezencie auto w dieslu, tylko lejesz ropę do baku i śmigasz, nie licząc nawet kosztów napraw, utrzymania i in. Przy odpowiednio dużych dopłatach itp. to wszystko się może opłacać i nie ma po co strzępić język.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2012-07-19, 12:10."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cyneq Wyświetlenie odpowiedziJuż bardziej uwierzę w przydomowe ogniwa... atomowe
Rosjanie powracają także do idei z lat 50tych wyprodukowania lokomotywy o napędzie atomowym, w przerwach eksploatacyjnych miała by być połączona do sieci stacyjnej i zasilać okolice w energię elektryczną. Najwiekszy problem stanowi, co w przypadku katastrofy kolejowej ?.Ostatnia zmiana dokonana przez Gringo; 2012-07-19, 12:09.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziJa piszę o opłacalności ekonomicznej, a nie szulerce certyfikatami i dotacjami. To trochę jakbyś tłumaczył np., że diesel się opłaca, bo dostałeś od wujka w prezencie auto w dieslu, tylko lejesz ropę do baku i śmigasz, nie licząc nawet kosztów napraw, utrzymania i in. Przy odpowiednio dużych dopłatach itp. to wszystko się może opłacać i nie ma po co strzępić język.
Mi też nie pasują te wszystkie ekocertyfikaty, dopłaty itd., Co więcej wcale mnie to nie interesuje, temat po prostu popłynął w tę stronę... Ale co mamy do wyboru? Płynąć z prądem (nomen omen) albo pod prąd. Można wypisać się z systemu (i nie mam tu na myśli systemu energetycznego), albo wykorzystać z niego tyle ile się da.
Ludzie trochę mniej zajadłości. Dyskutować i jeszcze raz dyskutować, ale z szacunkiem dla drugiej osoby.
Np. ja nie brałem pod uwagę utylizacji ogniw, zostałem uświadomiony, że tu też leży problem (to jak z tymi ekologicznymi żarówkami, które zawierają rtęć).
Z kolei ktoś myślał, że wydajność spada po 8 latach do 50%, a tu się okazuje że tylko o 10% i to w ciągu 12 lat...
Wiedza jest władząOstatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-07-19, 12:23.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedziNajwiekszy problem stanowi, co w przypadku katastrofy kolejowej ?.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziW takim układzie potrzebny jest jeszcze akumulator do magazynowania energii.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Nie wiem, nie mam wiedzy, nie interesowałem się tym tematem jeszcze przedwczoraj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziNie wiem, nie mam wiedzy, nie interesowałem się tym tematem jeszcze przedwczoraj
Pomijam tu w dywagacjach aspekt ochrony środowiska kulturowego - wystarczy popatzeć na krajobrazy zmasakrowane wiatrakami czy hektarami paneli, żeby przestać wierzyć w te bzdety o "zielonej energii".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziPomijam tu w dywagacjach aspekt ochrony środowiska kulturowego - wystarczy popatzeć na krajobrazy zmasakrowane wiatrakami czy hektarami paneli, żeby przestać wierzyć w te bzdety o "zielonej energii"."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziOgólnie rzecz biorąc produkcja "ekologicznego" sprzętu należy do najbardziej uciążliwych dla środowiska, a koszty utylizacji zużytego czy uszkodzonego sprzętu przekraczają koszty jego produkcji.
1. mniejszą lub podobną emisję mają małolitrażowe samochody miejskie, szczególnie diesle.
2. Priusy są/były produkowane w Japonii, wiozący je do Europy lub Stanów statek emitował takie ilości różnego świństwa, że z nawiązką nadrabiał to co miały środowisku zaoszczędzić te samochody.
3. z kolei świństwa z fabryki produkujące baterie do tych cudeniek (bodajże w Kanadzie) wyżarły całe życie w promieniu kilkudziesięciu kilometrów.
4. i jeszcze nikt nie wpadł na to co zrobić z tymi bateriami po ich zużyciu...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziJa tam wole wiatraki, niz elektrownie weglowe czy atomowe.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2012-07-19, 14:30."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziDomyślam się jednak, że nawet nie byłeś osobiście w pobliżu takiego pracującego wiatraka.
Comment
-
Comment