Jeżeli chcesz aby streścić ci cała wiedzę zebraną na tym forum w kilku zdaniach, to tak się nie da.
Poczytaj sobie opinie o tym piwie to będziesz co nie co wiedział.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Jakie piwa są najlepsze w swoich stylach to pojęcie względne, ilu forumowiczów tyle opinii. Sam musisz sobie na to pytanie odpowiedzieć wyrabiając sobie gust. A gust wyrabia się poprzez treningi przy szklance/kuflu/pokalu. Nikt nie przeżyje życia za Ciebie.
Pioterb4: To akurat wiem: próbowałem wielu, robiłem nawet kilka zestawień, ale co dziwne pozostało niewiele z nich. A skoro już pozostałem przy nich chciałbym o nich wiedziec więcej.
Ale ja zdaję sobie z tego sprawę. Wielu piw w zyciu zapewne nie sporóbuje bo nie ma go na naszym rynku. Z innego gatunku mieszam ostatnio z Jabłonowem Okocim ciemne palone tyle że to już inna półka cenowa - ok. 5,5zł za 500ml. Zależy mi jednak na informacji jakie piwa są najlepsze jakościowo i dlaczego a jesli te które pije takie nie sa to znów dlaczego?
Ło matko !!!
Zarejestrowałeś się dzisiaj i tylko pytania. Dlaczego i dlaczego
Poczytaj forum i wszystko będziesz wiedział.
Też kiedyś wypiłem jedno Jabłonowo Strong. Klasyczny mózgotrzep.
I proponuje spróbować jednak innych piw, bo na polskim rynku jest do kupienia aktualnie kilkaset różnych piw, polskich i zagranicznych. Wszystkie spełniają normy jakościowe, bo zostały dopuszczone do sprzedaży.
Myślę, że to piwo nie będzie obojętne dla zdrowia. Ponoć jakieś szkodliwe substancje z plastykowych butelek przenikają do piwa i w połączeniu z substancjami z żółci bydlęcej dają truciznę, która uszkadza komórki mózgowe.
Ech, nie bądźcie złośliwi, człowiek nie wie, to się pyta.
Odpowiadając na pytanie: nie, to piwo nie jest bardziej trujące od Lecha, Żubra czy Grillowego Mocnego. Nie dodaje się do nich żadnej żółci bydlęcej, chemii, spirytusu czy czegoś. Dla Twojego organizmu obojętne jest, czy trujesz się Jabłonowem Strong, czy czymś 3 złote droższym. Poza tym, o czym wspomniałem kilka postów temu, czyli pewnymi składnikami odżywczymi, których nie odfiltrowuje się z wielu piw z "wyższej" półki.
Ech, nie bądźcie złośliwi, człowiek nie wie, to się pyta.
Przecież tu pachnie trollem na kilometr... Ja wiem, że trzeba być miłym i starać się pomóc, ale z drugiej strony dobrze jak pytający wykazuje choć odrobinę chęci do samodzielnego zdobycia informacji. A nie na zasadzie "sobie zapytam, a wy mi wszystko opowiedzcie, wyjaśnijcie...".
Technologia produkcji tego piwa jest generalnie taka sama jak każdego innego piwa.
Różnice pojawiają się jedynie na niektórych etapach.
Tak np. poza słodem dodaje się np. sacharozy, syropu glukozowo-fruktozowego. A to dlatego żeby otrzymać niższym kosztem ekstrakt o wyższym Blg. Poza tym podczas zacierania słodu robi się dłuższą przerwę scukrzająca co ma również wpływ na ekstrakt. Podczas warzenia do kotła dodaje się ekstrakt chmielowy zamiast granulatu co pozwala również zmniejszyć koszty na surowcach. Fermentację robi się pod nieco wyższą temperaturą aby drożdże szybciej się rozmnażały i intensywniej przerabiały cukry.
Przedewszystkim Panek skąd wiesz że niezdrowe skoro pijesz a nie boli cie po nim główka następnego dnia, nie ma suszki czy porannego klękania nad toaletą ?
Widać wchodzi prawielnie !
Zadajesz pytanie z tezą.
Jak się je robi ? Robi się je tak jak inne piwa tzn tak a jak chcesz poznać jakieś detale to poproś Jabłonowo o udostępnienie Ci receptury i ją wtedy przestudiujesz. Z pewnością chętnie się nią z Tobą podzielą.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Pioterb4: To akurat wiem: próbowałem wielu, robiłem nawet kilka zestawień, ale co dziwne pozostało niewiele z nich. A skoro już pozostałem przy nich chciałbym o nich wiedziec więcej.
Zapisałem sie na forum bo zacząłem pić bardziej świdomie piwo. Przeszedłem już kilka gatunków. Oczywiście nie jest to 100, ale żadne na dłużej mnie nie zatrzymało. Liczyłem na informacje. Jeśli miałbym nie otrzymywac ich od Was - bardziej doświadczonych forumerów i piwoszy (tak o was myślę póki co...) to nie zapisywałbym sie tutaj. Może gdybym pytał o coś wybitnego nie wzbudziłoby to tylu emocji. Mimo to Dzieki za każde info.
Comment