kwestia tej flory bakteryjnej no i wody (;-)=

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomolek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 1752

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika as35 Wyświetlenie odpowiedzi
    W Czeskich pomyjach- przypominam :-). A czy to piwo to pomyje czy nie nie ma znaczenia:-). Jeden woli jabłko drugi gruszkę :-)
    Jeśli dla Ciebie - woda nie ma znaczenia ani flora bakteryjna w powietrzu- na końcowy produkt to.... .. Dziękuje :-). Ja tam wole sok z malin zrobiony w domku niż identyczny z naturalnym z supermarketu :-).
    Mnie po prostu nie interesują takie produkty, szkoda wątroby. W tym przypadku rozmyślanie nad takimi czynnikami to już poważny stopień nawiedzenia. To nie Lambiki...
    www.ohbeautifulbeer.com

    www.mateuszdrozdowski.pl

    „Kwaśny Edi herbu Koreb

    Comment

    • tristan_tzara
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.12
      • 1038

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika as35 Wyświetlenie odpowiedzi
      W Czeskich pomyjach- przypominam :-). A czy to piwo to pomyje czy nie nie ma znaczenia:-). Jeden woli jabłko drugi gruszkę :-)
      Jeśli dla Ciebie - woda nie ma znaczenia ani flora bakteryjna w powietrzu- na końcowy produkt to.... .. Dziękuje :-). Ja tam wole sok z malin zrobiony w domku niż identyczny z naturalnym z supermarketu :-).
      Flora bakteryjną japonczyków czy czechów? Bo nie sądzę żeby miała wpływ na piwo. Chyba że piwowar ma jakąś infekcje albo chce zrobić berliner weize w stylu brew doga, czyli wykąpać się w brzeczce. Woda ma znaczenie ale można nią sterować. To związek nieorganiczny który można dostosowywać. Nie coś tak złożonego jak proces produkcji szynki parmenskiej gdzie wpływ ma ogrom czynników.

      Comment

      • dlugas
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2006.04
        • 4014

        #18
        Szkoda polemizować. Wy o lambikach a on nadal o soku malinowym od babuni.
        Eurolager Japoniec z Czech? no i co z tego
        To jakby doszukiwać się różnić między serem edamskim za 13zł/kg z miasta X a tym za 12,99zł z mieściny Y
        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

        Comment

        • kishar
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.10
          • 1691

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika as35 Wyświetlenie odpowiedzi
          hmmm mam tłumaczyć seniorowi jaki wpływ na piwo ma woda używana do jego produkcji? Tłumaczyć także sprawę flory bakteryjnej w powietrzu?
          Oczywiście można procesami chemicznymi stworzyć wodę o takich samych (identycznych z naturalnym) parametrach :-) ale to zawsze będzie jak w nawiasie :-).
          Miałem coś napisać ale koledzy wszystko wyłuszczyli.

          Comment

          • as35
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.03
            • 9

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
            Szkoda polemizować. Wy o lambikach a on nadal o soku malinowym od babuni.
            Eurolager Japoniec z Czech? no i co z tego
            To jakby doszukiwać się różnić między serem edamskim za 13zł/kg z miasta X a tym za 12,99zł z mieściny Y
            Faktycznie dyskusja bez sensu. Jeśli ktoś nie widzi różnicy miedzy serem feta a serem typu feta, to dyskusja jest daremna.
            Generalnie problem polega na tym ze Lidl często sprzedaje piwa - reklamując je jako ORYGINALNE a naprawdę są to piwa robione gdzieś indziej na podstawie licencji. Ot taka mała aczkolwiek istotna (dla niektórych jak widach) rożnica. Dlatego warto sprawdzać na etykiecie (tu fakt- piszą o tym szczerze) ska to piwo jest. Albowiem jak dowiedziono wyżej jedni jedli szynkę parmeńska i im smakowała a inni jedli szynkę typu parmeńską identyczną z oryginalną (napis z etykiety)i twierdza ze szynka parmeńska jest niedobra :-). Bez odzewu :-).

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #21
              Przeprowadziłem eksperyment - mianowicie dodałem użytkownika as35 do ignorowanych. I wiecie co? Okazało się, że ten temat nie tylko nic nie stracił na wartości, ale ponadto zyskał na zwartości.

              Comment

              • as35
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.03
                • 9

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                Przeprowadziłem eksperyment - mianowicie dodałem użytkownika as35 do ignorowanych. I wiecie co? Okazało się, że ten temat nie tylko nic nie stracił na wartości, ale ponadto zyskał na zwartości.
                Zamykam oczy i mnie nie widać :-). Dobre:-)
                P.S. Jednak wcześniejszy p.s miał sens:-)

                Comment

                • dlugas
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2006.04
                  • 4014

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika as35 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Bez odzewu :-).
                  osobiście liczę, że dotrzymasz (przynajmniej w tym wątku) swojego słowa :]
                  Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                  Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                  FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                  Comment

                  • as35
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.03
                    • 9

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                    osobiście liczę, że dotrzymasz (przynajmniej w tym wątku) swojego słowa :]
                    Nie mam zwyczaju bawić się w kółka wzajemnej adoracji :-).

                    Comment

                    • tristan_tzara
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2007.12
                      • 1038

                      #25
                      As35, a może odniesiesz się do tego co napisałem i dodatkowo powiesz jakie mikroorganizmy(oprócz drożdży dolnej fermentacji) mają rolę w tworzeniu korpo lagera?

                      Comment

                      • dlugas
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2006.04
                        • 4014

                        #26
                        as35
                        Żeby było kółko gospodyń wiejskich o wzajemnej adoracji, musiałbym się z nimi znać osobiście, a często nawet się z tymi użytkownikami w innych wątkach całkowicie nie zgadzam.

                        Spróbuj zrozumieć, co się tutaj pisze.
                        Tu o jakiejś wodzie i florze w korpoeurolagerze, który nie ważne czy ważony w Czechach czy na Tajlandii zawsze będzie smakował podobnie.
                        Ten z Czech może nawet lepszy, bo będzie bardziej świeży i nie wytłuczony transportem z drugiej strony globusu.
                        To, że w reklamach robią wała i sugerują, że piwo jest z Japonii czy Tajlandii, a faktycznie przyjechało zza miedzy, to jest nie fajna sprawa. Szczególnie dla maniaka zbierającego "nieważne jakie t o piwo, byle było z różnych stron świata", ale samego smaku piwa za bardzo to nie zmieni.

                        Ja o edamskim, a Ty o serze typu feta,
                        Ktoś pyta o florę bakteryjną, Ty o soku malinowym
                        Ktoś pyta o właściwości wody, Ty o szynce parmeńskiej

                        Ty piszesz o "podróbkach" serów, szynek czy soków, a my o tym, że nawet jakby zrobili to cudne piwo z Azji w browarze w Tychach nadal smakowało by tak samo, czyli źle lub nijako.

                        No i obiecałeś się w tym temacie już nie produkować.
                        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                        Comment

                        • as35
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.03
                          • 9

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedzi
                          As35, a może odniesiesz się do tego co napisałem i dodatkowo powiesz jakie mikroorganizmy(oprócz drożdży dolnej fermentacji) mają rolę w tworzeniu korpo lagera?
                          Te które występują tylko i wyłącznie (lub szczególnie intensywnie) na określonym terenie. Te które mogą się dostać (dostają) do brzeczki czy piwa w trakcie rozlewu. Ono to powodują różnice między oryginałem a licencją. Bardzo często są to niuanse - umykające nawet wnikliwemu obserwatorowi. Mające jednak wpływ na produkt finalny.
                          Dlatego też pijąc nawet koncerniaka warto wiedzieć czy jest to oryginalny produkt z macierzystego kraju czy licencja:-). Może bowiem to czynić różnicę.

                          Comment

                          • tristan_tzara
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2007.12
                            • 1038

                            #28
                            Człowieku, o czym ty w ogóle piszesz? Przecież lagery to nie lambiki! Te można robić tylko w określonym obszarze Belgii. W innych nie może być nic innego oprócz dodanych drożdży piwowarskich. Jeśli naleci coś z powietrza to będzie infekcja i piwo się zepsuje. Fermentacja lagera czy ale dlatego nie łapie tej infekcji bo drożdże tworzą warstwę ochronną nad brzeczką. Tam nic nie może nalecieć z powietrza bo zepsuje piwo. Weź sobie doczytaj wikipedie choćby.
                            No ale skoro wiesz tak super to wymień nazwy tych które wlatują do lagera i robią z niego mega piwo.
                            Last edited by tristan_tzara; 2015-03-21, 13:33.

                            Comment

                            • dlugas
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2006.04
                              • 4014

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika as35 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Może bowiem to czynić różnicę.
                              ja myślę, że w eurolagerach woda i flora wcale nie decydują o finalnych smaku piwa w danym browarze innym niż oryginalny. Nawet jak są jakieś różnice to nie wiesz czy jest to spowodowane tym, że piwo jest starsze, zmęczone transportem, z gorszej warki, z gorszych surowców itp.
                              Często piwa z "niematczynych browarów" potrafią być lepsze

                              Raczej surowce, ludzie oraz sprzęt decydują o różnicach w smaku, ale nie w eurolagerach.
                              taki może być co najwyżej mniej nie dobry lub bardziej bezsmakowy i nie odpychający

                              Jakieś niuanse można zacząć wyczuwać raczej od pilsnera w górę albo stoutu (z ciemnych)

                              Czepiłeś się tego wodnistego lagera z CzechoJaponii i piszesz, że woda i bakterie spowodują, że ten wodnisty, prawie bez smaku lager będzie gorszy?
                              Dokładnie o to Twoje stwierdzenie jest to całe nasze bezsensowne klikanie

                              Jakbyś napisał, że PU z Tych był lepszy/gorszy niż ten z matczynego browaru to raczej byłby inny forumowy odzew - (taki wątek już i tak istnieje )
                              Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                              Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                              FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                              Comment

                              • franekf
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2004.06
                                • 944

                                #30
                                Temat wycięty z innego tematu, a z tego tematu pewnie wycięty zostanie kolejny
                                Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                                http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                                Piwny Janusz bez Teku

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X