W artykule o czeskiej kuchni znalazłem link do przepisu na "piwo" jałowcowe. Coś pięknego, po prostu. Zresztą oceńcie sami.
"Piwo jałowcowe
Piwo domowej roboty.
Polecam.
SKŁADNIKI
- 8 litrów wody,
- 25 dag suchych jagód jałowca,
- garść suchych szyszek chmielu,
- l dag drożdży,
- 1/ 2 kg cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Jałowiec i chmiel zalać wodą i gotować na wolnym ogniu pół godziny, cały czas mieszając. Przecedzić, dodać cukier i drożdże. Przelać do butelek, szczelnie zamknąć i zostawić na noc. Następnego dnia butelki odstawić w chłodne miejsce. Pić po 2-3 dniach.
Autor: kubakot
Moja rodzina i znajomi bardzo lubią dania z grilla, zimą wspaniale zdaje egzamin tzw. elektryczny. Polecam. "
Nie chciałbym tego pić. No i popatrzcie jakie kręgi zatoczyło powiedzenie, że piwo robi się z chmielu.
"Piwo jałowcowe
Piwo domowej roboty.
Polecam.
SKŁADNIKI
- 8 litrów wody,
- 25 dag suchych jagód jałowca,
- garść suchych szyszek chmielu,
- l dag drożdży,
- 1/ 2 kg cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Jałowiec i chmiel zalać wodą i gotować na wolnym ogniu pół godziny, cały czas mieszając. Przecedzić, dodać cukier i drożdże. Przelać do butelek, szczelnie zamknąć i zostawić na noc. Następnego dnia butelki odstawić w chłodne miejsce. Pić po 2-3 dniach.
Autor: kubakot
Moja rodzina i znajomi bardzo lubią dania z grilla, zimą wspaniale zdaje egzamin tzw. elektryczny. Polecam. "
Nie chciałbym tego pić. No i popatrzcie jakie kręgi zatoczyło powiedzenie, że piwo robi się z chmielu.
Comment