Co jest głównym składnikiem piwa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • acid641
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.08
    • 26

    #31
    Jako wieloletni konsument wybitnych produktów z Browaru Jabłonowo, śmiem twierdzić, że w ankiecie brak jeszcze jednej odpowiedzi, mianowicie: spiritus
    Minister Piwowarstwa ostrzega: picie piwa koncernowego zabija kubeczki smakowe.

    Magazyn Obywatel | Recenzje książek


    Comment

    • TCT
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.04
      • 135

      #32
      Ja zaznaczyłem mleko, bo przecież jak się doda beztłuszczowe powstaje piwo bezalkoholowe, jak chude to pils a jak tłuste - porter W końcu nie od parady umieszczają na kartonach z mlekiem ile ma ono procent..
      "Każdy jest obowiązany do dbałości o stan środowiska i ponosi odpowiedzialność za spowodowane przez siebie jego pogorszenie.."
      art. 86 Konstytucji RP

      Comment

      • Infam
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.05
        • 715

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szopi Wyświetlenie odpowiedzi
        A pił kto kiedy białego portera, bo ja pierwsze słyszę o tym specyfiku.
        Było coś tutaj
        "Dużo to nie znaczy Dobrze
        Dobrze znaczy dużo"

        Comment

        • biereczapplistes
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.05
          • 325

          #34
          Nie wolno zapominać o żółwiej wełnie, oczach trytona, szlamie z pobliskiej rzeki i sejmowych przechmielinach....

          To pytanie ze wspomnianego programu jest kolejnym dowodem, że chmiel jest głównie rozpoznawalnym składnikiem piwa. To bardzo ciekawe. Zupełnie, tak, jak by ktoś twierdził, że głównym składnikiem pieczonej karkówki jest - majeranek lub czosnek

          Na podobnej zasadzie niestety tyskie jest rozpoznawalne jako "najlepsze" w Polsce piwo, a tymczasem wiemy, że to paskudztwo tylko się dobrze sprzedaje...

          A mleko, to pewnie raczej w witbierach, ale tylko z Belgii (holenderskie piwa są pewnie czerwone, jak ich krowy).
          Pijast Piwodziej :D

          Comment

          • Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9790

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biereczapplistes Wyświetlenie odpowiedzi
            (holenderskie piwa są pewnie czerwone, jak ich krowy).
            Podpadam coraz bardziej , ale krowy tzw. rasy holenderskiej mają barwy maskujące, tj. czarno-białe, łaciate... . Krowy czerwone mogą być np. rasy czerwonej POLSKIEJ... Poza tym, są jeszcze krowy Milki - fioletowe, i właśnie z ich sfermentowanego mleka robi się białe portery (ale tylko podczas białych nocy) .

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23932

              #36
              ... i tylko raz w roku przez dwóch wtajemniczonych mleczarzy z kręgu wewnętrznego, z których każdy zna tylko połowę receptury ....
              Last edited by ART; 2008-12-29, 09:51.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Pancernik
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9790

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                ... i tylko raz w roku przez dwóch wtajemniczonych mleczarzy z kręgu wewnętrznego, z których każdy zna tylko połowę receptury ....
                To poniekąd logiczne i anatomiczne: dwóch mleczarzy, czyli cztery ręce, dobrze się komponują z czterema (fioletowymi) wymionami .

                Comment

                • sergioP
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 1271

                  #38
                  Taaa..., a świstak siedzi i rozlewa do butelek
                  - Wiesz Luciu, co ci powiem?
                  - ???
                  - ...napiłbym się piwa.

                  ------------------------------------------
                  Dzień dobry panu.
                  Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23932

                    #39
                    ... no i każde wymię, tfu nalewak, może obsłużyć tylko odpowiednia z rąk danego mleczarza
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • delvish
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.11
                      • 3508

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                      ... no i każde wymię, tfu nalewak, może obsłużyć tylko odpowiednia z rąk danego mleczarza
                      No nie wiem ART. Ja obstawiam, że samo dojenie odbywa się w rytmie na 7/8 z przytupem i rytualną zmianą rąk na nalewakach. Każda ręka mleczarza musi dotknąć każdego nalewaka. Inaczej piwo nie wyjdzie
                      Last edited by delvish; 2008-12-30, 10:44.
                      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                      (Frank Zappa)

                      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                      Comment

                      • TowarzyszWieslaw
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.10
                        • 157

                        #41
                        a wszystko musi się odbywać w czasie pełni....
                        a głowę krowy trzeba zwrócić na północ....
                        a mleczarz musi napchać słomy w gumiaki.....
                        Last edited by TowarzyszWieslaw; 2008-12-30, 10:54.

                        Comment

                        • biereczapplistes
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2007.05
                          • 325

                          #42
                          I na modłę hanzeatycką, o północy wrzucić do kadzi, przez lewe ramie głowę wołu...

                          Tak nas poniosło, że chyba udało nam się stworzyć scenariusz do jakiegoś nowego durnego teleturnieju, np "Gwiazdy warzą piwo na żywo", albo "Koncernowe piworoby tańczą w strojach ludowych na lodzie jezioro łabędzie"...
                          Pijast Piwodziej :D

                          Comment

                          • metalsrem
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.09
                            • 239

                            #43
                            Zagłosowałem na mleko i widzę ze moja odpowiedz wygrywa, Kurde nie wiedziałem ze jestem takim znawca :-) Tylko mam pytanie po zbyt sie nie orientuje czy mleko przepuszcza się przez chleb by straciło swój naturalny biały kolor (tak jak denaturat fioletowy) i dopiero potem poddaje się je procesowi fermentacji czy są jakieś inne metody? Mi się wydaje ze przez chleb przepuszczają regionalne browary a w jakiś chemiczny sposób te duże (np. Tyskie) dlatego jest różnica w smaku, ale mogę się mylić.
                            Browar domowy SKOTAR

                            Comment

                            • Wujcio_Shaggy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.01
                              • 4628

                              #44
                              Koncerny używają wyłącznie mleka w proszku: w skomputeryzowanym procesie technologicznym oddzielają mleko od proszku i na bazie tego proszku produkują swoje marki...
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                              Comment

                              • metalsrem
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.09
                                • 239

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
                                Koncerny używają wyłącznie mleka w proszku: w skomputeryzowanym procesie technologicznym oddzielają mleko od proszku i na bazie tego proszku produkują swoje marki...
                                Dziekuje za pomoc ;-) Lece po mleko
                                Browar domowy SKOTAR

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X