Ja zaznaczyłem mleko, bo przecież jak się doda beztłuszczowe powstaje piwo bezalkoholowe, jak chude to pils a jak tłuste - porter W końcu nie od parady umieszczają na kartonach z mlekiem ile ma ono procent..
"Każdy jest obowiązany do dbałości o stan środowiska i ponosi odpowiedzialność za spowodowane przez siebie jego pogorszenie.."
art. 86 Konstytucji RP
Nie wolno zapominać o żółwiej wełnie, oczach trytona, szlamie z pobliskiej rzeki i sejmowych przechmielinach....
To pytanie ze wspomnianego programu jest kolejnym dowodem, że chmiel jest głównie rozpoznawalnym składnikiem piwa. To bardzo ciekawe. Zupełnie, tak, jak by ktoś twierdził, że głównym składnikiem pieczonej karkówki jest - majeranek lub czosnek
Na podobnej zasadzie niestety tyskie jest rozpoznawalne jako "najlepsze" w Polsce piwo, a tymczasem wiemy, że to paskudztwo tylko się dobrze sprzedaje...
A mleko, to pewnie raczej w witbierach, ale tylko z Belgii (holenderskie piwa są pewnie czerwone, jak ich krowy).
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biereczapplistes
(holenderskie piwa są pewnie czerwone, jak ich krowy).
Podpadam coraz bardziej , ale krowy tzw. rasy holenderskiej mają barwy maskujące, tj. czarno-białe, łaciate... . Krowy czerwone mogą być np. rasy czerwonej POLSKIEJ... Poza tym, są jeszcze krowy Milki - fioletowe, i właśnie z ich sfermentowanego mleka robi się białe portery (ale tylko podczas białych nocy) .
- Wiesz Luciu, co ci powiem?
- ???
- ...napiłbym się piwa.
------------------------------------------
Dzień dobry panu.
Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.
... no i każde wymię, tfu nalewak, może obsłużyć tylko odpowiednia z rąk danego mleczarza
No nie wiem ART. Ja obstawiam, że samo dojenie odbywa się w rytmie na 7/8 z przytupem i rytualną zmianą rąk na nalewakach. Każda ręka mleczarza musi dotknąć każdego nalewaka. Inaczej piwo nie wyjdzie
Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2008-12-30, 10:44.
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
I na modłę hanzeatycką, o północy wrzucić do kadzi, przez lewe ramie głowę wołu...
Tak nas poniosło, że chyba udało nam się stworzyć scenariusz do jakiegoś nowego durnego teleturnieju, np "Gwiazdy warzą piwo na żywo", albo "Koncernowe piworoby tańczą w strojach ludowych na lodzie jezioro łabędzie"...
Zagłosowałem na mleko i widzę ze moja odpowiedz wygrywa, Kurde nie wiedziałem ze jestem takim znawca :-) Tylko mam pytanie po zbyt sie nie orientuje czy mleko przepuszcza się przez chleb by straciło swój naturalny biały kolor (tak jak denaturat fioletowy) i dopiero potem poddaje się je procesowi fermentacji czy są jakieś inne metody? Mi się wydaje ze przez chleb przepuszczają regionalne browary a w jakiś chemiczny sposób te duże (np. Tyskie) dlatego jest różnica w smaku, ale mogę się mylić.
Koncerny używają wyłącznie mleka w proszku: w skomputeryzowanym procesie technologicznym oddzielają mleko od proszku i na bazie tego proszku produkują swoje marki...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
Koncerny używają wyłącznie mleka w proszku: w skomputeryzowanym procesie technologicznym oddzielają mleko od proszku i na bazie tego proszku produkują swoje marki...
Browar ten działający w malowniczych okolicach Małych Karpat, umiejscowiony jest w małej wsi, w okolicy której nie przebiegają żadne ważniejsze ciągi komunikacyjne.
W związku z tym dostanie się tam komunikacją publiczną wymaga nieco ''główkowania''.
Akurat miałem to szczęście...
Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
Centrum...
Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...
Espiga, to znany kataloński browar kraftowy działający od 2011 r. Jego piwa są dostępne w różnych miejscach w Barcelonie, ale ich głównym miejscem jest sklep położony ok. 500 metrów od kościoła Sagrada Família.
Przyjemna obsługa, dużo lodówek, dodatkowo bodaj 4 nalewaki...
Comment